4 сухи китайски гъби
220 г твърдо тофу
1/2 ч чаша бамбукови връхчета от консерва
4 ч чаши пилешки/зеленчуков бульон
1 ч л сол
1 с л соев сос
1/4 ч л бял пипер
1/2 ч л чили пипер
2 с л оризов оцет
2 с л царевично нишесте, разбъркано с 3 с л вода
1 яйце, разбито
2 ч.л. сусамово олио
2 стръка зелен лук, нарязан
Залейте гъбите в купичка с топла вода и ги покрийте.
Нека стоят така около 30 мин, докато омекнат.
Извадете гъбите от водата и я запазете.
Нарежете гъбите на ивички.
Нарежете изцеденото* тофу на малки парчета.
Сипете бульона в тенджера, прибавете солта, соевия сос, водата от гъбите, гъбите, парчетата бамбук.
Варете на силен котлон, докато заври, после намалете топлината и варете около 3 мин.
Прибавете белия пипер, чилито, оцета и тофуто, оставете пак да заври.
Прибавете разтвореното нишесте с бъркане, после разбитото яйце като загребвате с малка лъжичка и правите " парцали ", бъркайте внимателно.
Изключете котлона и добавете сусамовото олио и зеления лук.
*
Тофуто се изцежда като се постави между две супени чинии, а върху горната се слага нещо тежко - кутия сок, буркан. Отделената течност се изхвърля от време на време.
Видях че тук тофуто е сирене или кашкавал. Не знам кое от тях е твърдо.
Може вместо китайски гъби да се сложат печурки или кладница или комбинация от тях.
Ако не се продава консервиран бамбук, може да се замести с морков, нарязан на тънки пръчици.
За радост на месоядните във всички ровени от мен рецепти се споменава и месо - пилешко или свинско 200 - 300 г сварено, нарязано, прибавя се като заври бульона. Но в нито един китайски ресторант не са ми я сервирали с месо, така че за мен тази супа е веджи.
Успех на решилите се да пробват.
