Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 21 Апр, 2018 5:15 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Май, 2008 3:45 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Тази рецепта рецепта е "еволюирала" през годините от предишната ми и не е нов вариант, а с по-различна технология и значително по-добър вкус.

Най-напред нарязваме 1,5 - 1,8 кг. зеле на средни парчета.
В тенджерата, в която ще готвим зелето, наливаме 3-4 с.л. олио, загряваме го добре, сваляме от котлона и след 30 сек. изсипваме една препълнена ч.л. червен пипер. Разбъркваме веднага и наливаме половин литър вода.

Поставяме отново тенджерата на огъня, изчакваме водата да заври и на части изсипваме зелето, като между всяка част посоляваме по малко, добавяме 4-5 зърна бахар, леко спукани, разбъркваме, за да се разпредели мазнината с червения пипер и изчакваме зелето да омекне леко и поспадне. По желание, можем да добавим малко лют червен пипер или 2-3 пресни люти чушки.

Всичко това се върши на силен огън и под капак, за да може от образувалата се пара зелето по-бързо да омекне. Когато това стане, добавяме още чаша вода, намаляваме огъня и варим още 20 мин.

През това време разбъркваме няколко пъти, като внимаваме да не разтрошим лютите чушки.

След като зелето е почти готово, добавяме 2-3 с.л.домати, нарязани на кубчета или същото количество домати от буркан.

Варим още 15 мин. на отворен капак, за да се изпари излишната течност.
Сокът, който се образува е много вкусен, затова аз не се старая да го изпарявам напълно.

Тези, които обичат по-гъсто зеле, могат да го запекат на фурна за 15-20 мин., но когото зелето още не е напълно увряло.

Баба ми казваше "Зелето обича мазнинка...", така че, ако искате зелето (прясно или кисело) да стане много вкусно и ако количеството мазнина не ви притеснява, дайте му достатъчно "мазнинка".

Ако се чудите какво толкова и е особеното на тази рецепта - ами, леко запържената мазнина, заедно с прекрасния аромат на леко запържения червен пипер, заедно с интересния аромат на бахара. Като цяло, това придава особено приятен вкус и аромат на ястието.

Тази рецепта съм я правил и с нарязано на едри кубчета пушено пуешко филе - става фантастично!

Пуешкото филе отделя при варенето някаква желатиноподобна съставка, която леко желира цялото ядене след като изстине и това го прави особено интересно като вкус и аромат.

Да ви е сладко! :) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Май, 2008 10:20 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Страхотно се получи това зеле! Именно бахарът придаде този леко нетипичен, но много приятен вкус. Направих го малко по-пикантно (равни количества червен и лют червен пипер плюс чушлето), защото съпругът ми предпочита пикантно. И тъй като беше за гарнитура на печени пилешки бутчета, вместо сол и вода, добавих просто бульона от варенето на бутчетата (имаше доста сол, тъй като ползвах пилешки бульон на кубче). Пекох зелето и бутчета заедно само на грила на минифурната за 25 мин. Резултатът беше превъзходен и за двете :)
Мерси за идеята, gotin!


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Май, 2008 10:46 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
Страхотно се получи това зеле! Именно бахарът придаде този леко нетипичен, но много приятен вкус. Направих го малко по-пикантно (равни количества червен и лют червен пипер плюс чушлето), защото съпругът ми предпочита пикантно. И тъй като беше за гарнитура на печени пилешки бутчета, вместо сол и вода, добавих просто бульона от варенето на бутчетата (имаше доста сол, тъй като ползвах пилешки бульон на кубче). Пекох зелето и бутчета заедно само на грила на минифурната за 25 мин. Резултатът беше превъзходен и за двете :)
Мерси за идеята, gotin!

:) Радвам се, че ви е харесала.
Ако правя зелето само за себе си, срам ме е да го призная, но обикновено слагам около 1 1/2 ч.л. много лют пипер, защото съм му голям фен, пък и много нося... :lol:
А когато подправям шкембе-чорба май става "Лют червен пипер с шкембе-чорба"... :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB