И тривиалната гъбена супа може да бъде празнична...
Най-хубавата крем-супа става от гъбен прах, и то от манатарки.
Но тази е от най-баналните култивирани печурки.
Предлагам ви една моя рецепта, която съм оценил като "твърде добра". И е напълно в стил "кулинарна естетика".
Измивате добре гъбите, махате пънчетата, ако ви се играе ги обелвате.
Нарязвате ги колкото може по-наситно.
Аз съм привърженик на чупенето на ръка, но това е друг въпрос.
2-3 оставяте цели отделно. Без да ги варите.
Приблизителни мерки - 300 гр. гъби, 2 л. вода, 2 1/2 с.л.олио, 30 гр. масло, 3 с.л. брашно. Сол и подправки - бял пипер и индийско орехче - на вкус.
Слагате водата да заври заедно с 2 ч.л. сол, след което пускате вътре нарязаните или начупени гъби.
Варите ги колкото ви душа иска, гъбите не се преваряват.
Да кажем, 40 мин. стигат, за да си пуснат максимално аромата.
Прецеждате ги, отделяте бульона от гъбите. Гъбите, с малко от бульона, пасирате с пасатор.
В тенджерката, в която ще правите супата окончателно, сипвате 2 с.л. олио и го загрявате добре.
Изсипвате 3 с.л. брашно и започвате да го пържите при непрекъсното разбъркване, за да не загори.
Като започне да порозовява, сваляте от огъня и по малко, пак с много бъркане, разреждате с бульона до степен, която ви харесва. Имайте предвид, че след изстиване супата се сгъстява доста, значи трябва да я оставите по-редичка, отколкото ви се иска.
Връщате я пак на огъня, изсипвате пасираните гъби и бъркате докато почти заври.
Единствените подправки, които слагате са смлян бял пипер и съвсем, ама съвсем малко настъргано индийско орехче.
Сваляте я от огъня.
В малко дълбоко тиганче слагате 30 гр.масло и 1 ч.л.олио.
Начупвате отделените гъби на средни парченца и ги изпържвате в маслото.
При сервиране най-напред в чинията слагате от маслото с малко гъби и заливате отгоре с врялата супа. Украсявате с клонка магданоз.
Ако не сте я пресолили, много върви с няколко капки тъмен соев сос.
Ако ще искате да я консумирате студена, изпържете гъбите в олио.
Независимо от дългото и претрупано обяснение, супата се готви доста бързо.
Поиграйте си, резултатът си заслужава...:-))