Спагетите се считат за италианско ястие, но тук ще публикувам рецепта, до която сам съм стигнал:
Продукти:
Спагети
домати - консерирани /или пресни/
сол
масло
чесън
гъби
босилек!
черен пипер
кашкавал /по възможност от италянския пармезан/
При желание: кайма, шунка или кренвирши /аз лично ги избягвам защото се придържам към вегетарианския стил на хранене и не са ми толкоз вкусни, но знае ли човек - хора разни/
Приготовление:
Най-напред соса! Изсипвате обелените и нарязани домати в тенджера, добавяте и останалите продукти - гъбите нарязани, а подправките по-накрая, за да са с по - силен аромат. Настъргания кашкавал обаче оставяте за заключителния етап.Вари се до сгъстяване на соса като от време на време се разбърква.Внимавайте със солта
Оставени без сол спагетите придобиват метален вкус
, а ако в началото не прецените, че със сгъстяването соса ще стане и по-солен,накрая може и да ви
След това варите спагетите в подсолена вода. Свалете ги навреме /да не се преварят !/ от огъня, измийте в гевгир на чешмата и върнете във все още топлата тенджера.
Спагетите, соса и кашкавалът се поднасят в три отделни съда, като всеки от гостите добавя към спагетите сос по свой вкус, разбърква и поръсва с кашкавал.
Сервира се с кана айран, бира или бяло вино.