Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 13 Дек, 2019 1:08 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Апр, 2005 10:28 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Продукти:
500-600 гр. кайма
200 гр. сирене
1-2 яйца
2 филии хляб
1 гл. лук
чубрица
черен пипер
кимион
картофи
за плънката:
моркови
кисели краставички
варени яйца
гъби
олио
червено или бяло вино, или бира
кашкавал

Приготвяне:
Накисваме хляба. Нарязваме лука на ситно. Объркваме каймата със сиренето, подправките, лука, хляба, яйцата. Иска много месене. Хубаво е да отлежи няколко часа в хладилника. Тавата се намазва обилно с олио. Разстиламе каймата и слагаме сварените моркови и яйца и киселите краставички и гъби. Затваряме рулото. Отстрани слагаме картофите, нарязани на калпачета да се запечат с рулото. Заливаме с още малко олио, аз най-харесвам с червеното вино и малко вода. Може да сложите и на картофите малко подправки. Аз им слагам сол и малко червен пипер. Като се запече всичко отгоре настъргвам много кашкавал и на рулото, и на картофите. Става страхотно. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2005 10:41 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Чудесна рецепта!
От известно време, обаче аз правя т.н. руло Стефани на отделни порции, подобно на агнешката дробсърма.
Така се избягва рязането преди сервиране и е по-представително като порция.
Но по принуждение се сервира по-голяма порция по обем, отколкото при нарязаното руло. Не, че е страшно, особено ако го сервират на тебе, ама... :) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2005 11:24 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Извинявай за глупавия въпрос (все пак съм начинаеща) как по-точно става това поотделно. Разделяш каймата на няколкочасти и си ги завиваш на рулца или как? :oops: :oops: :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2005 11:50 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Rus0koska написа:
Извинявай за глупавия въпрос (все пак съм начинаеща) как по-точно става това поотделно. Разделяш каймата на няколкочасти и си ги завиваш на рулца или как? :oops: :oops: :oops:



:) :) Затова и споменах агнешката дробсърма...
Каймата се разделя на еднакви по грамаж части, колкото доста голямо кюфте. Каймата се разплесква като дебела палачинка, по средата се поставя част от пълнежа, който по принцип се слага в рулото, крайщата се загъват и с мокра ръка се заглаждат, така че да се залепят.
Поставя се в тавичката със загънатата част надолу. Има вид на дебело тумбесто кюфте.
По стара готварска традиция се препържва олио и с него се заливат въпросните огромни кюфтета. Пекат се точно както се пече рулото.
Понеже разбирам, че не знаеш и как става оригиналната агнешка дробсърма ще се опитам да ти обясня и това.
Обикновено се използва голям черпак за супа или малка полукръгла купичка, нещо като тези за сладолед или по-точно, за мелба, от алпака.
Та дъното на такава купичка или черпак се намазва много леко дс мазнина и се покрива с достатъчно голямо парче було. Върху булото се поставя приготвената дробсърма, притиска се добре, крайщата на булото се загъват добре навътре и цялото това нещо се обръща в тавичка със загънатата част надолу. Запича се добре и накрая се залива с гъста поливка от яйца, кисело или прясно мляко и брашно. пак се запича до порозовяване на поливката. Това е.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2005 3:52 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2004 1:55 am Нед
Мнения: 47
RusOkoske, с извара дали ще стане?


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2005 8:56 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
gotin много си готин ;). Мерси много за идеята. Следващия път ще го направя по твоя начин


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Апр, 2005 8:59 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Nefertiti написа:
RusOkoske, с извара дали ще стане?




Идея нямам. Никога не съм пробвала. Ако ти направиш кажи как е станало ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 8:47 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Покрай тарталетките на свекървата на Лудетина се сетих за това ястие. Готин даде страхотната идея да се правят порциите поотделно като дроб-сърма, а на мен ми хрумна да се пекат във формички за тарталети (така стават по-малки :twisted:) и предполагам, че доста прилично изглеждат ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 8:53 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
тОВА Е СТРАХОТНА ИДЕЯ. Само си мисля че ще става много бавно, но пък красиво ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 8:53 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Тази гозбичка звучи толкова вкусно, че вероятно ще трябва да изям десетина тарталетки от нея. По-добре ми пасват порцийките на Готин... :yami:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 9:04 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Rus0koska написа:
...мисля че ще става много бавно...

Защо бавно? Малко повече време ще отнеме оформянето на тарталетките: кайма-плънка-кайма, иначе мисля, че ще се изпече много по-бързо, отколкото цяло руло. Тук дори има опасност да изсъхнат, ако се препекат!

@ Алеко имам малко по-големи формички за кексчета; с три тарталетки, изпечени в тях и една голяма купа салата (+ полвин леб :mrgreen:) предполагам, че апетитът ти ще бъде укротен (за известно време).


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 9:11 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
@ Алеко имам малко по-големи формички за кексчета; с три тарталетки, изпечени в тях и една голяма купа салата (+ полвин леб :mrgreen:) предполагам, че апетитът ти ще бъде укротен (за известно време).


Само за малко. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Май, 2005 2:09 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Rus0koska написа:
...мисля че ще става много бавно...

@ Алеко имам малко по-големи формички за кексчета;.


А дали няма да стане във форма за мъфини - тези форми са достатъчно големи по обем, май...


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 7:49 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, защо ще се мъчите да го разпределяте туй нещо по формички?! :shock: Направо взимате най-голямата тава, печете и ми го носите в редакцията! :pizza:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 8:26 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, целта е храната да е по-красива, пък и да намалим травмите в кухнята ;).
Правя много хубаво руло, обаче не мога да го нарежа красиво, особено ако върху ръката, с която режа, виси ревящо хлапе (20 кг) и пищи: "дай рулооо, искам рулооо" :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 8:30 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Горкото детенце! Явно е недохранено! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Май, 2005 1:59 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Алеко, целта е храната да е по-красива, пък и да намалим травмите в кухнята ;).
Правя много хубаво руло, обаче не мога да го нарежа красиво, особено ако върху ръката, с която режа, виси ревящо хлапе (20 кг) и пищи: "дай рулооо, искам рулооо" :twisted:

Най-дълбокомислено ще заявя : Ето защо трябва да се правят във формички за мъфини... При горната "тежка" ситуация просто се усмихваш най-мило на детенце (ама така, че да не забележи стиснатите зъби), хвърляш му едно грамадно мъфинче (има и такива) и докато утолява този звяр, глада си, ти спокойно се занимаваш с останалите мъфинища (защото не им отива названието мъфинчета, нали? :) ).


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Май, 2005 8:54 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
biskvitka написа:
Алеко, целта е храната да е по-красива, пък и да намалим травмите в кухнята ;).
Правя много хубаво руло, обаче не мога да го нарежа красиво, особено ако върху ръката, с която режа, виси ревящо хлапе (20 кг) и пищи: "дай рулооо, искам рулооо" :twisted:



:lol: Много си права за тази част от операцията .Моя звяр е около 90 кг (половинката), но действа както твоето детенце :evil: Затова винаги яде най-разпаднатите парчета, които за негово щастие са най-много. А в нашата кухня нищо грозно не трябва да се задържа ....


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:23 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Image
Направих ги, но понеже нямах краставички, сложих тиквички.
Другата снимка е в галерията.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:31 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Прекрасно изглежда, наистина! Ама така като гледам, ще стигне за едното ми зъбче. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:39 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ще изядеш няколко ;).
В тези формички са по 50 гр, за една порция са предвидени по 3 бр, макар че на малкия не му стигнаха и 5 (а имаше и гарнитура!).


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:45 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
50 грама? :shock: Шок и ужас! :shock: :shock: И само три в порция? :shock: :shock: :shock: Това трябва да е кошмар! Някакъв лош сън! Как така от такова вкусно нещо само толкова малко на порция?


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:52 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:plz: Много фамозно изглежда! 8) Браво!
3 бр. в порция ми се вижда съвсем приемливо.. ;) ,но за Алеко,може да е се поднесе като прдястие.. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:56 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Дааа, това вече е приказка.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 1:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
:plz: Много фамозно изглежда! 8) Браво!

Такива са само тези, от хартиените формички. Ако беше видяла изродите от металните, които изглеждаха като изтърбушени кюфтета, едва ли щеше да мислиш така :x (ама първо тях ги излапахме :mrgreen:, красивите ги показах след това).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 25 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB