Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Ное, 2019 4:11 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 43 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 06 Ное, 2008 1:59 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
След поръчка за мнооого месо и мнооого моркови, съчетана със спряна вода, измислих това:

500 гр. телешки шол
400 гр. полуразмразени бейби морковчета
зехтин/олио
1 ч.л. сух босилек
сол, черен пипер
брашно

Изчистих месото от ципите и го нарязах на жулиенчета. Сложих го да се запържи в около 1 голяма с.л. зехтин в касерола. Като си промени цвета сложих сол и черен пипер, разбърках и добавих морковчетата, а като се отпуснаха те, и босилека. Ливнах половин чаша вода (обичам сосести манджи). Като закъкри поръсих с лъжица брашно да се посгъсти все пак. Оставих го да си къкри към 20-25 минути и беше готово*. За мен си специално в единия край на касеролата метнах няколко брюкселски зеленца заедно с морковите, че Слав ги недолюбва.
Изпапкахме си го като добри деца и, удивително, не ни натежа на стомасите. :mrgreen:

*на газов котлон


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 2:04 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Рецептата е страхотна, а и най вероятно си намерила истинско телешко.25 мин., това си е направо постижение. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 2:08 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
След поръчка за мнооого месо и мнооого моркови, съчетана със спряна вода, измислих това:

500 гр. телешки шол
400 гр. полуразмразени бейби морковчета
зехтин/олио
1 ч.л. сух босилек
сол, черен пипер
брашно

Изчистих месото от ципите и го нарязах на жулиенчета. Сложих го да се запържи в около 1 голяма с.л. зехтин в касерола. Като си промени цвета сложих сол и черен пипер, разбърках и добавих морковчетата, а като се отпуснаха те, и босилека. Ливнах половин чаша вода (обичам сосести манджи). Като закъкри поръсих с лъжица брашно да се посгъсти все пак. Оставих го да си къкри към 20-25 минути и беше готово*. За мен си специално в единия край на касеролата метнах няколко брюкселски зеленца заедно с морковите, че Слав ги недолюбва.
Изпапкахме си го като добри деца и, удивително, не ни натежа на стомасите. :mrgreen:

*на газов котлон


:P Пу, машалла! Да не ти е уруки!
И по-често да ти спират водата, видиш ли до какви гениални идеи води водоспирането и водоспирателството изобщо и в частност...
Не, че не ти намерих кусур, то аз не може да не намеря кусур...:mrgreen:
Ако беше турнала в общата смес и поне шепичка розички карфиол... :) :) :)
Друг път, като ти спрат водата, да вземеш да туриш и карфиолче, а в ъгълчето, дето не трябва г-н Куцопилев да пипа, можеш да турнеш и 2-3 розички броколи, няма да дотежи на стомахчето ти... :) :) :)


Last edited by gotin on 06 Ное, 2008 2:09 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 2:08 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мерси, Миш :) Всъщност си беше говеждичко май, тъмно червено, но за размера на парченцата се потрудих, пък и газта си казва думата. Всъщност основно се притеснявах да не преготвя месото и да стане жилаво. Слава богу, не успях.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 2:37 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мерси, Пиле.
Само че аз дълбоко се съмнявам, че ще успея да намеря такова телешко, дето да стане за 25 минути извън тенджерата под налягане. Въпреки това ще опитам, че моите обичат телешко.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 2:45 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Определено ми хареса рецептата и си мисля, че може да я направя, но с добавка на картофки (нали съм си малко традиционалист) и с пресен босилек, но вероятно ще трябва да го сложа накрая.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 2:58 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Поред:

Готин, поласкана съм. 8) Минаха ми през ума карфиол и броколи, но не забравяй, че поръчката беше за мЕсо и моркови изрично. Щяха малко геч да дойдат другите зелета, според мен. ПП Недей така за водата, моля ти се!

Мацо, що да не - ако е на тънички парченца ще си стане за около час - забелязала съм, че газовия котлон ми спестява средно 50% та до 60-70% от времето за готвене, тъй че... :)

Лени, у нас сме видни картофолюби и двамата, та горната манджа е по-скоро изключение, щото, нали, от кумова срама да не ядем все картофи. :mrgreen: Иначе комбинацията мръвка, картофи и моркови е на голяма почит.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 3:07 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Пиле, друго си е да имаш газов котлон. Като малка съм отраснала с такъв и знам ползите му, но за съжаление в момента няма как, няма място, пък и Мацин е доста против (не знам защо).


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 3:21 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маца написа:
Мацин е доста против (не знам защо).


От съображения за сигурност, предполагам. Мен ме беше направо шубе в началото, но кандисах, защото спестовната ми душичка не можа да понесе ежесутрешния ритуал по правене на турско кафе на котлона. На двойна доза турско кафе :mrgreen: Но при наличието на предпазен вентил на бутилката, плюс копчетата на самия котлон, да видиш как бързо свикнах и като свърши бутилката в чудо се виждам, забравила съм как се ползват ел. котлони.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 5:13 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Е да де, от страх с една дума. Аз дори се опитах в детството да се поотровя с газта. Но пак нямам опасения. Знам, че човек като свикне на газ му е трудно преминаването към тока, затова и си седя на ток, че да не се затруднявам. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 7:35 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Аз дори се опитах в детството да се поотровя с газта. ...


Маце, ти наистина си уникум! Ама за тези подвизи не си ни докладвала още... :mrgreen:

Имам и един въпрос към авторката на тази прекрасна рецепта.

Куцо пиле написа:
След поръчка за мнооого месо и мнооого моркови, съчетана със спряна вода, измислих това:

Ливнах половин чаша вода ...


??? :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 8:46 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Ное, 2008 8:40 pm Сря
Мнения: 22
Това ще става много лесно и в тенджерата под налягане. Фен съм.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Ное, 2008 10:02 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
achko написа:
Това ще става много лесно и в тенджерата под налягане. Фен съм.

Всичко става много лесно в тенджера под налягане, и аз съм фен.
Стига да знаеш как, разбира се...
Всеки начин на готвене, технология или определен температурен източник изискват и съответния опит за работа с тях.
Понятие си нямаш колко много хора не ползват тенджера под налягане или газ за готвене, само защото някой от семейството го е страх...
Аз съм отворен към всякакви експерименти "от крехка детска възраст", та досега не съм имал проблеми, но...
Не можем да се сърдим на хората за страховете им.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 10:04 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Алеко, живеейки в квартал, където спирането на водата е спортна дисциплина за фирмата-доставчик, си имаме порядъчни запаси, които се подновяват регулярно. :lol: Освен това, водата беше спряла, когато излизах на пазар, като се върнах я бяха пуснали, тяхната ....! :twisted:

Готин, аз съм от тези, които ги е шубе от тенджера под налягане, много при това...


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 10:16 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко, за кухненските ми подвизи от детски години цял роман със силно криминален оттенък мога да напиша. Аз от ранна детска възраст се опитвам да се докажа в кухнята, по един или друг начин. :)

Това, което ме притеснява в тенджерата под налягане е какво ще стане със зеленчуците - бейби морковчета, карфиолчета и прочие, като ги оставя заедно с телешкото необходимото време. Дали няма да омекнат твърде много и да се загуби хрускавата романтика на манджата?


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 11:09 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Както сигурно вече знаете, аз пък съм върл прогивник на тенджерата под налягане, и то не от шубе, че ще ми гръмне, ами защото предпочитам бавното готвене.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 11:20 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Алеко написа:
Както сигурно вече знаете, аз пък съм върл прогивник на тенджерата под налягане, и то не от шубе, че ще ми гръмне, ами защото предпочитам бавното готвене.


И аз съм от същата фракция.
И не харесвам месото за печене преди това да е било варено. Направо си е похабяване.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 11:31 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз си харесвам тенджерата под налягане, но никога не я ползвам за готвене, а само за варене и то предимно на говежди или стомашни меса, които после си готвя в обикновена тенджера.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 12:28 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Много сме! Силни сме! :lol:

Мацо и аз мисля, че в тенджера под налягане зарзавата направо ще се разкашка. Но пък за да се избегне това може с месото да се сложат не бейбита, а нормални моркови, едро нарязани...макар че аз хич нямам добро мнение за вкусовите им качества в това състояние :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 12:42 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Ное, 2008 8:40 pm Сря
Мнения: 22
Вие сигурно и бойлерите си изключвате :)

Тенджерата под налягане не скапва зеленчука, защото го вари на пара. Също така можете да поварите мръвката, да изпуснете парата и после да сложите зеленчука.

Големият проблем на тази тенджера е че трудно се опитва и водата от манджата не извира.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 1:19 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
achko написа:
Големият проблем на тази тенджера


За мен е, че се получава чудесно варено.
Другото си иска бавен огън и баене. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 1:43 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
achko написа:
Вие сигурно и бойлерите си изключвате :)


Естествено :mrgreen: Майтапа настрана, това си е съвсем логично.

И изобщо феновете на тенджерите под налягане, я да не ми скапвате чудесната манджичка с варене, ааама ха! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 1:52 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
achko написа:
Вие сигурно и бойлерите си изключвате :)


Естествено :mrgreen: Майтапа настрана, това си е съвсем логично.

И изобщо феновете на тенджерите под налягане, я да не ми скапвате чудесната манджичка с варене, ааама ха! :P


А така! Долу ТПД (тенджери под налягане)!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 2:55 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
А, не си я давам за нищо на света. Боб, телешко варено и други такива няма как да станат иначе. Вероятно ако отделя 8 електрочаса сигурно ще се получи и с обикновените тенджери, но когато едно малко пискунче ти цвърчи около краката нямаш избор, освен по най-бързия начин да сготвиш.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Ное, 2008 2:58 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Ное, 2008 8:40 pm Сря
Мнения: 22
Е нали и без това я вариш на газов котлон?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 43 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB