Както често съм отбелязвала - нищо ново под слънцето. Но все пак ще я пусна, че е малко странна. Не знам защо го наричам мусака, но това си е някакво общо понятие за много неща на куп, поляти със заливка.
250 гр. пилешко бонфиле
[hide]И за да не създавам излишни спорове дали филето е подходящо, не е ли твърде скъпо и прочие ще кажа, че имах на разположение, половината беше за мен, а с другата половина направих манджата.[/hide]
1 шепа ориз (нямах повече, но според мен носи 1 чаена чаша)
3 с.л. олио
3 малки тиквички
1 морков
1 голяма глава лук
сол, черен пипер, чубрица, копър (и останалите зелени по желание)
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко.
Задуших нарязаните на ситно лук, морков и в последствие тиквички. През това време измих хубаво ориза, накълцах на изключително ситно пилешките филенца, нещо като кайма се получи. След като омекнаха зеленчуците хвърлих вътре пилето и махнах печката от котлона. С три завъртания пилешката кайма вече беше готова, затова добавих ориза, сипах относително количество вода (че нямах бульон) и оставих на много слаб огън да попива. След 10-15 минути се сетих за манджата, ръснах подправките (всичките сухи, че нямах пресен копър), пресипах я в йенска тенджера и я метнах във фурната. Пак толкова време ми отне сещането, като погледнах течност имаше още, но реших, че ще стане по-сочна и затова директно изсипах заливката от 2те яйца и киселото мляко. И тук всички мои почитатели ще получат поне малко радост: Блокира ми Скайпа и докато се тутках и пипках с него заливката се запече до нощнокафяво, но се оказа, че като махна първият слой всичко е ОК.