Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:15 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Фюжън мусака
Сготвено на: 19 Юни, 2010 7:52 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Тази моя рецепта не е авторска, а авторизирана.
Идеята е на източник.


ФЮЖЪН МУСАКА
=================


ПРОДУКТИ
==========

За постния вариант:

1 зелка, около 1 кг.
1 морков
1 гл. лук
1 с.л. доматено пюре
2 домата
1 с.л. булгур
1 с.л. ориз
3+1 яйца
1 с.л сусамово олио
2 1/2 с.л. олио (зехтин)
2 1/2 ч.л. сол (за неконформистите и нехипохондриците - 3 ч.л. подправка МАГИ "Вълшебен вкус" -10 зеленчука...)
1 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. нарязан магданоз
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. нарязани листа пресен керевиз (може 1 ч.л. сушени листа)
1 бахарче, леко спукано
1 чаша (200 мл.) вода (или зеленчуков бульон, ако НЕ ползвате подправка МАГИ)
1-2 с.л. галета за сгъстяване

За месния вариант:

Всичко, плюс 400 г. телешка кайма.


ПРИГОТВЯНЕ
=============
1. Морковът настъргваме на едро ренде или на най-ситното на Бьорнер (приставката с 48 ножчета).
2. Лукът нарязваме на много ситни кубчета (но абсолютно в никакъв случай настърган - горчи!).
3. Зелето нарязваме на много тънки ивички на ръка или на Бьорнер с 24 ножчета и го притриваме с 1/2 ч.л. сол или 1 ч.л. подправка.
4. Оризът и булгурът накисваме за една нощ в хладка вода.
Желателно е булгурът да бъде предварително натрошен на по-ситно.
5. Доматеното пюре разреждаме с 1 каф.чашка вода
5а. Ако вместо доматено пюре използваме пресни домати, просто ги настъргваме на най-ситното на рендето
6. В олиото или зехтина задушаваме най-напред морковите, след 10 мин. добавяме лука и продължаваме. Когато сместа е достатъчно изпарена, добавяме доматеното пюре или настърганите домати, разбъркваме и отново поизпаряваме сместа 7-8 мин.
7. Приготвяме си постната "кайма -
Отцеждаме много добре накиснатите ориз и булгур и към тях добавяме
- 1 жълтък,
- магданоза,
- малко сол,
- черния пипер или подправка,
- орехите
- омесваме каймата, като за сгъстяване използваме галета (ако сметнем, че е нужно), като добавяме по малко, докато сместа стане достатъчно гъста.
Оформяме кръгли кюфтета с диаметър около 4 см..
8. За месната кайма просто добавяме телешката кайма, като редуцираме леко галетата, която добавяме по малко, колкото до необходимото сгъстяване.
Отново оформяме кръгли кюфтета с диаметър около 4 см.
9. В трилитрова тенджера редим както следва:
- половината от притритото зеле, заедно с бахарчето и половината керевиз
- половината от задушената морковено-лучена смес
- всичките кюфтета
- другата половина от зелето, с останалия керевиз
- поръсваме със сусамовото олио
- останалата част от морковено-лучената смес.
Наливаме водата или бульона и варим на силен огън до завиране, след това - на много слаб огън - едва да къкри, още час и половина под капак.
Желателно е течността да не извира напълно, затова е желателно да проверяваме често, особено към края.
10. Съвсем накрая поливаме яденето с разбитите с малко сол 3-те яйца и останалия белтък и поръсваме с магданоза.
Оставяме яденето на горещия котлон без капак, докато яйцата се сгъстят от остатъчната топлина.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB