Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:53 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Юли, 2004 7:01 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ето един вариант на гаспачо, който много ни се услажда:

Гаспачо по андалуски

4-5 сладки, узрели домата
1 червена и 1 зелена чушка
1 малка глава лук
1 малка краставица
3-4ск. чесън
1с.л. накълцан магданоз
1с.л.накълцан копър /може и други пресни зелени подправки/
1с.л.лимонов сок
2с.л. зехтин
1ч.л.доматено пюре
1/2л студена вода

Доматите се попарват, обелват и нарязват ситно. Останалите зеленчуци също се наситняват. Смилат се с пасатор или в блендер. Добяват се останалите съставки и супата се изстудява поне 1ч. в хладилник. Има варианти да се сгъсти с накисната във вода среда от хляб, но не ми се вижда много удачен.

Гаспачото търпи много варианти, понякога слагам тиквички и леко задушен и изстинал патладжан.


Last edited by to4ica on 22 Юли, 2004 8:23 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:19 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Нещо накълцах темата неправилно :oops:, но наистина Гаспачото е добра алтернатива на таратора за летните жеги


Last edited by MR.LAZY on 14 Юни, 2005 10:25 am Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:24 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Явно някой не си е пил кафето още.. :lol: .
Нищо де макар ,че ще се повторя-Стига вече с този таратор! Нека поговорим за разхладителна супа без кисело мляко.. :facelick: .Ако имате други идеи дайте ги насам.. :hug:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:31 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Идеи има, но няма продукти...
В Русия най-известните студени супи са окрошка (с квас или кефир) и ботвинья (зелена супа от шума от цвекло).
Ако успея да направя квас, ще пусна рецептата.
Имам кефир, ама той е почти като кисело мляко, пък и само двама-трима души от форума имат кефирена гъба :-?.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:34 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
А ,какво точно е квас?Само съм чувала за него,но нито съпругът ми нито баща ми успяха да ми обяснят на какво точно прилича.. :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:41 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Нещо средно между бира и безалкохолно... :oops: Ама как го обясних!


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:50 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ludetina написа:
А ,какво точно е квас?Само съм чувала за него,но нито съпругът ми нито баща ми успяха да ми обяснят на какво точно прилича.. :-?
А, бе, вкусът и видът са като на изветряла бира


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 10:51 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Не звучи много апетитно :lol: 8) ..но докато не опита човек..не може да каже със сигурност. :) Ако успееш да направиш,ще очаквам покана..за дегустация.. 8) ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Юни, 2005 6:59 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
:roll:Моите хора нали са в Испания и са пробвали доста видове.Не знам защо,но нищо неим е харесало.Готвят изцяло от нашата кухня и всичките им приятели от Испания са направо възхитени.Там например няма чубрица,даф.лист,бахар,подправките ни за месо,риба и барбекю направо ги обожават.Постоянно пращам колетчета с тези подправки.Дори не знаех,че нямат листи за баница.Тяхните са като попарени и от типа за лазаня.Сега вече има магазин с български стоки и сирене.Много го харесват.Моята сватя и сестра също готвят добре и ги гощават само с баници,щтрудели,тиквеници и баклави.А що се отнася за студена супа през лятото ние тук правим само рибена и я хапваме вместо таратор.Въпрос на вкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юни, 2005 10:34 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Баш по мой вкус! Веднага го трескам при любимите рецепти.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юни, 2005 11:37 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Само почакай да го опиташ, да види ш тогава чудо.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 10:54 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Лелей! Пак я гледам тая рецепта и много вкусна ми се види! :ligi: Чудя се как до сега не съм я направил, ама я да връча таз работа на жинъта та да ми мине любовта през стомаха.
Абе, Рипке!? Ти полудя ли , що ли ? Как тъй без таратор :!: :?: М"чи аз какво ще ям!? :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 8:58 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ами аз съм го казвала няколко пъти вече,ама щом е за теб ,ще повторя.. ;)
Не обичам мляко ,нито кисело ,нито прясно (с малки изкючения).
Но Гаспачо обожавам! :facelick:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 13 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми

Topic Replies
Гаспачо 0

Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB