inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 21 Окт, 2014 6:05 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Юни, 2006 4:49 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много вкусна, лесна и бърза супичка.

За 4 порции:

300 г картофи
1 средноголям морков
1 глава кромид лук
1 бр. дафинов лист
по желание 50-60 г замразен или пресен грах (не ползвам консервиран, но ако го харесвате - няма причина да не сложите)
200 мл прясно мляко (сложих 2 с.л. сухо, разредено с бульона от зеленчуците)
1 с.л. масло или зехтин

Морковите и лука се почистват и нарязват на дебели и широки шайби. Запичат се в нагорещен сух тиган, докато станат златисти.
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Слагат се в тенджера, към тях се добавят запечените моркови и лук и се заливат със студена и леко подсолена вода.
Супата се вари на силен огън, докато заври, след това се посолява още веднъж, добавя се даф. лист, огънят се намалява и се оставя да къкри, докато омекнат картофите.

Бульонът се отлива и зеленчуците се пасират на пюре. Разреждат се с горещо мляко, прибавя се маслото и се долива бульон, докато се стигне до желаната гъстота.

Готовата супа се поръсва с бял пипер и се поднася с крутони.

Крутони:
4 филийки хляб за тостер
1/2 - 1/3 кубче бульон (най-готино е с гъбения на Кнор, ама вече не го внасят)
1 с.л. зехтин

Изрязва се кората на филиите и хлябът се нарязва на кубчета. Запича се в сух тиган (същия, в който са запечени зеленчуците ;) ). Върху хляба се натрошава бульончето и се поръсва зехтинът.
Веднага се оттегля от огъня, не се оставя да се пържи.


Last edited by biskvitka on 15 Фев, 2007 10:23 am Чет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юни, 2006 8:03 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
(най-готино е с гъбения на Кнор, ама вече не го внасят)

Внасят го от Полша, ама "тайно и полека", т.е. неофициално, търси по малките магазинчета.
И тъп въпрос :oops: - без добавяне на масло или пълномаслена сметана не става ли водниста супичката?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юни, 2006 10:11 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
to4ica написа:
...без добавяне на масло или пълномаслена сметана не става ли водниста супичката?

Маслото е напълно достатъчно - цяла супена лъжица :mrgreen: (случвало се е и да го пропусна, пак са си облизвали чиниите).
За да не е водниста супата, се добавя толкова бульон, колкото сметнеш за необходимо. На мен винаги ми остава, дори когато използвам сухо мляко, не мога да преценя количеството вода :oops: Но не го изхвърлям, бульонът е много ароматен (от запечените зеленчуци), слагам го в други супи или сосове.

Сметана могат да използват тези, които нямат проблем с размера на дънките :P :elef:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2006 6:06 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Сметана могат да използват тези, които нямат проблем с размера на дънките :P :elef:


Аз нямам - когато ми утеснеят, купувам нови. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Юни, 2006 11:35 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
Маслото е напълно достатъчно - цяла супена лъжица :mrgreen:

Да бе, каква блейка съм, замечтала съм се по тази супичка явно и... :oops: проспала съм финала. Признавам, че крем супите са ми от от най-любимите неща, ям ги тайно и нощем :oops: шттттттт


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2011 2:47 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Май, 2011 2:41 pm Съб
Мнения: 3
Location: Габрово
Здравейте,
всички рецепти в този форум са сполучливи, даже и за млад готвач като мен!
Току-що направих тази рецепта и ми се получи много добре, малко по-късно ще я опита и дегустатора ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2011 8:55 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Здравей vikibeleva и добре дошла. Радвам се, че ти се получават нещата. По-нататък може да споделиш някоя твоя рецепта.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2011 11:01 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
vikibeleva написа:
Здравейте,
всички рецепти в този форум са сполучливи, даже и за млад готвач като мен!
Току-що направих тази рецепта и ми се получи много добре, малко по-късно ще я опита и дегустатора ;)

Здравей! Супичката наистина е чудесна.
Единственият "дефект" за мене е дафиновият лист, но то е, защото не обичам този аромат.
Иначе, бих ти препоръчал нещо, което може да подобри значително вкуса.
Лукът, предвиден за супата не го пържи на сух тиган, а необелените глави, заедно с глава чесън, срязани през средата на две и леко посолени, ги запечи на среден огън един час във фурната. След като напълно омекнат и се запекат, и леко се карамелизират, ги обели, намачкай ги и ги добави едва тогава в супата.
Ако ти хареса този "трик", ползвай го често, когато готвиш супи. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Май, 2011 7:34 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Май, 2011 2:41 pm Съб
Мнения: 3
Location: Габрово
Аз не сложиш дафинов лист, защото не обичаме, следващият път ще пробвам с твоя трик Готин ;), и съм сигурна, че ще се получи, защото съм пробвала твоите рецепти и определено се получават отлично и са оценени вкъщи. Примерно рецептата за таратор (това кулинарно чудо) е страхотна, препоръчвам на всички. Не ям чесън, а така приготвен, въобще не оставя неприятен вкус, така че се възползвах от здравословните му качества.
За сега едва ли ще си позволя да напиша някоя рецепта, наистина съм много млад и неопитен готвач, но като напредна с уменията, обещавам :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Май, 2011 9:12 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, vikibeleva!

Благодаря, че оцени простичката ми рецепта, както и майсторството на Готин.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Май, 2011 12:20 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
vikibeleva написа:
За сега едва ли ще си позволя да напиша някоя рецепта, наистина съм много млад и неопитен готвач, но като напредна с уменията, обещавам :)


:) "За да знае, човек пита, затова се и научава..."
Тези форуми и клубове са точно за това, хората да се учат един от друг, а по-точно, по-незнаещите и начинаещите да се учат от по-знаещите. :)
И колкото повече (и с по-голямо самочувствие) участваш в такива клубове и форуми, толкова по-бързо ще натрупаш знания и самочувствие, за да ги приложиш и да добиеш опит.
Моето впечатление е, че в тези клубове и форуми хората са много любезни и много обичат да дават съвети, възползвай се от това...
Успехи! :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB