Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Авг, 2018 3:19 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 01 Юни, 2008 3:36 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Рецептата е 100% "гурме".
Поставям ударението върху "празнично и деликатесно", защото вече ми омръзна да ми правят забележки, че рецептите ми били "прекалено засукани, връткави, отнемали много време" и др.подобни.
Омръзна ми и да обяснявам, че готвенето е висше изкуство и естетическо удоволствие (за някои хора).
Който иска да си готви "като за 5 минути", да се храни с хамбургери, сандвичи, мазни дюнери или пълният набор на "МакДоналдс" и "KFC".
Негов проблем си е. Но поне да не критикува глупаво.
За ужас на такива хора, аз и обикновена салата правя поне за 40 мин. при максимална бързина. Не, че работя бавно...
Тази моя рецепта е "най-завъртяната" и предполагам, ще достави истинско удоволствие на тези, които обичат да готвят.
И със 100% сигурност - на тези, които обичат да си похапват гурмански, но това е друга тема...


ПРАЗНИЧНО ДЕЛИКАТЕСНО РУЛО ОТ ПИЛЕШКО ФИЛЕ
СЪС СОС ОТ ПАТЛАДЖАНИ
========================================
(за 4 порции)

ПРОДУКТИ
=========
4 големи пилешки филета,
2 големи патладжана,
200 гр. пресни гъби,
1 глава лук,
150 гр. пилешки дробчета,
100 гр. кашкавал (50 на кубчета, 50 настърган),
50 гр. пушено сирене,
50 гр. топено сирене,
130 гр. Рокфор,
250 гр. масло,
1 с.л. сухо мляко,
4 яйца,
1 1/2 ч.чаши брашно,
2 ч.чаши прясно мляко,
1 с.л. заквасена сметана,
2 ч.л. коняк,
1 ч.л. смлян черен пипер,
сол на вкус,
сода на върха на ножа,
3 капки конячена есенция на д-р Йоткер,
1 връзка копър,
5 скилидки чесън,
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок,
пакет чипс,
600 гр. картофи, изпържени на сламки,
клонка магданоз.


ПАЛАЧИНКА
===========
В голяма правоъгълна тава изсипваме смес за палачинки по следната рецепта:
4 яйца, 1 1/2 ч.чаша брашно, 2 ч. чаши прясно мляко, 1 ч.л. сол, на върха на ножа сода.
Разбиваме първо яйцата много добре и добавяме брашното докато стане на гъста каша, след което започваме да сипваме по малко от млякото. Накрая добавяме в сместа и 50 гр.настърган на едро ренде кашкавал.
Гъстотата на сместа трябва да бъде като на боза.
Сместа се изсипва в предварително подгрята тавичка, стандартна за фурната с разтопено 50 гр. масло и се изпича.
Нарязваме палачинката накръст на четири еднакви части, които намазваме тънко с паста, описана по-долу.

ПАСТА ЗА НАМАЗВАНЕ НА ПАЛАЧИНКИТЕ
==================================
Разбиваме добре 50 гр. Рокфор, 50 гр. топено сирене и 1/2 с.л. заквасена сметана с 1 ч.л. коняк, 3 капки конячна есенция на д-р Йоткер и 1 с.л. ситно нарязан копър.

ФИЛЕТА
=======
4 големи пилешки филета внимателно разцепваме откъм тясната страна не докрая и ги отваряме като пеперуда. Леко ги начукваме през парче найлон, за да се поизтънят. Осоляваме и поръсваме с малко черен пипер и от двете страни. Оставяме ги да престоят 2 ч. в хладилника.

ПЛЪНКА
=======
Приготвяме смес от 200 гр. пресни гъби, измити и начупени на малки парченца или нарязани на ситно, задушени в 100 гр. масло до изпаряване на отделения сок и докато останат на мазнина. Отцеждаме гъбите и в същата мазнина последователно изпържваме 1 глава лук на лунички, овалян в брашно, изтръскан и изпържен до порозовяване и 150 гр. нарязани на парченца пилешки дробчета, изпържени както лука.
Смесваме гъбите с лука и дробчетата. Добавяме 50 гр.кашкавал на кубчета, 50 гр. пушено сирене, 50 гр. Рокфор, 4 скилидки чесън, изстискан с пресичка или счукан, 1/3 връзка копър, нарязан на ситно, 1 ч.л. коняк, 1/2 ч.л. прясно изцеден лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.

ПАТЛАДЖАНЕНО ПЮРЕ
==================
2 големи патладжана изпичаме на котлон, обелваме ги докато са топли, посоляваме. Оставяме да изстинат и ги правим на пюре с пасатор, като добавяме 30 гр. Рокфор, 1 с.л. сухо мляко 1/2 с.л. заквасена сметана, 1/2 ч.л. лимонов сок и 1 скилидка добре счукан чесън.

Разбъркваме добре сместа за плънката и я разпределяме върху отворените филета. Завиваме всяко филе на руло, потопяваме в разбити яйца, след това в ситно натрошен чипс и поставяме в предварително затоплена тавичка с разтопено 100 гр. масло. По възможност внимаваме краят на завитото руло да е отдолу. Печем филетата 15 мин. в силна фурна, на 200 градуса, до порозовяване.
Изваждаме, поставяме върху парче палачинка по диагонал и завиваме.

Сервираме в затоплена чиния с гарнитура от пържени картофени сламки и пюрето от патладжани, украсено с клонка магданоз.

За "преглъщане" предлагам добре изстуден сух мискет, тамянка или розе.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Юни, 2008 9:03 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Само да ми кажеш от къде купуваш конячна есенция на д-р Йоткер?


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 1:38 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
дима Т написа:
Само да ми кажеш от къде купуваш конячна есенция на д-р Йоткер?

Според мен е ромова есенция.

gotin написа:
Омръзна ми и да обяснявам, че готвенето е висше изкуство и естетическо удоволствие (за някои хора).
:clap: :clap: :clap: :clap:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 2:23 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Само да ми кажеш от къде купуваш конячна есенция на д-р Йоткер?

От който и да е по-голям супер. Аз, лично - или от МЕТРО, или от Кауфланд.
Ни най-малко не е дефицитна. Има я в най.различни варианти и на различни фирми.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 12:52 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ако имаш предвид ромова-нея я ползвам много.Ставаше въпрос за конячната,кооято има друг аромат и много ми се иска да намеря.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Юни, 2008 2:39 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Ако имаш предвид ромова-нея я ползвам много.Ставаше въпрос за конячната,кооято има друг аромат и много ми се иска да намеря.

Конячната има значително по-интересен аромат от ромовата.
Обикновено се намират на същото място, на което и ромовата и всички останали.
Само не я бъркай с конячната за спиртни напитки, тя е по-различна.
Тези са за кулинарна употреба. За спиртните напитки са доста по-скъпи.
В случая, за рецептата, това едва ли ще има решаващо значение.
Принципно, такива есенции могат да се намерят и в малки, но добре снабдени магазинчета - специално за подправки.
В София съм виждал такива - 2 на 2 метра, но вътре има "от пиле мляко".


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 2:17 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
На д-р Йоткер съм виждала (ползвала) само ром,ванилия,бадем,лимон.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 7:12 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
дима Т написа:
На д-р Йоткер съм виждала (ползвала) само ром,ванилия,бадем,лимон.

И аз така. За това се разрових и на сайта на Oetker в раздела есенция пише:
Quote:
Скоро ще ги напишеме какви са, че са ни мързи

Но от други места видях, че наистина има такова животно и трябва да се внимава както казва gotin че има за готвене и за заместване на коняг в питиета. Следващия път като отида в метро ще търся такова животно. Ето и линк на такова нещо (няма да намерите тази марка на българския пазар сигурно, но за информация)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 9:45 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kabal написа:
...няма да намерите тази марка на българския пазар сигурно, но за информация...

Алеко да донесе едно-две кашончета :P


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 9:50 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Kabal написа:
...няма да намерите тази марка на българския пазар сигурно, но за информация...

Алеко да донесе едно-две кашончета :P


А защо точно той?


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 9:55 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Останах с впечатлението, че е в Австрия, след като яде Сахер и виенски шницели ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 4:07 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Да, във Виена съм, ама няма да имам време за пазаруване на хранителни стоки, че ЗМ ме юрка по други дюкяни. :twisted:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB