[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable
Подарък за Биски
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 29 Ное, 2021 1:58 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 16 Ное, 2008 10:35 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Подарък за новата фурничка на Биски.

В средна тавичка започваме да редим на пластове в същия ред
(в последствие не се бърка!):
- 4 средни моркова на едри парчета,
- половин средна глава карфиол, накъсан на малки розички,
- малка глава броколи, накъсано също на малки или средни розички,
- достатъчно количество (въпрос на личен вкус...) целина - долната хрупкава част на листата, без самите листа, на едри парчета,
- 1 с.л. подправка MAGGI - 10 зеленчука
- половин дюля на едри парчета,
- 2 с.л. зехтин,
- 1 с.л. течен маргарин,
- 100 мл. вода
Покриваме с лист ал.фолио без да загъваме и печем на 200 гр.

Дотук рецептата умишлено е веге, заради Шефа, обаче за тези, които
не са вегетарианци:
ІІ-ри вариант -
- редуцира се наполовина подправката Маги,
- с пасатор се разбива смес от 200 мл. прясно мляко, 50 г. топено сирене, 2 с.л. настърган пармезан и от 1 до 4 яйца.
Заливаме равномерно и печем без да покриваме на 180 градуса 35 мин. или до зачервяване на поливката.

За препоръчване е да се консумира изстинало, чисто прагматично - ако го опитате топло няма да стигне за всички в семейството... :P

Биски, честита хубава фурничка! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 12:18 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
gotin написа:
- 1 с.л. подправка MAGGI - 10 зеленчука
Май ще има ресто на подаръка :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 1:50 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ми аз и течен маргарин не бих използвала, но това си е оригиналната рецепта на Готин. Останалите явно ще си я приспособяваме.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 2:15 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
MR.LAZY написа:
gotin написа:
- 1 с.л. подправка MAGGI - 10 зеленчука
Май ще има ресто на подаръка :mrgreen:

Защо това ми прозвуча някак невъзпитано?... :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 3:18 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Защото става много зъл и брутален Шефа като види реклама :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 3:26 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Лени написа:
MR.LAZY написа:
Май ще има ресто на подаръка :mrgreen:

Защо това ми прозвуча някак невъзпитано?... :oops:
С риск да разводня темата, ще ти отговоря така: Когато подаряваш нещо на някого е редно да се съобразиш с неговия вкус, предпочитания, навици и култура. Биски нееднократно е изявявала своето отношение към марката Маги (а и към маргарините също). С други думи, този подарък е като да подариш на мюсюлманин рецепта със свинско месо.


Last edited by MR.LAZY on 17 Ное, 2008 10:38 pm Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 4:07 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ее, не е чак свинско за мюсюлманин, все пак маргарина и магито не са основните съставки. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 5:00 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
За да направим тогава правилната аналогия:
Телешки стек с гъби, билки :) , и резенчета свинска шунка, пак за мюсюлманина.
Прав е шефът.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 5:24 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
А, така вече става, мюсюлманина може да си махне свинското :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 8:10 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Лени написа:
MR.LAZY написа:
Май ще има ресто на подаръка :mrgreen:

Защо това ми прозвуча някак невъзпитано?... :oops:
С риск да разводня темата, ще ти отговоря така: Когато подаряваш нещо на някого е редно да се съобразиш с неговия вкус, предпочитания, навици и култура. Биски нееднократно е изявявала своето отношение към марката Маги (а и към маргарините също). С други думи, този подарък е като да подариш на мюсюлманин рецепта със свинско месо.


Мале, мале, изложих се..Пак...
Досега не бях чел, че Биски не обича въпросната фирма и "производите й".
Пак се изложих най-добронамерено...
Sorry, Биски, не знаех. :oops: :oops: :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 9:52 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Готин, въпреки всичко, благодаря!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2008 11:08 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Готин, въпреки всичко, благодаря!

:) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 11:46 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ей, ама сте много лоши значи! Човекът подарява рецепта, а вие взехте, че кусури започнахте да му намирате. Не сте ли чували за приказката "На харизан кон не му се гледат зъбите"? :P


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 12:44 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Ей, ама сте много лоши значи! Човекът подарява рецепта, а вие взехте, че кусури започнахте да му намирате. Не сте ли чували за приказката "На харизан кон не му се гледат зъбите"? :P


Алеко, аман от харизани коне в къщи, направо цяла конюшня сме направили и то все куци. :)
А сега сериозно, рецептата, както казах и по-горе не е лоша, но добавките биха могли да претърпят промени.
Да заменим Маги със сушени, без сол, зеленчуци (продават се такива).
Течния маргарин с предпочитана мазнина (или без такава, ако се налага).


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 1:50 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Алеко написа:
Ей, ама сте много лоши значи! Човекът подарява рецепта, а вие взехте, че кусури започнахте да му намирате. Не сте ли чували за приказката "На харизан кон не му се гледат зъбите"? :P


Алеко, аман от харизани коне в къщи, направо цяла конюшня сме направили и то все куци. :)
А сега сериозно, рецептата, както казах и по-горе не е лоша, но добавките биха могли да претърпят промени.
Да заменим Маги със сушени, без сол, зеленчуци (продават се такива).
Течния маргарин с предпочитана мазнина (или без такава, ако се налага).


За подправките, наистина могат да се заменят дори и само със сол, останалите съставки са достатъчно ароматни, но маргарина го сложиш определено само за аромат. Предполагам, че сте забелязали, че от години готвя само със зехтин, при това само и изключително - екстра върджин.
Но тук трябваше малко аромат на масълце, а няма друг начин да му се придаде, затова избрах компромиса - вместо чисто масло - течен маргарин.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 6:38 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
gotin написа:
...
Но тук трябваше малко аромат на масълце, а няма друг начин да му се придаде, затова избрах компромиса - вместо чисто масло - течен маргарин.


Готин, може и 1 литър течен маргарин да сложиш - пак няма да имаш аромата на масло, просто защото маргаринът няма нищо общо с маслото.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 7:35 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
gotin написа:
...
Но тук трябваше малко аромат на масълце, а няма друг начин да му се придаде, затова избрах компромиса - вместо чисто масло - течен маргарин.


Готин, може и 1 литър течен маргарин да сложиш - пак няма да имаш аромата на масло, просто защото маргаринът няма нищо общо с маслото.

Въпросният течен маргарин на въпросната фирма (да не я споменавам, че пак ще ме бият...) е характерен с този аромат, много близък до този, на кравето масло. Синтетичен, разбира се...
Между другото, една част от скъпите маргарини имат чудесен аромат на масло, въпрос на допълнително овкусяване и ароматизиране.
Само като информация - течният маргарин е в пъти по-безвреден от хидрогенизирания, точно поради това - че не е хидрогенизиран, което го прави вреден.
Ароматът е въпрос на синтетични аромати, идентични с аромата на маслото.
Не трябва, обаче да бъдем като коне с капаци на тази тема, най-определено.
Да вдигне ръка този, който НЕ ползва синтетична ванилия...
Да не коментирам и останалите синтетики...
Това, че не ги знаете, а ги употребявате, не означава, че не съществуват...
Любимата ми поговорка:
"Неназованите неща не променят смисъла си".


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Ное, 2008 7:52 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
gotin написа:
Въпросният течен маргарин на въпросната фирма (да не я споменавам, че пак ще ме бият...) е характерен с този аромат, много близък до този, на кравето масло. Синтетичен, разбира се...
Между другото, една част от скъпите маргарини имат чудесен аромат на масло, въпрос на допълнително овкусяване и ароматизиране.
Само като информация - течният маргарин е в пъти по-безвреден от хидрогенизирания, точно поради това - че не е хидрогенизиран, което го прави вреден.
Ароматът е въпрос на синтетични аромати, идентични с аромата на маслото.
Не трябва, обаче да бъдем като коне с капаци на тази тема, най-определено.
Да вдигне ръка този, който НЕ ползва синтетична ванилия...
Да не коментирам и останалите синтетики...
Това, че не ги знаете, а ги употребявате, не означава, че не съществуват...
Любимата ми поговорка:
"Неназованите неща не променят смисъла си".


Амин.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 10:26 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз веднага вдигам ръка - не ползвам Ванилия изобщо.
Обаче отново някакъв глупав спор се получи. Въпрос на личен избор е кой какво ще ползва. Аз съм решила, че няма да ползвам маргарин, подправките на Маги и още няколко неща, може и да не е правилно, да не е обосновано, но това е моето решение.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 11:23 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
Аз съм решила, че няма да ползвам маргарин, подправките на Маги и още няколко неща, може и да не е правилно, да не е обосновано, но това е моето решение.


Аз и българско масло не ползвам, не ми мирише на масло.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 11:33 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Аз престанах да използвам маргарин, който съдържа хидрогeнизирани мазнини. Сега ползвам само един специален маргарин, който не само не съдържа такива мазнини, но и спомага за намаляването на холестерина. (Тук има много такива храни - наричат ги аликаменти - т.е. храни-лекарства.) Иначе си предпочитам масло. В малки дози, но качествено. Що се отнася до ароматите - предпочитам естествените. С изключение на конячната есенция, която използвам в сладкишите, които не се пекат, а трябва да има алкохол, като аромат. (Зради децата - не искаме да свикват с вкуса на алкохола отрано.)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 12:47 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Маца написа:
Аз съм решила, че няма да ползвам маргарин, подправките на Маги и още няколко неща, може и да не е правилно, да не е обосновано, но това е моето решение.


Аз и българско масло не ползвам, не ми мирише на масло.


И аз, вярно по-скъпо излиза, но пък удоволствието е друго.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 12:50 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
IPA написа:
Маца написа:
Аз съм решила, че няма да ползвам маргарин, подправките на Маги и още няколко неща, може и да не е правилно, да не е обосновано, но това е моето решение.


Аз и българско масло не ползвам, не ми мирише на масло.

Абсолутно! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 5:39 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Аз веднага вдигам ръка - не ползвам Ванилия изобщо.
Обаче отново някакъв глупав спор се получи. Въпрос на личен избор е кой какво ще ползва. Аз съм решила, че няма да ползвам маргарин, подправките на Маги и още няколко неща, може и да не е правилно, да не е обосновано, но това е моето решение.

Напротив, твърде обосновано е...По-голямата час от българския народ отдавна е взел това решение (без Алеко, бе, той си маа вратните пържоли със се лойчицата и си му е кеф... :P ).
Аз не съм чак толкова пурист, но от 8 години ползвам почти само пилешко филе и зехтин екстра върджин.
Разбира се, периодически нарушавам това си правило и консумирам телешки шол или кайма от него, както и олио, но се старая да не прекалявам с нарушенията.
Друго нарушение, което правя с ясното съзнание, че го правя е, че отвреме-навреме не се удържам и консумирам гузничко кашкавал Балкан, козе сирене и овче сирене. А за пармиджано, кефалотири и най-вече рокфор изобщо да не говорим - там съм просто отявлен рецидивист, честно си признавам... :oops: :oops: :oops:
Абе, сигурно имам и други грехове, ама гледам поне да не са по-големи от гореизброените...
Обаче пък с гордост мога да заявя, че от години не съм хапвал пресни салами и кренвирши.
Ако ще се самоубивам, поне няма да е по този начин... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Ное, 2008 6:13 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Оспамихте света направо :lol: та що и аз не се присъединя:

Готин, Маца мисля имаше предвид, че може според някой решението да не ползва маргарин и продуктите на споменатата бульончеста фирма да е необосновано. Иначе, съвсем ясно е, че по-голямата част от хората си взимат съответни 'изключващи' решения.
Маргарин и аз не понасям, а на кубчетата 'бульон' отдалеч им личи, че не са храна, та каквото и да ми предлагат техните производители, няма да си го купя :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB