Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:57 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Яну, 2010 5:22 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
...Както казват братята китайци: "Няма лош или безвкусен продукт, няма лошо ядене, има само лоши готвачи."


Тази рецепта е моят подарък за всички, които обикновено казват: "Какво??? Пилешко филе? Никога! То става твърдо, сухо и безвкусно! "...
Естествено, винаги съм твърдял, че в това няма нищо вярно, но с тази рецепта искам да разбия и последните погрешни мнения в тази област.
Важна забележка: Рецептата изглежда (и е!) много проста, но моля, направете я абсолютно точно както съм я описал, за да се насладите на

НЕВЕРОЯТНО СОЧНИТЕ ШИШЧЕТА ОТ ПИЛЕШКО ФИЛЕ НА gotin
====================================================
Малко предварителна информация -
1. 4 двойни пилешки филета са между 850 г. и 1 кг.
2. Пилешкото филе се реже най-добре единствено, когато е полузамразено, респективно - полуразмразено.
3. Едно готово неизпечено шишче трябва да тежи около 150 г., а изпечено - около 130 г.

Продукти
********
около 1 кг. пилешко филе (или 4 двойни пилешки филета)
8 скилидки чесън
2 ч.л. сладък червен пипер
1/4 ч.л. лют червен пипер
щипка смлян бял пипер (да не бъдем формалисти, става и с черен...)
3 ч.л. сол

Най-напред разрязваме двойното филе на две половинки. Всяка половинка разрязваме надлъжно на три ивици, по възможност равни по ширина. Всяка ивица нарязваме на приблизително еднакви кубчета.
Обикновено това са кубчета със страна около 2,5 см.
Естествено, във филето има и по-тесни части, които впоследствие се нанизват на шишчето до обема на едно кубче.
Мариноването на хапките е тип "сухо", т.е., просто объркваме добре кубчетата филе със сухите подправки, като единствено чесънът счукваме и стриваме с малко от солта на кашичка или го изстискваме с пресичка.
Естествено, много по-добре е да се счука, ако не ви мързи много...
След като объркаме много добре кубчетата филе с подправките и чесъна, оставяме ги за 24 ч. добре покрити в хладилник.
Между другото, така мариновани, кубчетата филе издържат спокойно над седмица в хладилника.
На тънки бамбукови шишчета нанизваме по 6 кубчета, като тънкостта на цялата рецепта е в това, че не само не оставяме разстояние между кубчетата, но дори долепяме плътно хапките една до друга.
Преди изпичането топваме добре всяко шишче в олио и печем на силно загрята скара общо 14 мин., разпределени така:
4 мин. от едната страна, 4 мин.- срещуположната страна и по 3 мин. - останалите две страни. Разбира се, това е относително, защото всяка скара си има специфика и би трябвало да се съобразявате със своята скара...
След запичането на всяка от страните, преди да обърнем шишчето, задължително го намазваме или поливаме с малко олио, за да не залепва по скарата.

Така изпечените шишчета са невероятно сочни и божествено вкусни, просто няма да повярвате, че шишчетата са от пилешко бяло месо.
Ако и след тези шишчета упорствате и продължавате да твърдите, че "месото на пилешкото филе е сухо и безвкусно", значи просто не сте изпълнили рецептата според моите указания... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2010 5:45 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Колко блока от Зоната са туй ? :P Не че разбирам нещо, де :).


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2010 11:31 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Колко блока от Зоната са туй ? :P Не че разбирам нещо, де :).

Това е нещо не твърде разбираемо от вЕгета, макар че лесно може да се изчисли, btw... :P
В 70 г. от всяко пилешко шишче се съдържат 21 г. чист протеин, което пък прави точно 3 протеинови хранителни блока по Зоната.
И за най-големия лакомник три протеинови хранителни блока са си нелошо похапване като за едно ядене, като се има предвид, че за деня храненията са поне 5, а хранителните блокове са между 8 и 12 бр.
Като не броим също толкова на брой въглехидратни блокове... ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB