Гефилте гелдзеле
Моята рецепта е инспирирана от една традиционна рецепта за ястие на ашкеназките евреи, която се нарича "Гефилте гелдзеле" или "пълнена шийка", публикувана в руски некулинарен сайт.По-късно идеята е еволюирала до пълнене на кожа от цялото пиле, което използвам и аз. В еврейската рецепта пълнежът е твърде различен - от пилешки пръжки и тлъстинки, запържени с лук или т.н. "гривелахс", до нарязаните и запържени дреболии и парченца месо, заедно със запържен лук и подправки. Характерното е, че пълнежът, какъвто и да е той, е примесен с брашно.
По мое мнение, спокойно би могло да се ползва съшитата кожа от две отделни бутчета. Просто като идея.
Позачудих се и какво име да и дам, защото в този си вид не е точно "Гефилте гелдзеле", но реших, че това е най-звучното и все пак е източникът.
За моята рецепта аз използвам следните продукти:
1 голяма глава лук
60 г. краве масло
100 г. пилешки дробчета
обезкостеното месо от двете бутчета
настърганата кора и сокът от един лимон
скилидка чесън
1 зелена люта чушка
по желание - 2-3 листенца пресен джоджен
брашно, колкото е необходимо, около 1 чаша
2-3 моркова
Най-напред внимателно сваляме кожата от пилето като правим кръгообразен срез в края на бутчетата, за да освободим кожата. След това постепенно отделяме кожата до горните бутчета, които отделяме от бялото месо и оставяме към кожата. Зашиваме отворите на шията и двете долни бутчета.
Лукът почистваме и нарязваме на средни парчета, леко осоляваме и оставяме настрана.
Дробчетата, добре отцедени, овалваме в брашно.
Обезкостяваме бутчетата и нарязваме месото на хапки. Осоляваме леко и мариноваме в лимоновия сок за половин час.
Разтопяваме маслото в тиган и запържваме лука. Когато порозовее го изваждаме, отцеждаме, поръсваме обилно с брашно и объркваме.
В тигана изсипваме маринованото месо и го "запечатваме" за 5-6 мин. Изваждаме го и също го поръсваме с брашно и объркваме.
Накрая в мазнината поставяме дробчетата и ги полуизпържваме. Оставяме ги да изстинат в тигана.
Заедно с мазнината ги изсипваме в по-дълбока купа, където добавяме и лука, и месото.Поръсваме с черния пипер, добавяме нарязаната люта чушка, смачканата скилидка чесън и настърганата кора от лимона. Поръсваме с останалото брашно, така че да се поеме мазнината. Отново объркваме.
Пълним кожата неплътно и зашиваме.
Поставяме в дълбока тавичка, наоколо нарязваме на кръгчета морковите, наливаме 1 л.бульон от 1 кубче пилешки или зеленчуков бульон.
Тавичката покриваме с алуминиево фолио и печем 75 мин. на 180 градуса, отстраняваме фолиото и печем още 15 мин., докато кожичката се позачерви.
|