Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:03 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 03 Авг, 2005 11:14 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това е една от любимите ми супи, независимо дали е зима или лято. От майка ми съм научил следната проста рецепта:

3/4 кг говежди джолан, с кокъл
3-4 картофа
2 моркова
1/4 глава целина
1 стрък праз
10-тина зърна черен пипер
2 зърна бахар
сол на вкус
магданоз

1. Кипва се месото в подсолена вода. След като мръФката поомекне, водата се сменя.

2. Добавят се обелените и нарязани на не много малки кубчета картофи, целината (също обелена и нарязана) и морковките (на търкалца.)

3. Когато тези зеленчуци поомекнат, се прибавя нарязания наситно праз.

4. Към края се добавят подправките, като магданозът е ситно нарязан и се слага последен (може и направо в чинията).

5. Месото се изважда и се нарязва на парчета, след което се връща в тенджерата.

Супата се сервира гореща. Който обича хрян, може да си настърже и да си го ползва като подправка за месото. А мозъка от кокъла е най-вкусен намазан на филийка хляб и поръсен със сол.


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 03 Авг, 2005 11:50 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не обичам супи с месо, но тази ще я сваря в края на седмицата. Надявам се, че с един голям самун селски хляб ще ни стигне ;)

По същество: как да счупя костта на джолана (цял няма да влезе и в най-голямата тенджера)? Продават ли по магазините нарязани джолани?


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 03 Авг, 2005 12:17 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Най-лесно с брадва. То зависи от къде си купуваш месото. В Била го има разфасован. В нашия магазин караме касапина да ни го цепне. Внимавайте с брадвата. Удара трябва да е силен и точен, за да хакне кокала от раз. Иначе после на дъното на тенджерата падат дребни кокалчета и работата се сг****ва.


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 03 Авг, 2005 12:37 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Kriss написа:
...В Била го има разфасован...

Това е нещо друго, защото ако и брадва трябва да купувам, супата доста се оскъпява. А и къде ще я държа (примерно при детските играчки :mrgreen:)?


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 03 Авг, 2005 12:52 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Да, ама в била както е опакован на 50% не виждаш какво купуваш. По добре при арабите на женския пазар.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 11:54 am Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:

1. Кипва се месото в подсолена вода. След като мръФката поомекне, водата се сменя.


Заради тази първа точка, моите почитания - е, така се прави.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 12:27 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Алеко написа:

1. Кипва се месото в подсолена вода. След като мръФката поомекне, водата се сменя.


Заради тази първа точка, моите почитания - е, така се прави.


Благодаря!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB