Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 10 Дек, 2019 6:45 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 27 Ное, 2008 12:54 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ХАЧАПУРИ


Хачапури е много популярно кавказко ястие.
("хачо" - извара, "пури" - хляб)

Ако трябва да дадем кратко определение за хачапури - това е баница със сирене.
Но в действителност всичко е много по-сложно.
Хачапури се прави в много и различни видове - отворено и затворено, с яйце (яйцето се излива в отвора на хачапурито и се запича леко) и без яйце, може да се пече на фурна и да се пържи на тиган.
По форма може да бъде овално, квадратно и най-разпространеното - кръгло.
Тестото за истинското хачапури се прави по по-специален начин и задължително с кисело мляко.Не трябва да бъде нито много твърдо, нито прекалено меко. Както казват грузинските домакини - тестото за хачапури трябва да бъде нежно.
Тестото за хачапури се прави без мая, но в кулинарната литература са известни рецепти за хачапури и с тесто с мая.
За класическото грузинско хачапури се използва изсъхнало сирене. Ако е прекалено солено, за препоръчване е да се изкисне.
Тестото с мая е по-пухкаво и леко, а без мая - по-рохкаво.
Има и видове хачапури с пластове тесто, от които долните два пласта са от обикновено тесто, а следващите четири - от парено тесто.
Плънките са различни, но винаги се използват различни твърди видове сирена.
Всъщност, хачапури може да се сравни с и с пица, особено с пица "Калцоне".

Моят експеримент е с тесто с мая.
По-мързеливите могат спокойно да ползват купено от фурна или магазин тесто с мая.
А тези, които обичат да месят тесто, могат да ползват моята примерна рецепта за тесто с мая.

ПРОДУКТИ
3 и 1/2 ч.чаши брашно
1 ч.чаша кисело мляко
50 г. жива мая или 2 ч.л. инстантна
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
200 г. краве масло

Разбиваме млякото със захарта и леко го подгряваме.
В купичка размачкваме маята и постепенно я размиваме с млякото.
Оставяме я на топло място да втасва и през това време пресяваме два пъти брашното със солта.
Намачкваме маслото, което предварително сме отвърнали на стайна температура и постепенно добавяме брашното и млякото с маята.
Замесваме тестото, докато престане да лепне, което става бързо и лесно.
Ако имате чувство, че има нужда да добавите още брашно, не добавяйте, чувството ви нагло ви лъже.
Поставете тестото в съд, по-голям с 2/3 от обема на тестото - с толкова ще набухне.
Покривате съда с домакинско фолио и го слагате за 2 часа (поне) в хладилника.
Готовото тесто има много голяма трайност и е почти универсално - от него могат да се правят чудесни пици, мекици, банички, пържени или печени.
Когато искате да ползвате от тестото, откъсвате парче и го разточвате върху набрашнена повърхност
Добре направеното тесто е меко.
Необходимо ни е:
500 г. тесто, от което стават 3 бр. хачапури
яйца - според желанието ви плюс едно за обмазване
масло
магданоз за наръсване
сол
червен пипер (може и малко лют)

Хачапурито, което харесвам е "по аджарски".
Моят вариант представлява нещо като тънък блат за пица, с наръсено едро настъргано твърдо сирене, тип Прамиджано, Кефалотири или друг вид твърдо сухо сирене, или кашкавал,като поръсваме с малко черен пипер. Не намазваме с масло, защото самото тесто е маслено.
Два срещуположни края се навиват навътре малко и се прищипват леко нагоре, за да се образува по-висок ръб и да се оформи нещо като паничка, а другите два се прищипват и завиват като на бонбон. Получава се нещо като папирусова лодка...
По-късно, в процесът на изпичане в откритата част чукваме яйце - броят им е според дълбочината на хачапурито, друго ограничение няма. Всъщност, трудно се добавя повече от едно яйце, но можете да пробвате.
Значи, когато оформите "лодката", в отвора настъргвате още твърдо сирене. Може да ползвате различни видове сирена, става много по-пикантно. Най-вкусно става с изсъхнало овче или козе сирене.
Намазваме дъното на тавичка с масло и прехвърляме внимателно хачапуритата вътре, на разстояние едно от друго.
Разбиваме едно яйце и с него намазваме готовите за печене хачапурита.
Вкарваме ги в загрятата до 220 градуса фурна и печем докато тестото порозовее, а сиренето се разплави.
Тогава изваждаме тавата и във всяко хачапури чукваме яйце (яйца), като внимаваме жълтъкът да остане цял.
Отново запичаме във фурната докато белтъкът побелее. Така жълтъкът остава като на рохко яйце.
Изваждаме тавата и оставяме около 20 мин. да престои, преди да сервираме, за да поизстине разтопеното сирене.
Преди сервирането на хачапурито върху яйцето поставяме резенче масло, поръсваме със сол и червен пипер и с малко нарязан магданоз.
Отчупваме от хачапурито, топваме в рохкото яйце с разтопеното масло и право в устата и...животът е прекрасен!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB