Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:56 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Апр, 2009 1:06 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Постарах се да направя рецептата едновременно много здравословна и много вкусна (без да претендирам, че съм лекар...).
Целта на рецептата беше да се запази сочността и нежният вкус на бялото пилешко месо, което, както е известно, изисква съвсем малко термична обработка.
Май се получи, но това вие ще кажете.

ЕФЕКТНИ РУЛАДИНИ ОТ ПИЛЕШКО ФИЛЕ И ТЕЛЕШКА КАЙМА
===================================================

ПРОДУКТИ:

800 г. пилешко филе (две двойни филета) или бонфиле
800 г. чиста телешка кайма (количеството е много приблизително...)
40 г. краве масло
6 с.л. зехтин
2 гл. лук
4 яйца
4 скилидки чесън
40 г. печени бадеми
2 зърна бахар
20 зърна черен пипер
малка щипка лют пипер
галета (при необходимост)
1/2 ч.л. нишесте (за предпочитане оризово, ако има възможност за избор)
100 г. пресни печурки
100 г. кашкавал

Преди всичко, мариноваме пилешкото филе или бонфиле в следния разтвор за мариноване:
1 с.л. сол в 1 л. вода, леко спукани 2 зърна бахар и 20 зърна черен пипер, добре счукани 4 скилидки чесън.
В тази маринада месото престоява минимум 1 час и максимум 3 часа. Това зависи изцяло от големината на парчетата месо - бонфилетата престояват не повече от час.
Докато чакаме, се заемаме с приготвянето на каймата. Отделяме белтъците от жълтъците от яйцата.
В каймата добавяме четирите жълтъка, сол, черен пипер на вкус, малко лют пипер и две с.л. зехтин. Гъбите, кашкавалът и лукът смиламе в блендер или с пасатор и добавяме към каймата.
Измесваме добре каймата и я оставяме в хладилника докато приготвим месото.
След престоя си в маринадата, месото се измива и подсушава добре.
В тиган (за предпочитане тефлонов) разтопяваме маслото и добавяме 4 с.л. зехтин. Оставяме смесената мазнина да се загрее много добре и като обръщаме често, запечатваме месото равномерно.
Месото се пържи не повече от 10-15 сек. на страна, докато леко побелее. Общото запечатване не трябва да трае повече от 2 мин. при непрекъснато обръщане.
Така запечатаното месо изваждаме и поставяме върху домакинска хартия, за да се отцеди мазнината и да поизстине.
Докато изстива, разбиваме белтъците с много малко сол и 1/2 ч.л. нишесте.
Бадемите счукваме или смиламе по-наедро.
От поизстиналите вече филета отрязваме по-тънката третина, за да остане горната, равномерна по диаметър, част. Разбира се, ако ползваме бонфилета - "всяко за всяко".
Оформените парчета филе овалваме най-напред в белтъците, а след това в едросмлените бадеми. Така процедираме с всички парчета месо, независимо от големината им.
От готовото кайма откъсваме подходящо парче и го разточваме на не много дебела "палачинка", в която завиваме едно парче месо, като се стараем да загънем и крайщата, за да се херметизира и предотврати евентуалното изтичане на сок.
В този си вид т.н. руладини вече са готови и могат да бъдат печени на открита скара, на грил-тиган, печени на фурна, в тавичка, на дъното на която сме поставили малко масло и малко вода или да бъдат оваляни в галета и пържени в малко мазнина в тиган. Всичко зависи от вашият вкус.
Аз ги пекох на грил-тиган, докато каймата доби приятно запечен вид.
Филето, запечатано в този вид руладини остана невероятно сочно и много приятно на вкус.
Въпреки многогодишното ми пристрастие към пилешкото бяло месо по хигиенни съображения, досега не бях вкусвал толкова вкусно бяло месо.
Кашкавалът и гъбите в телешката кайма придадоха невероятен вкус на "обвивката".
Гарнирайте с гъсто картофено пюре, поръсено с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
За пръв път досега, моята гурме-оценка за моя рецепта е 6 по шестобалната система.
Независимо от "прекалено обстоятелственото" обяснение, рецептата става относително бързо, ако не броим времето за мариноване.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2009 12:05 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Много интересна рецепта. И с възможност да бъде направена в супер-диетичен вариант.
Благодаря, Готин.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2009 8:53 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Готин, много ти е оригинална рецептата, но е доста трудоемка. То вярно е, че хубавите работи, бавно стават, но в забързаното време, в което живеея, ще ми е трудно да проготвя тези руладини. Май-ще се спра до пилешкото филе, а гъбите и кашкавала ще отидат за гарнитyра, и всичко може да бъде поръсено със смлени бадеми.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2009 10:39 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
Готин, много ти е оригинална рецептата, но е доста трудоемка. То вярно е, че хубавите работи, бавно стават, но в забързаното време, в което живеея, ще ми е трудно да проготвя тези руладини. Май-ще се спра до пилешкото филе, а гъбите и кашкавала ще отидат за гарнитyра, и всичко може да бъде поръсено със смлени бадеми.


:) :) Интересно ми е, как разбра, че е "трудоемка" без да я направиш?
Да смелиш кашкавал, гъби и лук в блендер е особено "трудоемко" - цели 4 секунди... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2009 1:45 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
gotin написа:
:) :) Интересно ми е, как разбра, че е "трудоемка" без да я направиш?
Да смелиш кашкавал, гъби и лук в блендер е особено "трудоемко" - цели 4 секунди... :P


Но само ако имаш блендер, а аз примерно нямам.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2009 4:15 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
gotin написа:
:) :) Интересно ми е, как разбра, че е "трудоемка" без да я направиш?
Да смелиш кашкавал, гъби и лук в блендер е особено "трудоемко" - цели 4 секунди... :P


Но само ако имаш блендер, а аз примерно нямам.

Ще ти купим!
Каква си такава Маца, без блендер...
Всъщност, можеш спокойно да ползваш острите ноктенца вместо блендеро-пасатор, само че трябва да развиеш малко по-големи обороти... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2009 9:41 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
gotin написа:
Маца написа:
gotin написа:
:) :) Интересно ми е, как разбра, че е "трудоемка" без да я направиш?
Да смелиш кашкавал, гъби и лук в блендер е особено "трудоемко" - цели 4 секунди... :P


Но само ако имаш блендер, а аз примерно нямам.

Ще ти купим!
Каква си такава Маца, без блендер...
Всъщност, можеш спокойно да ползваш острите ноктенца вместо блендеро-пасатор, само че трябва да развиеш малко по-големи обороти... :P


Ми аз до сега как мислиш се справям. :lol:
Истината е, че използвам рендета и остри ножове когато се налага да "блендирам" нещо.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2009 9:42 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
gotin написа:
Маца написа:
gotin написа:
:) :)


:) Е, при всички случаи не е същото...
Всъщност, след като досега се справяш и не чувстваш нужда, значи може и да нямаш нужда...
Ще ти разкажа един доста стар случай.
Когато се ожених, съпругата ми беше абсолютно кулинарно неграмотна.
Когато се наложеше да се белят картофи, тя си ги белеше с нож, а аз бях свикнал отдавна с картофобелачка.
Постепенно и тя свикна с картофобелачката. След години се сетих и я попитах дали сега би чистила картофи само с нож, на което тя ме погледна изумено и ми каза "Ама ти луд ли си...Може, но само ако картофобелачката се счупи...".


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2009 9:34 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Готин, проблемът не е в свикването а в липсата на време, пари и пространство в повечето случаи.
А относно беленето на картофите - аз и сега не съм наясно с кое ми е по-удобно. Тоест, беля и по двата начина. За сметка на това доматите ги беля предимно с картофобелачката. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2009 10:47 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ще дооспамя темата, като кажа, че аз изобщо пък не мога да ползвам картофобелачка. Уж е с двустранно острие, сиреч може да се ползва от леворъки режещи като мен, обаче не ми е удобна и това е. Да живей ножът! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2009 8:00 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
Ще дооспамя темата, като кажа, че аз изобщо пък не мога да ползвам картофобелачка. Уж е с двустранно острие, сиреч може да се ползва от леворъки режещи като мен, обаче не ми е удобна и това е. Да живей ножът! :mrgreen:

Пиле, бъди малко по-настоятелна и ще свикнеш, гарантирам ти, особено като си "леворъка".
За тебе ще бъде особено удобен инструмент, уверявам те...
Весели Великденски празници на цялото семейство, много усмивки, избути тумбачета и светещи погледи!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Апр, 2009 11:41 am Съб 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Не мога, Готин, честно. Явно освен всичко друго не са ми и особено силни ръцете, ама не е болка за умирачка.

Весели празници!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Апр, 2009 12:52 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Що не спамите в чата или в Дъра - бъра, а? :bat: (правя се на страшна, ама не много, за да не ми спаднат козунаците от уплах :P )


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB