Скоро реших да префасонирам и модифицирам една стара моя рецепта, за да стане от разядка във вид лятно студено ядене.
Какво се получи?
Вълшебство...
Което най-успешно може да конкурира и гаспачото, любимата ми доматена супа, още по-любимия ми таратор, както и всяка друга студена лятна супа.

Връщам си думите за таратора - много си ми е любим...
СТУДЕНА ЛЯТНА СПАНАЧЕНА СУПА В СТИЛ "ФЮЖЪН"
===================================================
ПРОДУКТИ:
1/2 кг. спанак (колкото по-лошо качество, толкова по-добре...)
2 големи глави кромид лук
1 гл. чесън
100 г. орехови ядки
3-4 с.л. олио, зехтин или смес от двете
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. ситен лют пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. силен винен оцет
Лукът почистваме и нарязваме на възможно по-ситно.
Загряваме мазнината и на среден огън изпържваме до златисто лука.
Сваляме от огъня изчакваме 15 сек., добавяме червения пипер и разбъркваме бързо.
Наливаме 1/2 л. вода, оставяме да заври и добавяме добре измития и нарязан спанак и лютия червен пипер.
Оставяме да ври на среден огън и пристъпваме към най-пикантната част от рецептата.
Ако имате блендер става най-лесно и бързо. Ако нямате, има хаванчета и гаванки. И аз си имам, и си ги ползвам наред с блендера.
Да предположим, че нямате блендер (все още...).
Най-напред много добре счукваме обелените скилидки чесън в присъствието на лъжичката сол.
След това по малко добавяме от ореховите ядки и чрез счукване и стриване ги довеждаме до състоянието на гладка паста, която ще ни служи едновременно за пикантна подправка и за застройка.
Разреждаме с лъжичката оцет.
Спанакът варим поне 1/2 ч. и сваляме от огъня.
Докато е още гореща супата, в нея изсипваме подправко-застройката и разбъркваме добре.
Бистрата супа, от спанак с плуващ отгоре слой червена мазнина по вълшебен начин се превръща в бяла, плътна и невероятно ухаеща...
Оставяте да изстине и най-добре да престои една нощ в хладилника.
Консумирате студена.
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...