inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 02 Авг, 2014 11:33 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 17 Окт, 2005 11:02 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Да ви напиша и аз моята и на семейството любима рецепта за рибена супа (само детето не я яде, защото е толкова злоядо, че хич не кусва нищо от риба :(). Тази рецепта я научих преди 8 г., когато бяхме на море в Балчик.

Продукти:
1 средна скумрия / може и друга риба с малко кости/
5-6 средни картофа
1 глава лук
1 среден домат или от консерва на вкус
2 средни моркова

Рибата се пуска в подсолена вряща вода. След като се свари, се изважда, за да се обезкости. Бульонът се прецежда, за да се избистри и отново се връща в тенджерата. Пускат се нарязаните на дребно зеленчуци - лукът, морковите и картофите които се пускат цели (ако са големички се режат на 1/2 или четвъртинки). След като се сварят картофите, се изваждат и се намачкват с вилица, към тах се прибавя от бульона, за да се хомогенизира сместа и се връща отново в супата. Прибавят се олио, обезкостената риба и настъргания домат или доматен сок. Оставя се да ври още 10 мин. и се прибавя повечко девисил. Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко. Отделно в една по-голяма чаша си правя саламурийка /както в Балчик казват/ Пресовам 1 глава чесън, прибавям малко сол 1 счепена на парченца червена суха чушка и оцет.
От това нещо всеки си слага колкото му е по вкуса в чинията. Дано да ви хареса!!!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Окт, 2005 12:26 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Бъди сигурна, че ще ни хареса :facelick: Бях се затъжила за някоя супичка в настъпилия студ, а пък рибена...о-о-о! Само бих сложила 2-3 вида рибка, ако не възразяваш.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рибена супа
Сготвено на: 17 Окт, 2005 12:28 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Венци написа:
само детето не я яде, защото е толкова злоядо, че хич не кусва нищо от риба
Според мен всички деца имат вродено отвращение към риба и рибни продукти.

Има един малък факт, който ме смущава в рецептата:
Венци написа:
Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко.
и това е комбинацията на риба с яйца и мляко. Верно, че количествата не са чак толкова големи, но...


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рибена супа
Сготвено на: 17 Окт, 2005 12:32 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
Има един малък факт, който ме смущава в рецептата:
Венци написа:
Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко.
и това е комбинацията на риба с яйца и мляко. Верно, че количествата не са чак толкова големи, но...

Според мен точно това и е хубавото и различното от обичайните рибени чорби. Какво имаш против риба с яйца и мляко, ами риба с майонеза?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рибена супа
Сготвено на: 17 Окт, 2005 12:40 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
Какво имаш против риба с яйца и мляко, ами риба с майонеза?
Ами така са ме учили в детството - да не смесвам риба с яйца, прясно и кисело мляко и майонеза. Това идва от факта, че рибата е високобелтъчна храна и комбинацията й с други белтъци може да предизвика белтъчно натравяне. Ако рибата е в малки количества, обикновено правя изключение, но тук става въпрос за цяла риба за една супа.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рибена супа
Сготвено на: 17 Окт, 2005 1:05 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
to4ica написа:
Какво имаш против риба с яйца и мляко, ами риба с майонеза?
Ами така са ме учили в детството - да не смесвам риба с яйца, прясно и кисело мляко и майонеза. Това идва от факта, че рибата е високобелтъчна храна и комбинацията й с други белтъци може да предизвика белтъчно натравяне. Ако рибата е в малки количества, обикновено правя изключение, но тук става въпрос за цяла риба за една супа.

Както знаеш, всичко е въпрос на количества... Това все пак не е една порция или поне не да предвижда да омахаш цялата тенджера. Виж, лефер със заливка от кисело мляко, чесън и яйца и настъргано пармезанче отгоре наистина мога да погълна цяла тава, но съм си жива досега, слава Богу.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Окт, 2005 1:23 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Няма проблем относно комбинацията риба, яйца и мляко. За 8 г. откакто я консумираме стомашно-чревни оплаквания няма. Аз знам, че яйца и мляко н се съчетават със солена или маринована риба.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Рибена супа
Сготвено на: 17 Окт, 2005 11:39 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
MR.LAZY написа:
to4ica написа:
Какво имаш против риба с яйца и мляко, ами риба с майонеза?
Ами така са ме учили в детството - да не смесвам риба с яйца, прясно и кисело мляко и майонеза. Това идва от факта, че рибата е високобелтъчна храна и комбинацията й с други белтъци може да предизвика белтъчно натравяне. Ако рибата е в малки количества, обикновено правя изключение, но тук става въпрос за цяла риба за една супа.

Догматик! Лаик! Баламурник! Няма такива работи! Рибените чорби по принцип се правят бистри и без застройка, въпреки , че не това какво ще му попречи.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB