Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:37 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 06 Апр, 2010 6:24 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Това ястие е много специално и много нестандартно, затова влиза в определението за стил "Фюжън".
Оценява се като "супер вкусно" и от хора, които не ядат нищо друго, освен месо...

ЗАПЕЧЕНИ РЕЗЕНИ ПРЯСНО ЗЕЛЕ С ЛИМОНИ, ТОФУ И КРАВЕ СИРЕНЕ
======================================================

Продукти:

два големи резена зеле
4 лимона
150 г. краве сирене
130 г. тофу
1/2 ч.л. смлян бял пипер (и черен става, но аз обичам повече бял, ако досега не ви е известно)
малко смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол
между 30 и 50 мл. олио или зехтин (количеството е въпрос на вкус, но минимумът е 5 с.л.)
1/2 чаша вода

От средна зелка отрязваме надлъжно два големи резена с дебелина около 2,5 см.(средно дебелички).
Изцеждаме сокът от двата лимона, а другите два обелваме и нарязваме на дебели пластинки.
Тофуто нарязваме на средни пластинки. Аз използвах тофу в саламура, което е като една голяма призма, затова просто отрязах пластинки по размера. Въпросът е тофуто да не е на много тънки пластинки.
Кравето сирене нарязваме също на пластинки и също достатъчно дебели.
На дъното на средна кръгла тавичка поръсваме малко мазнина и поставяме резените зеле, които трябва да бъдат толкова големи, че плътно да покрият дъното.
Върху тях поръсваме сол, черен пипер, сокът от двата лимона и мазнина по вкус, т.е., "колкото ви сърце даде"...
Върху зелето поставяме резените лимон, като спокойно можете да сложите и повече, след изпичането лимонът губи голямата част от рязката си киселина и започва приятно да сладни. Само внимавайте да няма част от кората или бялото подкорие, защото адски горчи след печенето.
Върху лимоните подреждаме резените тофу, посоляваме ги, наръсваме с бял пипер и мъничко индийско орехче (по желание).
(Тофуто няма приятни собствен вкус и аромат, но чудесно приема всякакви допълнителни овкусявания.)
Върху тофуто подреждаме парчетата сирене, които е желателно да покриват тофуто, което не трябва да се препича.
А сиренето е желателно да се препече.
Върху сиренето поливаме единствено малко мазнина.
Внимателно, отстрани, наливаме половин чаша вода.
Върху всичкото това поставяме лист алуминиево фолио, без да го загъваме, просто свободно покриващ тавичката.
Поставяме в загрята до 200° фурна и печем около 45 мин. с фолиото и 5 мин. открито, за да се запече сиренето. Целта е водата напълно да се изпари и да остане на мазнина.
Яденето е по-вкусно изстинало.

ЗАБЕЛЕЖКА: Много често използвам при такива яденета стрито синапено семе, което дава прекрасен аромат на горчица (всъщност от него правят всички видове горчица), затова, ако ви е приятен този аромат, можете да поръсите върху тофуто и върху зелето преди да го печете или пък при сервирането.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB