Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 27 Юни, 2019 1:37 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Мар, 2006 7:43 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
4 сухи китайски гъби
220 г твърдо тофу
1/2 ч чаша бамбукови връхчета от консерва
4 ч чаши пилешки/зеленчуков бульон
1 ч л сол
1 с л соев сос
1/4 ч л бял пипер
1/2 ч л чили пипер
2 с л оризов оцет
2 с л царевично нишесте, разбъркано с 3 с л вода
1 яйце, разбито
2 ч.л. сусамово олио
2 стръка зелен лук, нарязан

Залейте гъбите в купичка с топла вода и ги покрийте.
Нека стоят така около 30 мин, докато омекнат.
Извадете гъбите от водата и я запазете.
Нарежете гъбите на ивички.
Нарежете изцеденото* тофу на малки парчета.
Сипете бульона в тенджера, прибавете солта, соевия сос, водата от гъбите, гъбите, парчетата бамбук.
Варете на силен котлон, докато заври, после намалете топлината и варете около 3 мин.
Прибавете белия пипер, чилито, оцета и тофуто, оставете пак да заври.
Прибавете разтвореното нишесте с бъркане, после разбитото яйце като загребвате с малка лъжичка и правите " парцали ", бъркайте внимателно.
Изключете котлона и добавете сусамовото олио и зеления лук.

*
Тофуто се изцежда като се постави между две супени чинии, а върху горната се слага нещо тежко - кутия сок, буркан. Отделената течност се изхвърля от време на време.

Видях че тук тофуто е сирене или кашкавал. Не знам кое от тях е твърдо.

Може вместо китайски гъби да се сложат печурки или кладница или комбинация от тях.

Ако не се продава консервиран бамбук, може да се замести с морков, нарязан на тънки пръчици.

За радост на месоядните във всички ровени от мен рецепти се споменава и месо - пилешко или свинско 200 - 300 г сварено, нарязано, прибавя се като заври бульона. Но в нито един китайски ресторант не са ми я сервирали с месо, така че за мен тази супа е веджи. :mrgreen:

Успех на решилите се да пробват. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2006 8:31 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В тази рецепта тофуто ме притеснява.
Това, което се продава в диетичните магазини, има вкус на нещо средно между трици и тоалетна хартия :evil:
С какво може да се замени?


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2006 9:11 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тофуто по принцип " няма " вкус. Става " годно за ядене " след овкусяване с подправки - соев сос, чили, лук, чесън, джинджифил, оцет, олио...

Тази супа му дава вкус - ми то е основния продукт. :roll:

Тофу има във всички големи магазини, различно ли е от това в диетичните.

По китайските магазини не може ли да се намери.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2006 9:33 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В големите и в диетичните магазини тофуто е едно и също.
Проблемът е, че то става за ядене само ако е съвсем прясно, престои ли няколко дни, :puke: ...


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Мар, 2006 9:48 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
biskvitka написа:
...престои ли няколко дни, :puke: ...
Дори някои пресни видове имат такъв аромат.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2006 12:16 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Единствената соя, която мога да погълна, е под формата на кълнове (салата в ресторанта срещу Руската черква в компанията на Бисквитка, Антоновица, Лудото, ЗМ, Мързелко, Еднокрачко, и двамата юнаци), или под формата на соев сос. Но тофу - да не чуя, ни да видя! Според мен това е някаква гнЪс, измислена от садистично/мазохистично настроени вегетарианци (слава Богу Мр. М и Ясен не са от тях, как' Сийке!), които по този начин се залъгват, че ядат месо, осъзнавайки съвсем ясно, че ядат трици с вкус на тоалетна хартия (добре, че поне не е използвана!)

(Това ми мое лично мнение няма нищо общо със списанието, където от време на време - въпреки моите съпротивления - се прокрадват рецепти с тофу. :mrgreen: )


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2006 12:48 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Преди 2000-та година, тази супа се сервираше в почти всички китайски ресторанти / в София / и си беше много хубава. Откъде са взимали тофу готвачите не знам.

Сега ми сервират всякакви измишльотини - даже с домати и чушки.

Хора, не сте ли яли люто-кисела супа в китайски ресторант.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2006 1:14 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Винаги с това започвам.
За тофу използваха обезсолено българско сирене - говорил съм с истински китаец по въпроса :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2006 2:30 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
До нашия офис имаше китайски ресторант и се познавахме добре със семейството, което го държеше. Жената / само тя "говореше" български / винаги ми е обяснявала рецептите и продукти, които ползват. Имаха и тофу, и оригинални китайски продукти, даже и туршии.

Консистенцията на бялото ни сирене е много различна.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2006 2:37 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
yosif написа:
За тофу използваха обезсолено българско сирене - говорил съм с истински китаец по въпроса :mrgreen:
Созополските китайци, може би, но софийските китайски ресторанти се зареждат изключително централизирано. Говори се дори, че доставките се държат от китайската мафия.

Преди време имаше една фирма "Балко", която произвеждаше различни соеви продукти и тяхното тофу беше много добро, но хорицата заминаха да си търсят късмета по чужбинско.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2006 3:11 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Ще добавя: ВЕЧЕ.
В Софето, срещу Операта, кога беше китайски ресторант, правеха най-добрата люта супа с българско сирене и с българско... зеле и с българска кладница - верно в зората на демокрацията.
По-нататък се появиха повече ресторанти и сигур е започнало снабдяване по-централно - от Централна Европа :mrgreen:

Шегувам се.

Китайците са известни с това, и то от времето на Поразяващата ръка и Винету, че могат да направят всякаква манджа от каквото имат под ръка.
Затуй едно време, а може би и сега е гордост за някой недоубит лорд да има КИТАЙСКИ готвач.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2006 11:34 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Е, щом в моя хладилник позеленява парче тофу, не виждам причина в китайските ресторанти да го заменят с друго /а и е по-скъпо/, освен ако не са оценили разликата във вкуса... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2006 12:22 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
А това парче тофу в саламурата си ли се съхранява.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2006 11:03 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
А това парче тофу в саламурата си ли се съхранява.


Мне... Аз си го обичам сухо, каквото и да разправят за разни хартии, нарязано на листчета с дебелината на пергамент и поръсено със самардала ми върви като мезе на виното /друг не го вкусва/. Супата ти ми звучи много примамливо, IPA


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB