Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Авг, 2019 4:27 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Мар, 2011 4:08 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ПОЧТИ КОНФИ

ПРОДУКТИ:
1 1/2 с.л. олио
6 долни бутчета или 4 цели
8 средни картофа
2 моркова
1 голяма глава лук
5-6 малки главички лук
1 суха люта чушка
малък резен целина
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. смлян бял пипер
2 ч.л. MAGGI "Десет зеленчука"


На дъното на тефлонова тенджерка наливаме 1/2 с.л. олио, разнасяме го по дъното и подреждаме плътно по дъното резените от главата лук. Посоляваме леко и ръсваме по 3-4 кристалчета захар на всяко кръгче лук.
Върху лука подреждаме бутчетата и поръсваме с белия пипер и малко сол.
Тук е мястото да обясня, че тази манджа съвсем спокойно може да се направи абсолютно постна, ако пропуснем месото. И става не по-малко вкусна.
Картофите цели и морковите на половинки, почистени и обелени (аз по принцип не беля картофи, само ги почиствам от увредени места и ги мия с четка), подреждаме върху бутчетата и леко посоляваме с подправката МАГИ. Добавяме резенът целина на четири парчета и обелените главички лук. Още малко посоляваме с подправката. Лютата чушка пускаме цяла.
Наливаме 1 каф.чашка вода, захлупваме с капак и варим на много слаб огън 1 час.
Не се притеснявайте, ако лукът леко загори, предвидено е. И така става особено вкусно... :)

Моят блог


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 12:20 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Готин , извинявай, и не го приемай за заяждане моля, но каква ти е мотивацията да използваш тези гултаматови подправки? Срещнах я и в други рецепти та ми стана любопитно! :)
Иначе идеята за мързелива манджа, ни допада, но Маги?!?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 4:33 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Готин , извинявай, и не го приемай за заяждане моля, но каква ти е мотивацията да използваш тези гултаматови подправки? Срещнах я и в други рецепти та ми стана любопитно! :)
Иначе идеята за мързелива манджа, ни допада, но Маги?!?

Хм, и ти не го приемай като заяждане, но каква точно ти е мотивацията да НЕ използваш нищожното количество натриев глутамат, който се съдържа в МАГИ - подправката?
Освен някаква форма на хипохондрия... :P
Извинявай, но когато за хората всяко нещо се превръща в заплаха, дори и в нищожни количества, говори или за неграмотност и безкултурие, или за неличимо психиатрично заболяване, наречено ортомания.
Доколкото те познавам твърде отдавна, нито си безграмотна, нито си безкултурна... :) Може да си лудичка, но не ми изглеждаш и болна... :lol:
Нима смяташ, че яденето трябва да се готви изобщо без сол (хипертония), черен пипер (възпалява стомашната лигавица), лук, чесън лютив червен пипер, чубрица, джинджифил и куп други екзотични и родни подправка, които, поради естеството, си в големи количества дразнят нещо в организма ни?
Или - да си затваряме очите за липсата на месо в кренвиршите, за наличието на т.н. прат във всички "месни" произведения, а да вдигаме олелия до бога за някакво нищожно количество подправка, преекспонирано в медиите от некадърници като "убийствено вредно", даже смъртоносно... :P
Не съм вярващ, но в Библията пише:"Прекаленият светец и Богу не е драг".


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 4:50 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Дообре ! Много изчерепателен отговор! :)
С две думи ,щото си е твоя работа и те кефи.

Причината да не използвам , подобни смески , е универсалният вкус , който добива всяко ястие. Лесно харесван и еднакъв.

И да , страдам от лека форма на хипохондрия и внимавам какво ям. Подправки по принцип обичам и ограничвам само количеството, за да не доминират.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 10:32 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Дообре ! Много изчерепателен отговор! :)
С две думи ,щото си е твоя работа и те кефи.
Причината да не използвам , подобни смески , е универсалният вкус , който добива всяко ястие. Лесно харесван и еднакъв.
И да , страдам от лека форма на хипохондрия и внимавам какво ям. Подправки по принцип обичам и ограничвам само количеството, за да не доминират.


Благодаря ти за търпимоста към стила ми... :(
Наистина, смятам, че малки дози "отрова", точно както в медицината, са лекарство и не трябва да се преекспонира излишно действието на потенциално или недоказано вредни малки дози от която и да е подправка.
И, наистина, много по голяма вреда за организма носи изяждането на препечената зачервена и хрупкава кожичка на едно печено пиле, отколкото няколко милиграма натриев глутаминат...
Но, наистина си права, че ястията добиват леко унифициран и както казваш "Лесно харесван и еднакъв" вкус. Макар, че и това е въпрос на доза. Аз ползвам само и точно тази подправка в допълнение към солта и като сол, точно заради богатия букет от аромати на зеленчуци, който не мога да внеса по друг начин в ястието.
И, не на последно място, защото е наистина много удобно. :)
А човек по съществото си е мързелив и обича да се движи "по линията на най-малкото съпротивление"... :P
Явно, не правя изключение... :(


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2011 12:16 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Тъй де, дискусия трябва да има,че умря форума :).
Аз не казвам,че нивгаш не ползвам..когато съм изтървала някоя манджа и няма оправия, слагам.
Просто исках да чуя твоето мнение. В соевия сос има гултамат и го ползвам.Просто не прекалявам.По принцип съм съгласна, че крайното ограничаване не винаги е най-правилното решение.
А рецптата ,ще пробвам. :)

П.п. Само не разбрах, Вселенски закон ли ми цитираш или на Физиката ?!? ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2011 3:54 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
П.п. Само не разбрах, Вселенски закон ли ми цитираш или на Физиката ?!? ;)


:lol: Ха-ха-ха, не е дефиниран закон, а мое наблюдение...
Но, като се позамисля, би могло да се дефинира и като Вселенски закон. :P
Нещо, като Втория закон на термодинамиката, примерно... :lol:
Може да бъде наречен Закон за естествената оптимизация на енергийната насоченост на всяко живо същество във Вселената. ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB