Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:17 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 07 Мар, 2010 4:33 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
(Публикувам рецептата точно в този раздел, защото технологията е неспецифична и по-близко до понятието "фюжън".)


СУШЕНО МАРИНОВАНО ПУЕШКО ФИЛЕ ОТ БЯЛО МЕСО
==========================================
Един изключителен деликатес, който с много малко труд можете да си приготвите в домашни условия.
Моят съвет е направо да си направите достатъчно голямо количество, за да не се ядосвате, че сте направили недостатъчно.
След като го направите, ще се убедите, че и най-голямото количество от това изключително ароматно, вкусно и нежно месо ще ви се стори недостатъчно...

Става въпрос за достатъчно голямо парче пуешки гърди, някъде около 1,2 кг.
От предната вечер нарязваме месото на правоъгълни парчета по дължината на влакната с дължина не повече от 15 см и ширина около 7-8 см. (Размерът, както се казва, има значение...). Обръщам внимание, че "по дължината на влакната" не е грешка.
1. В подходящ съд, например купа, мариноваме парчетата месо по доста елементарен начин:
наръсваме със сол - приблизително 1 1/2 ч.л.,
1/2 ч.л. смлян бял пипер (става и черен, ако нямате),
1/2 ч.л. червен пипер,
на върха на ножа настъргано индийско орехче (ако не ви се нрави аромата, може и без него, но много подхожда на това месо),
4 ч.л. соев сос,
5 скилидки чесън, счукани на паста, разбъркана с 1 ч.л. винен оцет или лимонов сок.
Разбъркваме парчетата месо с маринатата, така че да се разпределят подправките равномерно.
2. На другия ден избърсваме със салфетка маринатата, подсушаваме парчетата, допълнително още веднъж поръсваме с по малко бял пипер.
3. На около 3 см от единия край на парчето месо промушваме с бамбуково шишче до средата на шишчето.
4. През дупките на решетката на кухненската печка промушмаме парчетата месо така, че да увиснат върху бамбуковите шишчета, а дългият им край да виси в долната част на фурната.
5. Решетката се поставя максимално нагоре, фурната се включва на 50-60С, а на дъното на фурната се поставя тава, за да капе в нея, ако капе...
вратичката на фурната се оставя открехната на 3-4 пръста и се блокира с нещо така.
6. Така сушим пуешкото филе между 3 и 5 часа. Обикновено са достатъчни 3 часа, но ако фурната ви е с вентилатор, много е възможно да стане за по-кратко време. След около час след началото в кухнята започва да се носи невъобразимо вкусен аромат...

Готовият продукт представлява отвътре нежно, фино потресаващо ароматно и вкусно месо, а отвън леко соленовата кафеникава коричка.

=====================================================

източник: материали от разни руски некулинарни сайтове


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB