inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Окт, 2014 7:46 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Авг, 2005 10:25 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
В темата "Телешко варено" Алеко написа:
Това е една от любимите ми супи.

Ето ти и моя вариант, може да намериш нещо интересно и в него.
Най-напред ти давам един цитат просто така, за насочване.
"Няма по хубава супа от тази, направена от кокали с месо, от т.н. тръбни кокали, които са с костен мозък вътре.
Използвам повода да кажа, че най-вкусното месо за телешко варено и борш е т.н. "сладък кокъл" ( това е месарски термин ), който е с много хрущяли и изключително вкусно месо. Има такова парче месо и в свинското. В гръдната чест се намира. От този "сладък кокал" всъщност става най-вкусния борш. Разбира се, като добавка към хубавите тръбни кокали с много месо по тях."
:) :) Разбира се, цитирах себе си...

ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
=================

около 700 гр. телешко месо от гърдите,
10 картофа със среден размер (не по-голям от яйце),
2 глави лук,
3 средноголеми моркова
2 червени чушки капия,
1 зелена чушка,
парче целина,
5-6 малки домата,
1 люта чушка,
1 с.л. олио,
3 ч.л. сол,
10 зърна черен пипер,
3 зърна бахар,
листо от целина,
магданоз,
магданозени корени,
пащърнак.

Месото се измива и нарязва на едри порции, с размер около 5/5 см.
Картофите, лукът и доматите се обелват.

Чушките се почистват и разрязват на 4 части - веднъж по дължината на две, след това по ширината още на две.

Морковите се остъргват и почистват и нарязват на едри парчета.

В тенджера ( аз бих ползвал тенджера под налягане ) се наливат 2 литра вода и се добавя месото, двете глави лук, само цепнати отгоре, морковите на едри парчета.

Оставя се да заври, ври около 20 мин. на силен огън, като периодически се отпенва.

Температурата се намалява до средна, главите лук се изваждат и изхвърлят, добавя се олиото, солта, целината, магданозените корени, пащърнака, черния пипер, бахара ( зърната леко спукани ), целите картофи и чушките.

Ври на среден огън още 15 мин., след което се добавят целите домати и цяла лютата чушка.
Ври още 10 мин.

Сваля се от огъня и веднага се поръсва със ситно нарязаното листо от целина и достатъчно количество ситно нарязан магданоз.

При сервирането се слага парче месо, картоф, морков, домат и парче чушка.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 1:23 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Единствено се опасявам, че няма да ми допадне вкусът на домат в тази супичка. Инак звучи страхотно.

Ама аз пак си настоявам за джоланчето! В Германия, в годините преди "Шантавите говеда", се продаваха и само кокали от джолан, точно да си свари човек супичка или да си направи основа за сос.


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 05 Авг, 2005 8:51 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
И аз го правя горе долу като Готин,но за съжаление не ядем телешко под каквата и да е форма.Правя го от свинско рагу,но трябва някой познат месар да ви го приготви и добре насечено.Варя го в голяма тенджера/или по-бързо под налягане/обезкостявам,прецеждам бульона и слагам всичко нарязано на парченца:картофи,лук,моркови,зелена пиперка,домати обелени сол и чер пипер на вкус и листа от целина.Всичко ври докато омекнат зеленцуците.При сервиране по-желание се добавя счукан чесън с оцет.Въпрос на вкус.Пробвала съм и с месести свински опашки,но месото е по-малко но е вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2005 10:12 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
vivagd написа:
И аз го правя горе долу като Готин,но за съжаление не ядем телешко под каквата и да е форма.Правя го от свинско рагу,но трябва някой познат месар да ви го приготви и добре насечено.Варя го в голяма тенджера/или по-бързо под налягане/обезкостявам,прецеждам бульона и слагам всичко нарязано на парченца:картофи,лук,моркови,зелена пиперка,домати обелени сол и чер пипер на вкус и листа от целина.Всичко ври докато омекнат зеленцуците.При сервиране по-желание се добавя счукан чесън с оцет.Въпрос на вкус.Пробвала съм и с месести свински опашки,но месото е по-малко но е вкусно.

Извинявай, но това си е направо "Свинско варено" ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2005 12:13 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Надя написа:
Извинявай, но това си е направо "Свинско варено" ;)
Щом има Украински борш по Московски, защо да няма 'Телешко варено със свинско месо' :lol: :roll: :lol:. В древни времена, когато все още бях карнивор, телешкото месо ми се струваше суховато, дори в телешки курбан, например. Иначе споменът за вкуса на хрущала върху телешкия кокал още предизвиква приятни спомени ;).


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 06 Авг, 2005 2:35 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Ами какво да направим като не ядем телешко.Заешко също.Но пък си готвим по тези рецепти и пак ние вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Авг, 2005 9:32 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това "Свинско варено" не става ли много мазничко?


 Profile  
 
 Рецепта: Телешко варено
Сготвено на: 08 Авг, 2005 6:42 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Здравей Алеко! Това "Свинско - телешко варено не става мазно, защото е рагу от свински котлет, дори се налага при варенето да капна малко олио. Ами така го обичаме пуста лакомия!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Сеп, 2010 2:50 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Авг, 2010 8:21 pm Сря
Мнения: 12
Англичаните го правят с телешка опашка.
Опитайте ако ви попадне такова нещо. Няма да съжалявате!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB