Една уникална рецепта!
МОЯТ "ОМЛЕТ ПО ИСПАНСКИ" ================================== Това е най-технологичната моя рецепта. Яденето е елементарно като продуктов състав, но е изключително важно точното спазване на описаната последователност, точните времена и температури.
ПРОДУКТИ:
5 чушки Сиврия 3 средни глави лук 4-5 средни домата 1 зелена люта чушка 1/4 ч.л. червен пипер 5-6 яйца 1 с.л. нарязан магданоз 3 с.л. олио (зехтин) 1/2 ч.л. сусамово олио
В тиган (тавичка) с диаметър 22 см. (има значение...) се поставят 3 с.л. олио. Дъното плътно се покрива с много тънки резени лук. Леко се запържва, без да се бърка. 4-5 средни чушки Сиврия (има значение...) нарязваме на средноголеми парчета и добавяме към лука в тигана. След поставяне на чушките, посоляваме леко, разбъркваме и поставяме капак. Задушаваме под капак (за да не загори!) на среден огън, докато поомекнат чушките. След като поомекнат чушките и лука, отгоре се нареждат дебели кръгчета домати (добре е да бъдат обелени) от 3-4 средно големи домата и се нарязва 1 зелена люта чушка (по желание). Поръсва се с четвърт ч.л. червен пипер и малко сол. Доматите се задушават до омекване под капак, след което се изпарява излишният сок без капака. Разбиват се 5-6 яйца с малко сол и черен пипер и се изливат в тигана без да се бъркат, като се разпределят така, че да покрият цялата повърхност. Котлонът до този момент е на трета степен (от четири), след поставяне на яйцата превключваме на първа степен за 12 мин., след което се изключва до пълното стягане на яйцата (около 15 мин.). Докато омлетът е горещ, се напръсква със сусамовото олио и обилно се наръсва със ситно нарязания магданоз.
Много важна забележка: Осоляването на омлета става като се соли по малко всеки слой и се слага малко сол в яйцата. Това води до опасност от неволно пресоляване.
|