Борш от цвекло (Barszczyk czerwony)
Около 1 кг цвекло се почиства и обелва, нарязва се на четвъртинки и се залива с 2 л силен телешки бульон (може и от кубче). Прибавят се майорана, смлян черен пипер, 1/2 ч.л. захар, 2 дафинови листа, 4-5 зърна бахар, краве масло, ако бульонът не е достатъчно мазен. Вари се до омекване на цвеклото. Около 250г от цвеклото се настъргва и се оставя в баршчика, за да придаде допълнително наситен цвят.
Преди консумация необходимото количество бульон се прецежда и се сервира много горещ в дълбоки купички или в чаени чаши преди всички останали ястия - поляците го пият на всеки празник преди да пият алкохол като превенция, защото е доста мазничък. Успешно замества и зелевата чорба на следващата сутрин. Подправя се обилно с лимонов сок. Някои го подправят със сметана - "barszczyk zabielany", но според мен чист е по-добре.
Тези
пирожки са чудесни с баршчик.