gotin написа:
kristi написа:
Мисля, че ако чакаме децата да пораснат много, преди да им подправяме ястията, рискуваме да постигнем обратния ефект - да не ядат никакви подправки. Защото те имат една възраст, в която отказват всичко непривично и тя трае доста дълго.
При всички случаи, мисля че трябва да правим разлика между билки и подправки, особено остри подправки.
В никакъв случай не можем да слагаме знак на равенство между копърово или анасоново семе и черен пипер и къри.
Ако индийските деца са с деформирано възприятие на остри подправки от деца, то това не означава непременно, че е безвредно за здравето.
Готин, твоята реакция пак е в стил: "Аз ли ти се криво молих боже, или ти ме криво разбра".
Първо: никъде не съм писала, че трябва да се правят от децата, огнедишащи змейове, като се тъпчат с лют черен и червен пипер и всички видове люти чушки, които никнат по света.
Второ: Почти всички подправки са на растителна основа - ти на някои можеш да им казваш билки, но те са си и подправки - зависи как се използват. Прост пример - кориандъра. Пресен - трева, семената му - сушени и смлени - праховидни. Но и в двата случая е подправка, само вкуса е различен. Следва, че подправките се извличат от билки, и само заготовката им, употребата и дозата се различават. А някои от растенията, които ти наричаш билки, Готин, при неправилна употреба се превръщат в чиста отрова.
И трето: Непростимо е, за такъв кулинарен капацитет като теб, да забрави, че кърито е смесица от подправки, която е различна, в различните райони на Индия и света, и не е задължително люто. А индийските бебета са си наистина много добре, защото както казах по-горе, те са
буквално закърмени с къри - т.е. когато майката консумира къри, или други храни, аромата им се открива в млякото, при кърмене. И така, бебетата привикват на хранителния режим на майката още от раждането си, което не вреди на здравето им. (Що се отнася до подправките, разбира се. И не разбирай, Готин, че млякото люти.)