Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:22 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 37 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2
Message
Сготвено на: 14 Ное, 2008 8:13 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
gotin написа:
Лени написа:
Това за подправките не е съвсем така - например в .Според мен всички подправки (с изключение на много лютите) в малки количества не са противопоказани след година- година и 6 месеца.

Но не бих казал, че е редно да се дават подправки, независимо какви са те, даже и захарта би трябвало да е много силно ограничена или направо заместена с плодова захар (фруктоза).
Когато детето порасне, така или иначе ще консумира храна за възрастни.
По-добре тези хранителни дразнители, които разнообразяват храненето да се отложат до достатъчно късна възраст, ако не може изобщо.


Аз съм на мнението на Лени - подправките не са опасни за децата, след година и половина, стига да са в малко количество. Защото ароматните треви също са подправки, а доколкото ми е известно няма противопоказания да се дават даже на бебета - продава се чай против колики, на базата на няколко билки, същото се отнася и за анасона и семето на копъра. Така че магданоз, копър, кимион и др. подобни, не могат да навредят на малките деца, според мен. А индийските бебета, са буквално закърмени с къри и с други екзотични подправки, и това не им се отразява на здравето. Мисля, че ако чакаме децата да пораснат много, преди да им подправяме ястията, рискуваме да постигнем обратния ефект - да не ядат никакви подправки. Защото те имат една възраст, в която отказват всичко непривично и тя трае доста дълго.
И извинявайте, че съвсем оспамих темата за супата. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2008 8:45 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
Мисля, че ако чакаме децата да пораснат много, преди да им подправяме ястията, рискуваме да постигнем обратния ефект - да не ядат никакви подправки. Защото те имат една възраст, в която отказват всичко непривично и тя трае доста дълго.

При всички случаи, мисля че трябва да правим разлика между билки и подправки, особено остри подправки.
В никакъв случай не можем да слагаме знак на равенство между копърово или анасоново семе и черен пипер и къри.
Ако индийските деца са с деформирано възприятие на остри подправки от деца, то това не означава непременно, че е безвредно за здравето.
Не виждам какво "рискуваме", ако децата ни изобщо не ползват остри и пикантни подправки.
Това изобщо не е задължително от никаква гледна точка.
Нека не забравяме, че ползването на остри подправки постепенно води до сваляне прага на усещането и след време почти задължително се налага повишаване на количеството на подправката.
Това е познато на всички любители на лютото, в частност.
Така, че бъди сигурна децата ни нищо не "рискуват" ако изобщо не познават силните подправки.
Съвсем друг въпрос е, че в живота така или иначе ще им се наложи да ядат такава храна, но тук можем да приложим обратно мисълта на Мечо Пух - "Колкото по-малко, толкова по-малко"...


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2008 10:21 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
А бе мисля си, че истината е някъде посредата. Наистина има разлика между spices и herbs, а от друга страна и да не се научи човек на подправки - няма нищо страшно. Лично моето мнение е, че нищо крайно не е добро. Така че гледам да го действам по-умерено, пък дано уцеля "златната среда".


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2008 10:29 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
А каква е разликата между билката градински чай и подправката салвия? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2008 11:54 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Ето какво казва wikipedia по въпроса - това може би отговаря и на въпроса за салвията -
"In the kitchen, spices are distinguished from herbs, which are leafy, green plant parts used for flavoring purposes. Herbs, such as basil or oregano, may be used fresh, and are commonly chopped into smaller pieces. Spices, however, are dried and often ground or grated into a powder. Small seeds, such as fennel and mustard seeds, are used both whole and in powder form."


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2008 10:16 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
gotin написа:
kristi написа:
Мисля, че ако чакаме децата да пораснат много, преди да им подправяме ястията, рискуваме да постигнем обратния ефект - да не ядат никакви подправки. Защото те имат една възраст, в която отказват всичко непривично и тя трае доста дълго.

При всички случаи, мисля че трябва да правим разлика между билки и подправки, особено остри подправки.
В никакъв случай не можем да слагаме знак на равенство между копърово или анасоново семе и черен пипер и къри.
Ако индийските деца са с деформирано възприятие на остри подправки от деца, то това не означава непременно, че е безвредно за здравето.


Готин, твоята реакция пак е в стил: "Аз ли ти се криво молих боже, или ти ме криво разбра".
Първо: никъде не съм писала, че трябва да се правят от децата, огнедишащи змейове, като се тъпчат с лют черен и червен пипер и всички видове люти чушки, които никнат по света.
Второ: Почти всички подправки са на растителна основа - ти на някои можеш да им казваш билки, но те са си и подправки - зависи как се използват. Прост пример - кориандъра. Пресен - трева, семената му - сушени и смлени - праховидни. Но и в двата случая е подправка, само вкуса е различен. Следва, че подправките се извличат от билки, и само заготовката им, употребата и дозата се различават. А някои от растенията, които ти наричаш билки, Готин, при неправилна употреба се превръщат в чиста отрова.
И трето: Непростимо е, за такъв кулинарен капацитет като теб, да забрави, че кърито е смесица от подправки, която е различна, в различните райони на Индия и света, и не е задължително люто. А индийските бебета са си наистина много добре, защото както казах по-горе, те са буквално закърмени с къри - т.е. когато майката консумира къри, или други храни, аромата им се открива в млякото, при кърмене. И така, бебетата привикват на хранителния режим на майката още от раждането си, което не вреди на здравето им. (Що се отнася до подправките, разбира се. И не разбирай, Готин, че млякото люти.)


Last edited by kristi on 15 Ное, 2008 10:54 am Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2008 10:36 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Те децата и без това са си огнедишащи змейове и триглави лами... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2008 10:57 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Алеко написа:
Те децата и без това са си огнедишащи змейове и триглави лами... :mrgreen:


:lol: :lol: :lol: Абсолютно. Така че нямаме интерес, да ги подпалваме още повече с люти пипери. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2008 3:15 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
"...А индийските бебета, са буквално закърмени с къри и с други екзотични подправки, и това не им се отразява на здравето. Мисля, че ако чакаме децата да пораснат много, преди да им подправяме ястията, рискуваме да постигнем обратния ефект - да не ядат никакви подправки."

Готин, твоята реакция пак е в стил: "Аз ли ти се криво молих боже, или ти ме криво разбра".


:) Отново ти цитирам твоите думи, за да стане ясно кое е предизвикало моите разсъждения "пак"...
Въпросът беше какво "рискуваме", според тебе?
И трябва ли да бъде пример неправилното хранене на индийските деца?
Човек би трябвало да много внимателен в това, което пише, особено когато се отнася до деца...
Но имам твърде горчив опит от такива спорове, освен това не съм "кулинарен капацитет", а твърде дребнаво-заядлива личност с твърде спорно чувство за хумор, затова бих те помолил, ако искаш да поспорим по категоричното ти обобщение "пак" и по внимателното отношение към съветите за храненето на бебета и малки деца, нека това да стане на лични бележки, най-малкото за да не спамим излишно...

За миш-маш : Според мене няма абсолютно никаква разлика между названията "Салвия" и "Градински чай" - това са две названия на едно и също растение. Просто "Салвия" е научното му название, а "градински чай" - народното.


Last edited by gotin on 15 Ное, 2008 3:33 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2008 3:31 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
gotin написа:
затова бих те помолил, ако искаш да поспорим по категоричното ти обобщение "пак" и по внимателното отношение към съветите за храненето на бебета и малки деца, нека това да стане на лични бележки, най-малкото за да не спамим излишно...

Или някой да направи нова тема за да можем и ние да се насладим на спора или пък да се намесим. :)

За Готин;
gotin написа:

За миш-маш : Според мене няма абсолютно никаква разлика между названията "Салвия" и "Градински чай" - това са две названия на едно и също растение. Просто "Салвия" е научното му название, а "градински чай" - народното.


Е тук много ме обиди вече. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2011 6:50 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Авг, 2011 6:40 pm Чет
Мнения: 4
biskvitka написа:
Рецептата е от червения рецептурник за Заведенията за Обществено Хранене.

Благодаря ти biskvitka! За първи път правя тази супа и стана страхотна! Сестрите ми си "измиха" купичките... по 2 пъти! :D


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2011 7:49 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошъл, -Yo-!

Много се радвам на успеха ти!
Моето дете ме врънка две седмици за тази супа и когато най-накрая я направих, заяви, че ще става вегетарианец...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 37 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB