Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:53 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Авг, 2008 9:47 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
МФЯ
(Много Фино Ястие)

Продукти:

5 бр. малки и нежни тиквенца
1 гл. лук
4 с.л. олио (зехтин)
3 яйца
150 мл. готварска сметана (над 20% масленост)
4-5 скилидки чесън
1/3 вр. копър
сол и черен пипер


Обелваме тиквичките и ги нарязваме на по-малки кубчета.
Осоляваме достатъчно и оставяме около час, за да се отдели максимално сокът от тиквичките.
Като тиган е желателно да използваме тавичката, в която ще запечем ястието (не съм съвсем сигурен дали трябва да се нарече огретен, затова оставям въпроса открит - дайте му вие заглавие).
Нарязваме главата лук на средни кубчета и задушаваме 5-6 мин. в загрятата мазнина.
Добавяме добре отцедените кубчета тиквички при лука и запържваме/задушаваме докато се изпари почти напълно водното съдържание. Сваляме от огъня и след 5-6 мин. добавяме изстискания чесън, нарязания копър и черния пипер, внимателно разбъркваме.
Яйцата разбиваме заедно със сметаната (ако нямате сметана съвсем спокойно можете да заместите с комбинацията 150 мл. прясно мляко + 20 гр. масло) и заливате тиквичките.
Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна около 25 мин. или до приятно порозовяване на ястието.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Авг, 2008 10:12 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Харесва ми.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Авг, 2008 11:18 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Харесва ми.

:) А заглавие?


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2008 1:29 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В огретените за спойка се използва сос (бешамел обикновено), а отгоре се поръсва с галета с масло или настъргано твърдо сирене.
[hide]Макар че при Ескофие има огретени без сос :roll:[/hide]
Това повече прилича на фритата.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2008 1:40 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Biski, донякъде съм съгласна с теб , защото и според нашия български рецептурник в огретена трябва да има сос бешамел за спойка.Но от друга страна пък във френските тарти или кишове, спойката е точно от сметана и яйца. Така , че най вероятно затова Готин не е могъл да измисли точно име.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Авг, 2008 9:29 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Biski, донякъде съм съгласна с теб , защото и според нашия български рецептурник в огретена трябва да има сос бешамел за спойка.Но от друга страна пък във френските тарти или кишове, спойката е точно от сметана и яйца. Така , че най вероятно затова Готин не е могъл да измисли точно име.


:mrgreen: Ако до 15 септември не му измислите хубаво именце, ще постъпя много гадно - ще го нарека "Нещото".
И язък за вкусното ядене с такова име в стил Стивън Кинг... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB