Яденето е толкова елементарно, че просто не видях смисъл да го оформям като подредена рецепта... Това е само идея с обяснение на технологията на приготвянето. Но поне му дадох заглавие...
Много вкусно и бързо ядене (за една порция) Вземате 100 г. хубаво твърдо (важно е да е твърдо) сирене (аз използвах овче сирене на Маджаров, но става и краве на Лакрима, козе или биволско, не е важно толкова сиренето, колкото технологията на приготвянето му...), поставяте го в купичка и го заливате с вода, колкото да го покрие с един пръст и го поставяте в микровълновата за 5 мин. на пълна мощност. Изваждате купичката и изваждате от водата сиренето в чинийка. Отделно, нарязвате на много ситно парче праз около десетина см. и го посолявате леко. Оставяте го така 5 до 10 мин., за да се осоли и леко да пусне сок. Отваряте малка кутия белени домати (аз използвах 400 мл., италиански), нарязвате ги на парченца и ги изсипвате върху праза. Поливате с 1-2 ч.л. зехтин или олио, каквото предпочитате. Аз предпочетох зехтин екстра върджин, какъвто ползвам (по принуждение...) вече доста години. Сиренето единствено нарязваме на филийки, доматите само леко разбъркваме с праза и зехтина. Препичаме си 3 филийки пълнозърнест хляб, наливаме си чаша хубаво червено вино и пристъпваме към удоволствието, наречено ядене... Да ви е сладко!
Забележка: Така третираното сирене частично добива вида, вкуса и консистенцията на сирене Халуми. Ако е за мезе, това сирене може да бъде поръсено с малко олио и поръсено с червен пипер, може и лют, но в случая го сервираме "натюр".
|