Праз, сини сливи, кайсии, стафиди, ориз, маслини. Вариант + телешко (свинско) Яденето по принцип е постно, но може да бъде сготвено без каквито и да е проблеми с телешко или свинско месо.
ПРОДУКТИ: 1 кг. праз 1 каф. чашка смлени домати 1 ч. ориз 20 сушени сини сливи без костилки, заедно с 20 тъмни стафиди и 10 сушени кайсии 1 каф. ч. зехтин 1 с.л. подправка МАГИ-"Десет зеленчука" (2 ч.л. обикновена сол) опционално 600 г. телешко от плешка 1 с.л. смлени орехи 1 с.л. коняк (бренди) прясноизцеден сок от 1 лимон
Заб.: Ако решим яденето да бъде с месо, нарязваме телешкото (свинското) на средни кубчета и го изпържваме на малки порции в 1 с.л. мазнина, на силна температура, с цел "запечатване".
От предишната вечер накисваме сините сливи, кайсиите и стафидите в малко вода с малка щипка сол и с.л. коняк (бренди), за да омекнат. Забележка: Солта не е за осоляване, а за да спомогне за вътрешноклетъчния обмен и по-бързо и лесно да омекнат и поемат вода сушените плодове. Нарязваме наситно праза и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Посоляваме с подправката, добавяме орехите и разбъркваме. Задушаваме без капак още 2-3 мин. Добавяме сините сливи, кайсиите и стафидите, заедно с месото към задушения и омекнал праз (ако искаме да бъде постно - вместо месото - 20 маслини), добавяме и доматите и задушаваме 5 мин. Добавяме промития до светло ориз, разбъркваме внимателно и наливаме 3 ч. гореща вода. Задушаваме на среден огън 10 мин., поставяме кърпа или дебел слой домакинска хартия под капака, изключваме нагряването и оставяме така 20 мин. Вариант - изсипваме всичко в тавичка и запичаме 15 мин. на фурна, предварително загрята до 150°. Преди сервирането, напръскваме всяка порция с по няколко капки прясноизцеден лимонов сок.
|