Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:50 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Мар, 2011 2:04 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Свински гърди с ребрена кост върху карамелизиран лук и селъри

ПРОДУКТИ:
1,5 кг. свински гърди с ребрена кост
1 бр. селъри
6 едри глави лук
1 с.л. сусамово олио
1/2 с.л. захар
1/2 ч.л. бял пипер


И "секретната" ми
Смес №3 за обмазване на месо за печене на скара или фурна:
1 с.л. сол
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер (чили)
2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
3 бахарчета, смлени
20 зърна бял синап, смлени
1 ч.л. майорана
1/2 ч.л. сушен лук на гранули
1/2 ч.л. чесън на гранули (не на прах!)
1/4 ч.л. чимен


Тази смес аз държа в голяма солница за подправки с широки дупки, за да може свободно да се ръси.
Когато реша да пека на скара или фурна по-тлъсто месо, част от тази смес разбърквам с малко лимонов сок, акациев пчелен мед и тъмен соев сос и с тази смес обмазвам месото по време на печенето на скара или еднократно преди печене на фурна.


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Намазваме от всички страни парчето месо с олио и поръсваме обилно с указаната смес, като потупваме сместа, за да се залепи за намазаната част.
Съвсем леко намазваме с мазнина дъното на подходяща тавичка.
Обелваме главите лук и започваме да режем кръгчета с дебелина около 4 мм. и с тях плътно покриваме намазаното дъно.
Кръгчетата поръсваме със сол, бял пипер и малко захар, в рамките на указаната 1/2 с.л.
Върху кръгчетата лук поставяме лист алуминиево фолио или хартия за печене.
От селърито отрязваме долната част на разстояние 5 см. като получаваме нещо подобно на почистен артишок. Остават няколко сочни стъбла и нежна вътрешна част.
По средата на голям лист алуминиево фолио подреждаме 4 от сочните стъбла, върху тях поставяме обмазаното месо, върху него подреждаме още 4 стъбла, върху стъблата подреждаме много тънки кръгчета от обелен лимон. Така подготвеното месо завиваме с алуминиевото фолио, като внимаваме да не разместим "скулптурното" си кулинарно творчество.
Поставяме в тавичката, около него поставяме отрязаната част от селърито и фината вътрешна част, които поливаме с малко олио, поръсваме със сол и покриваме също с много тънки резенчета лимон. Наливаме 150 мл. вода и слагаме тавичката в загрята до 160° фурна, на дъното, на която е поставена стандартната решетка на фурната, за да дистанцира малко дъното на тавичката от дъното на печката.
Печем 90 мин. горе на 3, долу на 2, или на обща температура около 160°.
Използваме всички части на селърито и запечения лук за гарнитура при сервирането.
Ако ви харесат вкусът и ароматът, следващият път можете да използвате вече 2 бр. селъри.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2011 11:19 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Много хубава рецепта! Само това сусамово олио малко ме притеснява. Защо реши точно такова да ползваш?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2011 2:15 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Много хубава рецепта! Само това сусамово олио малко ме притеснява. Защо реши точно такова да ползваш?

Заради елемента "полъх от Изтока и Ориента". И се оправдава.
Количеството е много малко и не натежава като аромат, а го използвам като "Шанел№5" - само подчертава красотата на и без това красивата дама... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2011 11:27 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Шанел N5, едва ли е добър пример. Той никога не може да бъде само като полъх. По скоро е ураган, след който нищо друго не усещаш. Не случайно, една известна дама даже се е обличала само с него, при това е употребявала само две капки! :-)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB