Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Ное, 2018 6:18 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Юни, 2005 9:53 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
И тривиалната гъбена супа може да бъде празнична... :)

Най-хубавата крем-супа става от гъбен прах, и то от манатарки.
Но тази е от най-баналните култивирани печурки.
Предлагам ви една моя рецепта, която съм оценил като "твърде добра". И е напълно в стил "кулинарна естетика".
Измивате добре гъбите, махате пънчетата, ако ви се играе ги обелвате.
Нарязвате ги колкото може по-наситно.
Аз съм привърженик на чупенето на ръка, но това е друг въпрос.
2-3 оставяте цели отделно. Без да ги варите.
Приблизителни мерки - 300 гр. гъби, 2 л. вода, 2 1/2 с.л.олио, 30 гр. масло, 3 с.л. брашно. Сол и подправки - бял пипер и индийско орехче - на вкус.
Слагате водата да заври заедно с 2 ч.л. сол, след което пускате вътре нарязаните или начупени гъби.
Варите ги колкото ви душа иска, гъбите не се преваряват.
Да кажем, 40 мин. стигат, за да си пуснат максимално аромата.
Прецеждате ги, отделяте бульона от гъбите. Гъбите, с малко от бульона, пасирате с пасатор.
В тенджерката, в която ще правите супата окончателно, сипвате 2 с.л. олио и го загрявате добре.
Изсипвате 3 с.л. брашно и започвате да го пържите при непрекъсното разбъркване, за да не загори.
Като започне да порозовява, сваляте от огъня и по малко, пак с много бъркане, разреждате с бульона до степен, която ви харесва. Имайте предвид, че след изстиване супата се сгъстява доста, значи трябва да я оставите по-редичка, отколкото ви се иска.
Връщате я пак на огъня, изсипвате пасираните гъби и бъркате докато почти заври.
Единствените подправки, които слагате са смлян бял пипер и съвсем, ама съвсем малко настъргано индийско орехче.
Сваляте я от огъня.
В малко дълбоко тиганче слагате 30 гр.масло и 1 ч.л.олио.
Начупвате отделените гъби на средни парченца и ги изпържвате в маслото.
При сервиране най-напред в чинията слагате от маслото с малко гъби и заливате отгоре с врялата супа. Украсявате с клонка магданоз.
Ако не сте я пресолили, много върви с няколко капки тъмен соев сос.
Ако ще искате да я консумирате студена, изпържете гъбите в олио.
Независимо от дългото и претрупано обяснение, супата се готви доста бързо.
Поиграйте си, резултатът си заслужава...:-))


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 11:48 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
И тривиалната гъбена супа може да бъде празнична... :)


Защо да е тривиална? Напрвао е страхотна! Много обичам крем-супи, а пък гъбени - особено много!

gotin написа:
Единствените подправки, които слагате са смлян бял пипер и съвсем, ама съвсем малко настъргано индийско орехче.


Наистина е важно да се сложи много малко от тази подправка, защото тя е с много интензивен аромат.

Хмм... окапах се!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 12:00 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Чудесно! Впечатлен съм от това моно изпълнение в стил гъби :lol: . Падам си по индийското орехче. 40 мин варене, обаче ми се струват прекалено много - ще умрат витаминките. Като правя гъбешки изпълнения, перкам до 10-12 мин и свалям от котлона.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 5:36 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Jasen написа:
Чудесно! Впечатлен съм от това моно изпълнение в стил гъби :lol: . Падам си по индийското орехче. 40 мин варене, обаче ми се струват прекалено много - ще умрат витаминките. Като правя гъбешки изпълнения, перкам до 10-12 мин и свалям от котлона.


Аз предупредих, че гъбите не се преваряват, а това означава, че спокойно можеш да ги вариш и един час без да се разкашкат или деструктират по някакъв начин.
:) :) :) С риск да те разочаровам и да изпуснеш патерицата, с която куцукаш и да стане "производствено-битова травма" бих искал да те информирам, че в гъбите няма нито витамини, нито някакви особено полезни хранителни вещества, така че спокойно можеш да си ги вариш и повечко, за да се проявят по-силно вкусовите и ароматни вещества.
Има само екстрактивни вещества, вкус и аромати, които се проявяват при термичната им обработка и от тях започваме да точим лиги :ligi: по-активно.
Точно по тази причина и гъбите са един от най-диетичните продукти, които можеш да ползваш и при най-драстични диети за отслабване.
Салата от прясно зеле с много малко моркови, но с повече сурови начупени култивирани печурки и прясна сурова тиквичка на кубчета с гаранция няма никакви калории. Но пък е много вкусна...
Така можеш да излъжеш и най-големия гастроном, който иска да спихне спешно шкембенцето си.
Само след салатката да не вземе да опраска две пържоли алангле с две халби бира, че язък за салатката... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 5:52 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Алеко написа:
Защо да е тривиална? Напрвао е страхотна! Много обичам крем-супи, а пък гъбени - особено много!


Кви простотии пише човек, когато е гладен! :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 5:56 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
Така можеш да излъжеш и най-големия гастроном, който иска да спихне спешно шкембенцето си.
Само след салатката да не вземе да опраска две пържоли алангле с две халби бира, че язък за салатката... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Абе, аз уж нещо отбирам от готвене и ядене, а и искам да спихна шкембенцето (ах, колко мило го е казал Готин!), ама само със салата не можеш ме излъга!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2005 10:44 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Мисля, че гъбите са много пълноценна хана, богата на белтъчини. За всеки случай ще проверя, ама проверете и вие и пишете по темата.
На мен някой път и една салатка или таратор ми стигат пък не съм заслабнал. Искам да напомня на ядящите гладници, че никой не е умрял от глад! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 10:33 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Jasen написа:
Искам да напомня на ядящите гладници, че никой не е умрял от глад! :mrgreen:


О, да! Храната е спасила човечеството от гладна смърт!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 12:05 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Браво Готин, и аз правя супичката по същия начин, само че ползвам челадинки или манатарки. Ухае страхотно!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 6:47 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Надя написа:
Браво Готин, и аз правя супичката по същия начин, само че ползвам челадинки или манатарки. Ухае страхотно!


Челядинките Господ ги е създал за супи, а манатарките са любимите ми гъби, особено пънчетата, неизвестно защо пренебрегвани. :) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 7:07 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
gotin написа:
...бих искал да те информирам, че в гъбите няма нито витамини, нито някакви особено полезни хранителни вещества, така че спокойно можеш да си ги вариш и повечко, за да се проявят по-силно вкусовите и ароматни вещества.
Има само екстрактивни вещества, вкус и аромати, които се проявяват при термичната им обработка и от тях започваме да точим лиги
Тук точно не си прав :no: . Не знам откъде ти е информацията за липсата на витамини и полезни вещества в гъбите, но моля посети този линк, за да се убедиш, че те освен на витамини са богати и на минерали т.е полезни вещества.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 9:01 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
... за да се убедиш, че те освен на витамини са богати и на минерали т.е полезни вещества.

Малко минерали, не повече от други зеленчуци, а доста по-малко, а никакви витамини. Т.е., нищо такова, което да е от особена важност за човешкия организъм, освен желязото.
Не променям мнението си, че няма нищо полезно, освен чудесен вкус и аромат.
За витамини и да не говорим.
Но ако на тебе ти е приятно да си мислиш, че са страшно полезни, това е много хубаво, винаги като хапнеш гъби, особено добре приготвени, ще си доволен, че си сторил нещо полезно за себе си. :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2005 9:42 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
gotin написа:
Челядинките Господ ги е създал за супи, а манатарките са любимите ми гъби, особено пънчетата, неизвестно защо пренебрегвани. :) :) :)

Кой пренебрегва пънчетата :?: та те са най-вкусни! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2005 3:14 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Надя написа:
gotin написа:
Челядинките Господ ги е създал за супи, а манатарките са любимите ми гъби, особено пънчетата, неизвестно защо пренебрегвани. :) :) :)

Кой пренебрегва пънчетата :?: та те са най-вкусни! :lol:


Разни несведущи по въпроса, обаче не и ние, нали? :) :) :)
Ние си знаем кое е вкусничкото...
Пък на мене си ми и личи... :yami: :bing: :rthf:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Фев, 2008 6:45 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Одавна си търся изпитана рецепта за гъбена супа без да се използва суха такава и тази май ще свърши работа. Само ще видя с какво да заменя брашното и пърженето и ще пиша за резултата. По отношение на времето за варене, факт е че гъбите не съдържат кой знае колко полезни вещества, но пък съм виждала снимки на биополето на пресни и на дълго обработвани гъби - разликата ще накара всеки да се замисли какво всъщност яде. По-кратката топлинна обработка съхранява "живото" в гъбите и така ги прави по-подходящи за храна.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юли, 2008 8:49 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Одавна й се канех на тази супа и ето че й дойде ред, или по-точно гъби :)
Попаднах на кралски печурки и пачи крак и хич не му мислих какво ще ги правя :) Вместо обикновено брашно обаче, си смлях амарнт и я направих с него. Не го запържих, а само го препекох на тигана. Пропорциите на гъбите и водата също не спазих - окло 600 гр. гъби и 1,5 литра вода, но варих не повече от 20-30 мин. Нямах индийско орехче и ползвах чимен (някакъв нашенски сорт, не арабски). Масълце сложих като свалих от огъня; добавих си и малко зелени сушени зеленчуци - половин лъжичка. Получи се много добре - гъста, богата на вкус, но ми липсваше индийското орехче...


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юли, 2008 9:09 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Аз бих добавила и лъжица,две сметана...За подправки ползвам риган или мащерка,мъничко кориандър също добре ми се вързва,но ще пробвам и този вариант.Не знам за вас,ама аз без гъби не бих преживяля-обожавам ги!
Началото на юли на Мечката край Искъра намерих шепа челадинки и си спретнах най-вкусната гъбена чорбица.... :bing: :ligi:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB