Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:09 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Рибена чорба
Сготвено на: 13 Юли, 2004 9:27 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Това е наша любима рибена чорба, но ако не уцелим десятката, има още доста варианти :wink: Важно е рибата да е прясна, а не замразена

РИБЕНА ЧОРБА
300г сафрид,
300г прясна хамсия,
1 скумрия

Изчиствам от вътрешностите (хамсията се чисти лесно като хванеш главичката, завърташ и дърпаш,така излизат и вътрешностите), сварявам във вода с добавка на 1 ч.л. счукан бахар, 1 ч.л. кориандър на зърна, 1 ч.л. розмарин, 2 дафинови листа. Запържвам в тенджера 1 голям морков, нарязан на полумесеци, 1 глава накълцан едро стар лук, ситно нарязани дръжки от 1 връзка копър и 1 връзка джоджен, 1 ч.л. червен пипер. Понякога слагам 1 с.л. стафиди и скилидките от глава чесън, понякога - не. Прибавям прецедения бульон и един обелен цял картоф. Като поври вадя картофа и го настъргвам наситно. Класически сгъстяват с брашно или нишесте, но този номер го научих в резервата Сребърна и наистина е хитро, защото се получава леко зърнеста консистенция. Връщам го в бульона и слагам идеално почистената риба, накъсана на парчета и накълцани белени домати без семките с малко доматен сок (1/2 чаша), 3 кубчета рибен или пилешки бульон, черен пипер, 2 запечени на котлона и стрити люти чушки (може и без тях). Свалям от котлона и наръсвам с накълцан пресен джоджен и копър.
Сервирам отделно в сосера Скордаля: счукан стар чесън, накиснат и изстискан хляб, лимонов сок, ситно нарязан копър, зехтин, малко вода - всичко се обърква добре. Всеки си слага от лютичкия сос в чорбата по свой вкус.


 Profile  
 
 Рецепта: Рибена чорба
Сготвено на: 05 Авг, 2004 2:47 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Рибешки бульон?В България мислих ,че няма.. :? За чужбина знам,но за БГ?


 Profile  
 
 Рецепта: Рибена чорба
Сготвено на: 06 Авг, 2004 10:58 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Има рибешки бульон и на кубчета на Маги, но много рядко се намира.


 Profile  
 
 Рецепта: Рибена чорба
Сготвено на: 06 Авг, 2004 11:13 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси ,точно за кубчета питах..никога не съм виждала :( .Кажи поне в кой магазин (ако е в София )си ги намирала?
Аз използвах само натриев гултамат..вместо бульони..и супата стана супер!!
Съпругът много я хареса!!Браво и мерси за рецептата!
Соса ше го пробвам след малко сама,реших да не ги шокирам с нещо толкова непознато за тях :D ,нали са ми глезльовци :wink: .


 Profile  
 
 Рецепта: Ура!
Сготвено на: 08 Авг, 2004 9:10 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Щом съпругът е бил доволен, значи успяхме :lol: Но ти не ги глези толкова - много вдигаш летвата и моите и те ще почнат да капризничат, малко им трябва :)
За бульончетата - има най-различни видове Knorr /според мен те са най-добрите на нашия пазар/ на една сергия на Женския пазар - като тръгнеш откъм Екзарх Йосиф по дясната алея, съвсем в началото, където се образува нещо като триъгълник, в първия промеждутък между павилиончетата от лявата страна. Само внимавай в срока на годност - някои са с изтекъл срок


 Profile  
 
 Рецепта: Рибена чорба
Сготвено на: 08 Авг, 2004 10:05 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ок,мерси много непременно ще го потърся! :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB