Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:05 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 22 Яну, 2011 4:11 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Праз, сини сливи, кайсии, стафиди, ориз, маслини. Вариант + телешко (свинско)
Яденето по принцип е постно, но може да бъде сготвено без каквито и да е проблеми с телешко или свинско месо.

ПРОДУКТИ:

1 кг. праз
1 каф. чашка смлени домати
1 ч. ориз
20 сушени сини сливи без костилки, заедно с 20 тъмни стафиди и 10 сушени кайсии
1 каф. ч. зехтин
1 с.л. подправка МАГИ-"Десет зеленчука" (2 ч.л. обикновена сол)
опционално 600 г. телешко от плешка
1 с.л. смлени орехи
1 с.л. коняк (бренди)
прясноизцеден сок от 1 лимон


Заб.:
Ако решим яденето да бъде с месо, нарязваме телешкото (свинското) на средни кубчета и го изпържваме на малки порции в 1 с.л. мазнина, на силна температура, с цел "запечатване".

От предишната вечер накисваме сините сливи, кайсиите и стафидите в малко вода с малка щипка сол и с.л. коняк (бренди), за да омекнат.
Забележка: Солта не е за осоляване, а за да спомогне за вътрешноклетъчния обмен и по-бързо и лесно да омекнат и поемат вода сушените плодове.
Нарязваме наситно праза и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Посоляваме с подправката, добавяме орехите и разбъркваме. Задушаваме без капак още 2-3 мин.
Добавяме сините сливи, кайсиите и стафидите, заедно с месото към задушения и омекнал праз (ако искаме да бъде постно - вместо месото - 20 маслини), добавяме и доматите и задушаваме 5 мин.
Добавяме промития до светло ориз, разбъркваме внимателно и наливаме 3 ч. гореща вода. Задушаваме на среден огън 10 мин., поставяме кърпа или дебел слой домакинска хартия под капака, изключваме нагряването и оставяме така 20 мин.
Вариант - изсипваме всичко в тавичка и запичаме 15 мин. на фурна, предварително загрята до 150°.
Преди сервирането, напръскваме всяка порция с по няколко капки прясноизцеден лимонов сок.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB