Тази рецепта рецепта е "еволюирала" през годините от
предишната ми и не е нов вариант, а с по-различна технология и значително по-добър вкус.
Най-напред нарязваме 1,5 - 1,8 кг. зеле на средни парчета.
В тенджерата, в която ще готвим зелето, наливаме 3-4 с.л. олио, загряваме го добре, сваляме от котлона и след 30 сек. изсипваме една препълнена ч.л. червен пипер. Разбъркваме веднага и наливаме половин литър вода.
Поставяме отново тенджерата на огъня, изчакваме водата да заври и на части изсипваме зелето, като между всяка част посоляваме по малко, добавяме 4-5 зърна бахар, леко спукани, разбъркваме, за да се разпредели мазнината с червения пипер и изчакваме зелето да омекне леко и поспадне. По желание, можем да добавим малко лют червен пипер или 2-3 пресни люти чушки.
Всичко това се върши на силен огън и под капак, за да може от образувалата се пара зелето по-бързо да омекне. Когато това стане, добавяме още чаша вода, намаляваме огъня и варим още 20 мин.
През това време разбъркваме няколко пъти, като внимаваме да не разтрошим лютите чушки.
След като зелето е почти готово, добавяме 2-3 с.л.домати, нарязани на кубчета или същото количество домати от буркан.
Варим още 15 мин. на отворен капак, за да се изпари излишната течност.
Сокът, който се образува е много вкусен, затова аз не се старая да го изпарявам напълно.
Тези, които обичат по-гъсто зеле, могат да го запекат на фурна за 15-20 мин., но когото зелето още не е напълно увряло.
Баба ми казваше "Зелето обича мазнинка...", така че, ако искате зелето (прясно или кисело) да стане много вкусно и ако количеството мазнина не ви притеснява, дайте му достатъчно "мазнинка".
Ако се чудите какво толкова и е особеното на тази рецепта - ами, леко запържената мазнина, заедно с прекрасния аромат на леко запържения червен пипер, заедно с интересния аромат на бахара. Като цяло, това придава особено приятен вкус и аромат на ястието.
Тази рецепта съм я правил и с нарязано на едри кубчета пушено пуешко филе - става фантастично!
Пуешкото филе отделя при варенето някаква желатиноподобна съставка, която леко желира цялото ядене след като изстине и това го прави особено интересно като вкус и аромат.
Да ви е сладко!