Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:42 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 02 Мар, 2009 1:55 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Понеже отдавна никой не иска да пише нещо интересно, затова реших да открия сезона...
Пък и червено цвекло вече има направо целогодишно.
Това, което ви предлагам не е ястие, а по-скоро разядка или предястие, затова моля модераторите да го сложат на мястото му, ако счетат, че не е за тук.
Но за мене си е фюжън-рецепта, затова го слагам тук.
По принцип почти винаги се старая в рецептите ми най-напред да се виждат необходимите продукти, но в този случай няма да постъпя така.
Защо ли? Ами, защото рецептата се отнася за определен от [/hide]домакинята брой хора, а това е твърде относително.
Затова, този път ще бъде описателно...
Подбираме си от пазара главички червено цвекло, с приблизително еднакъв размер и с големина около малък портокал.
Сваряваме ги в тенджера под налягане поне 40 мин. от вдигане на налягането.
[hide=ВНИМАНИЕ!] Във водата или абсолютно нищо, или чаена лъжичка оцет. Нито прашинка сол, защото ще имате разкошен червен бульон за изхвърляне и противно-белезникаво цвекло, май също за изхвърляне, заради противния цвят...[/hide]
Докато чакате да се свари цвеклото, слагате да се сварят толкова яйца, колкото са главичките цвекло, плюс поне още две. Твърди, поне 10 мин.
Охлаждате ги, обелвате ги, като при обелването се стараете да запазите от "дебелата" страна на яйцето хубаво капаче, което ще ни трябва по-късно.
Напълно изстиналите жълтъци намачкваме с малко зехтин - примерно, на 1 жълтък - 1/2 ч.л. зехтин.
[hide=Относно осоляването] Не солете плънката. Първоначално използвах сол самардала, но впоследствие се оказа излишно...Ще разберете защо.[/hide]
Добавяте и много фино стрит бял пипер.
Към плънката добавяме синьо сирене, с разчет за 1 жълтък - парченце с размер около малък орех и отново размачкваме добре
Счукваме и стриваме с доста сол изключително фино 2 скилидки чесън.
Свареното и охладено червено цвекло (добре е да си изстине във водата, ама кой ли ще го чака...) обелваме, отдолу отрязваме малко капаче, за да си стои на..., абе, изправено.
Отгоре отрязваме малко по-голямо капаче.
Внимателно издълбаваме цвеклото, така че да остане достатъчно дебела стена.
[hide=За много претенциозни кулинари]Ако много ви се играе, накисвате издълбаното цвекло за половин час в пресолен солен разтвор - 50 г. сол на 1 л. вода, за да се осоли цялото дифузно и да не стои леко сладникаво.Желателно, но не задължително. Някои пък го обичат точно сладникаво...[/hide]
И започваме "сглобяването".
Вътрешността на цвеклото съвсем леко обмазваме с чесновата паста.
Целта е много лек аромат на чесън. [hide]Тези, които не се страхуват от силния аромат, могат и да прекалят...[/hide] И осоляване.
Оставяме така да престои 10 мин. и с хартиена салфетка почистваме обмазването, за да не е прекалено силен аромата.
Пълним с плънката плътно цвеклото и покриваме с калпаче от белтъка.
Сервираме върху подложка от гъсто спаначено пюре, като около цвеклото гарнираме с няколко тънки резенчета обелен лимон.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB