inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:17 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Юли, 2009 2:44 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2006 3:17 pm Съб
Мнения: 20
Вчера се опитах да поместя тази рецепта, но беше са мое съжление неуспешен опит. Както и да е.
Продукти:
-2 пилешки филета от гърдите;
-150-200 гр.замразен спанак;
-1/2 глава лук накълцана;
-2 скилидки чесън;
-3 с.л настъргана моцарела;
-2 с.л рикота;
-1 с.л настърган пармезан;
-5-6 сушени домати;
-сол, черен пипер, италиански подправки(риган, босилек етц.)

Пилешките филета се срязват като пеперуда и се осоляват леко и поръсват с черния пипер от двете страни. Лукът и чесънът се задушават в малко мазнинка до омекване, в случай че желаете, можете да ги полеете с малко, бира, вино или бульон, но наистина минимално количество. След около 2-3 мин. добавете спанака и разбъркаъте. След като течноста се поизпари добавете предварително накиснатите за около 30 мин с гореща вода домати нарязани на малки парченца. Отстранете сместа от котлона и оставете да се поохлади около 10 мин. Тогава добавете сирената и подправките. От тази смес сложете в средата на всяко филе и разпределете равномерно, оставяйки по около 1 пръст от всеки край празен. С помощта на пластично фолио завиите на руло-или по-скоро пура бих го оприличила.
Така оформените "пури" се завиват стегнато в пластично фолио за готвене-или пластични торбички за готвене в моя случай и се завързват стегнато от двата краq. На котлона се сгорещqва вода и вътре се поставqт двете "пури", като водата трqбва да къкри, а не да ври силно. Обръщат се от време на време-не се притеснявайте ако се получат въздушни балончета в опкаовката, която сте направили. След около 15 мин. би трябвало да е готово. Извадете от горещата вода и оставете за около 5-10 мин преди да разопаковате за сервиране.

Към тази рецепта аз добавих и сос от изпечени червени чушки:
-2 червени чушки се изпичат и обелва, пасират се и са загряват с малко зехтин на котлона. Добавя се течна сметана и се обърква- сложих само черен пипер и сол като подправки.

Също така за гарнитура включих картофено пюре, но инстантно, защото вече ме мързеше...
В моя случай пих бира с ястието, но мислq че бяло вино повече ще подхожда.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юли, 2009 4:01 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аууууууууу! Страхотно!

Въпрос: Може ли и с алуминиево фолио?


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2009 9:10 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2006 3:17 pm Съб
Мнения: 20
Ами мисля, че не би се получило добре с алуминиево фолио, защото то не може да се затвори мн.добре и моментално като го сложиш във вода, цялото вързопче ще се напълни с течност.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2009 9:51 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Не виждам причина тази хубава рецепта да не се изпълни и във фурна. Не,че не съм виждала да се пече филе увито със пластично фолио и за моя изненада се оказа ,че фолиото не се разтапя и не полепва по месото. Все пак не съм пробвала.
НО пък и без такова, напълненото филе може да се обработи и на скара и на фурна и на тиган.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2009 9:57 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз още като четях рецептата бях убедена, че ще се пече на фурна, даже си мислех, че става въпрос за алуминиево фолио.
Не знам за пластичното фолио и какво е това, всъщност, но в тези пликове за печене също ще стане.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2009 11:16 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Маца написа:
Не знам за пластичното фолио и какво е това, всъщност, но в тези пликове за печене също ще стане.

Маце, това си е обикновено опаковъчно фолио.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2009 6:11 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
миш маш написа:
Маца написа:
Не знам за пластичното фолио и какво е това, всъщност, но в тези пликове за печене също ще стане.

Маце, това си е обикновено опаковъчно фолио.


Това е нова мода в готварството - да се готви в опаковъчно фолио. Аз лично не съм привърженик. Като знам как се приготвя фолиото, никой не може да ме убеди, че не е опасно за здравето да се готви в него. Бих използвала по-скоро хартия за печене.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юли, 2009 10:13 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
kristi написа:
Това е нова мода в готварството - да се готви в опаковъчно фолио. Аз лично не съм привърженик. Като знам как се приготвя фолиото, никой не може да ме убеди, че не е опасно за здравето да се готви в него. Бих използвала по-скоро хартия за печене.


И аз съм на същото мнение - или хартия или алуминиево фолио. Някак другото ми се струва неподходящо за обработка - разтопената пластмаса не ми звучи добре. Затова и много рядко използвам въпросните пликове за печене. Всъщност за втори път, но май ще е последен.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2009 4:59 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Маца написа:
Не знам за пластичното фолио и какво е това, всъщност, но в тези пликове за печене също ще стане.

Маце, това си е обикновено опаковъчно фолио.

Миш, на това фолио му казват обикновно "стречфолио".
Използвам случая да кажа, че алуминиевото фолио може перфектно да се херметизира, има много такива рецепти.
В случая рецептата би могло да стане спокойно не с варене, а по най-различни варианти на термична обработка. Според мене 15 мин. варене са твърде много за пилешко филе, както и за увитите в него съставки, които принципно са си готови за консумация и без термична обработка...
Но рецептата е твърде "разтеглива" като технология и е чудесна като комбинация. Не пречи да се опита и с други начини на обработка - на фурна,, на грил-тиган, на скара, а защо не и на микровълнова, особено като се има предвид готовността на продуктите и изключително малката необходимост от термична обработка на пилешкото филе, дори и навито на руло, особено като се има предвид разпространението на температурата във всички посоки при микровълновата.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2009 6:57 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Gotin, благодаря за информацията, но много добре знам как се казва това фолио. А останалото, което си написал съм го казала, само малко по-горе и аз. Вярно, че с по-малко думи, но все пак, едва ли ще е интересно на хората да четат едно и също нещо по няколко пъти. И аз те призовавам да следиш , ако обичаш, хронологията във форума малко по-внимателно. Благодаря ти предварително.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2009 8:48 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2006 3:17 pm Съб
Мнения: 20
hahahahaha (^_^) То бива някои хора да нямат търпимост и да имат чувство за превъзходство, но чак пък толкова... на всяка манджа мерудия - и все има какво да изкритикуват.

P.S. И понеже видях как беше оплют съвета на Готин за готвене в тенджера - той предостави по моя молба този съвет първо на мен, защото аз имам само газов котлон и фурна и ме е страх да ползвам фурната.

И не виждам защо вечно трябва да критикувате - хората тук споделят идеи, а вие ако искате ги ползвайте, ако искате - не.

:kap:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2009 10:46 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
miyakissima, това ни е работата на модераторите, да сме на всяка манджа мерудия. В тази връзка, моля не пиши на латиница!


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2009 10:51 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
miyakissima, никой не е имал за цел да те обиди, просто обсъждаме технологията. Нещо повече - твоето мнение е точно толкова ценно, колкото и на всички останали, които пишат тук!

А поведението на останалите участници не коментираме, това е в разрез с правилата. Ако модератор е направил забележка, явно е имал основание.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2009 2:56 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Извинете, но мисля, че изродихме (в смисъл опорочихме) интересната рецепта. Готин, както винаги се изказваш неподготвен и непрочел, което пък дразни колегите кулинари.
Miyakissima, мисля че и ти реагираш пресилено. Ние наистина сме свикнали да обсъждаме интересните рецепти, което си личи по множеството постове след няоки от тях, което пък не бих нарекла нито чувство за превъзходство, нито на всяка манджа мерудия, а стандартен диалог.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2009 3:42 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Междувпрочем, нещо подобно обмислям да направя за неделя, само че с гъби и моркови. Ще начукам обаче филетата, че да стане съвсем руло-образно като шарка.

Мацо, що ще рече "стандартен диалог"? Как така стандартен, тук всички сме уникални! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2009 9:06 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Gotin, благодаря за информацията, но много добре знам как се казва това фолио. А останалото, което си написал съм го казала, само малко по-горе и аз. Вярно, че с по-малко думи, но все пак, едва ли ще е интересно на хората да четат едно и също нещо по няколко пъти. И аз те призовавам да следиш , ако обичаш, хронологията във форума малко по-внимателно. Благодаря ти предварително.

:oops: Извинявай за небрежността...Не ми е за първи път... :oops:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB