ФАНТАСТИЧНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ
Когато готвя нещо с кисело зеле винаги отделям горните листа на зелката за сарми и така винаги след готвено с кисело зеле следват зелеви сарми.
Тази година реших да разнообразя класическата рецепта и направих експеримент, който се оказа много удачен, затова го споделям с вас.
Това е моят новогодишен подарък за всички в клуба.
БЪРЗИ И НЕВЕРОЯТНО ВКУСНИ ЗЕЛЕВИ САРМИ
ПРОДУКТИ:
350-400 г. (едно цяло) пилешко филе
1/2 чаша ориз "Жасминов" или "Басмати"
100 г. прошарен бекон или 8 с.л. олио/зехтин
2 гл. лук
5 сушени сини сливи без костилка
5 сушени кайсии
2 ч.л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1/4 ч.л. смлян черен пипер
1/4 ч.л. сух джоджен
сол - 1/4 ч.л.
(Всичко се слага сурово, нищо не се пържи!)
Най-напред от отделените големи зелеви листа внимателно поизрязваме част от дебелите средни жилки. Принципно може да се попарят и поизкиснат листата, но аз не го правя, а просто слагам по-малко сол в плънката.
Филетата нарязваме на малки парченца в купа. В същата купа ще добавяме всички съставки и накрая ще объркаме всичко общо.
Решаваме какво ще ползваме - бекон или олио/зехтин.
Ако ще ползваме бекон, нарязваме го на парченца и го хвърляме при филето. Ако смятаме, че не е много полезно, при филето сипваме 5 с.л. от предпочитаната от нас мазнина.
Поръсваме с 1 ч.л. червен пипер и добавяме щипка лют пипер (изцяло по желание!).
Нарязваме на средно и двете почистени глави лук и ги добавяме в купата при филето.
Добавяме черния пипер и джоджена в компанията на ориза.
Малко обяснение за присъствието на сините сливи и сушените кайсии- пилешкото филе, сварено в сармите придобива много лек киселеещ оттенък, затова го балансирам с малко сушени сладки плодове. Стафидите са прекалено сладки, а сините сливи и сушените кайсии имат много специфичен собствен аромат, който добре се съчетава с аромата на пилешкото, затова се спрях на тях.
Отказах се от употребата на мед, защото става пак прекалено сладко, а и ароматът също не е подходящ.
Сините сливи и кайсиите можем да нарежем по два начина - като ги разцепим и отворим до плоско състояние и ги нарежем на ивички или просто ги нарязваме на малки произволни парченца - всичко е въпрос на личен избор.
Ако ги правим на ивички, поставяме ги във всяка сарма преди завиването и така имаме контрол колко слагаме, а ако са на произволни късчета, просто ги объркваме в общата смес и рискуваме някъде да попаднат повече парченца и тази сарма да стане прекалено сладка...
След като сме поставили в купата всичките съставки, объркваме добре всичко и вече сме напълно готови да завиваме сармите, което е една много благодарна работа при тези грамадни листа.
Разбира се, ако листата са наистина прекалено големи, спокойно можем да ги срежем по линията на дебелата жилка.
На дъното на тенджерата поставяме нестандартни листа и върху тях започваме да редим огромните сарми.
Съветвам ви да си нарежете от нестандартни листа или от вътрешността на зелката достатъчно зеле, което да поръсите в празнините между сармите и най-отгоре, върху сармите. Уверявам ви, че това зеле става изключително вкусно...
Върху този слой зеле изсипваме две чаши вряла вода,поръсваме след това с 1 ч.л. червен пипер и накрая поливаме с останалите 3 с.л. мазнина.
Можем да комбинираме с бекона - вътре в сармите, заедно с малко олио, а отвън пак малко олио, като балансираме общото количество мазнина да не е прекалено голямо, въпреки, че както казват старите готвачи "зелето обича мазничкото",(макар, че черният ни дроб и талията ни - не...).
Поставяме традиционната обърната чиния и варим 10 мин. на силен огън, след което продължаваме още 25 мин. на слаб огън - едва да къкри.
Лично аз, на принципа "зян да не става", взех че нарязах и поставих върху обърнатата чиния пластинки картоф, дебели по 1 пръст, леко посолени, за да се сварят на парата.
Ами, станаха направо вълшебни...
Апропо, тази рецепта става абсолютно полезна след коледна пуйка, когато остава голямо количество от сухото бяло месо...
Това е, весели и щастливи новогодишни дни, да сте живи и здрави!
И повечко червено винце...
P.S. Рецептата можеше да се напише и в 4 реда, защото е точно толкова проста, но е в този си обемен вид, защото иначе никой няма да повярва, че е моя, нали...Ха-ха-ха...
Весели и радостни празнични дни! Нека да въдат и всичките ви такива през Новата година! Така ви се пада!...