Рецептата е специално за тези, които винаги недоволстват, че рецептите ми били много завъртяни и отнемали твърде много време за приготвяне.
Тази рецепта може да кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес, толкова е бърза.
Това не се отразява на вкуса им, гарантирам.
ПЪЛНЕНИ ПОСТНИ ЧУШКИ
=====================
Забележка: Ястието може да се изпълни по два начина - чрез варене в тенджера или чрез печене на фурна в тава. Двата начина си имат своите привърженици и се различават донякъде по вкус. Аз повече харесвам запечените на фурна, затова ще се придържам в обяснението към този вариант.
ПРОДУКТИ
========
чушки, сорт "Долма"- брой, според тенджерата или тавата
2 средни глави лук
4 средни моркова
4 пресни домата
4 яйца
5 с.л. мазнина - олио или зехтин
1/2 ч.л. черен пипер
магданоз - 1/2 вр.
сол на вкус, около 1 ч.л., плюс 1 кубче зеленчуков или пилешки бульон.
Избушваме чушките иги осоляваме с пръст, потопен в сол, цепваме ги леко отдолу и ги оставяме настрана.
В купа
- настъргваме на ситното ренде морковите,
- нарязваме на ситни кубчета лука и доматите,
- нарязваме на ситно магданоза,
- добавяме мазнината,
- добавяме подправките - сол, черен пипер и разтвореното в малко гореща вода бульонче
- чукваме 4 яйца,
- добавяме по половин ч.л. ориз за всяка чушка
Объркваме добре сместа и пълним чушките рехаво.
Подреждаме чушките в тава, заливаме с вода, подсолена с 1 ч.л. сол, до средата на чушките.
Печем в загрята фурна 35 мин. при 180С.
Или варим в тенджера 20 мин. - първите 5 мин. на силен огън и още 15 мин. на тих огън.