Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:32 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Май, 2006 2:56 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Окрошката е руската разновидност на таратора. В летните жеги разхлажда и засища, без на човек да му стане тежко.

Има два основни варианта - с кефир и с квас. И двата продукта трудно се намират на родния пазар, затова се налага да се правят импровизации.

За две порции:

1/2 краставица / 2-3 корнишончета
4-6 репички
2 стръка зелен лук
5 стръкчета копър
2 твърдосварени яйца
150 г хамбургски салам/ шунка / варено или печено месо
350 мл студен квас / кефир/ айрян, ама по-гъстичък :mrgreen:

За подправяне:
1/2 ч.л. люта горчица (сложих дижонска)
хрян на вкус (нямах, затова го замених с уасаби)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар (може и по-малко)
1 ч.л. олио
2-3 с.л. квас / кефир/ айрян
Всичко се смесва.

Краставичката и саламът се нарязват на кубчета, репичките - на тънки шайби, лука - на ситни парченца, яйцето - както ви харесва (ако е много наситнено, жълтъкът се смесва с кваса и това прави окрошката мътна).

Съставките се разбъркват и се разпределят в чинии.

Салатоподобната смес се залива с квас (или каквото там използвате) и се овкусява със сместа за подправяне.

Поднася се веднага, като се подправя със сметана (при мен е кисело мляко с 4,5 % масленост и е много приятно) - за варианта с квас.

Забележка: има варианти с варени картофи, ама кой ще вари картофи в тая жега?

Огромни благодарности на Марабу за кваса!


Attachments:
okroshka.JPG [52.05 KiB]
Downloaded 356 times
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Май, 2006 3:03 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ммммм, много апетитно изглежда, репичките, яйцето... Само, ако позволиш, ще пропусна салама, някак не ми се връзва. Не се слага допълнително мазнина, нали, разчита се на кваса, кефира или айряна?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Май, 2006 8:01 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
to4ica написа:
... Само, ако позволиш, ще пропусна салама, някак не ми се връзва. Не се слага допълнително мазнина, нали, разчита се на кваса, кефира или айряна?


Без салам не е толкова вкусно :oops: Пробвай с пилешко, шунка или някакво рибено филе.
Майка правеше окрошка с рибени консерви, ама на мен не ми допада особено.

Мазнината е около 1/2 ч.л. за порция, но моите чаени лъжички са сравнително малки. Слагам каквото олио имам, като гледам, да не е особено ароматно (в случая е рапично), иначе се губи ароматът на пресните зеленчуци и най-вече на салама :mrgreen: .


Сега видях, че във форума има още една рецепта за окрошка, ето тук.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB