... или каквото там има подръка.
У наше село продават рагу от сьомга - главата и одялания гръбнак с опашката - някъде около кило и половина за около 5 лева.
Та. Сварява се глава лук, двайсетина зърна черен пипер и кафяна чашка олио, докато водата жлътне.
После се слага рибата( половината от рагуто-сьомга е предостатъчно) и се вари 15-20 минути - да почне да се отделя от костите.
Свареното рагу се обезкостява, бульонът се прецежда и се добава половин литър прясно мляко. Накисва се един дафинов лист.
Нататък е моя измишльотина.
Пак в кафяна чашка олио се пръжва наситнена глава лук и наситнен стрък праз, колкото да станат прозрачни.
Ръсва се препълнена лъжица брашно, после чаена лъжичка червен пипер, добавят се 2-3 домата от консерва, понамачкани с вилица( всъщност може и доматен сок - от шише или от размито пюре.
Тая запръжка се гаси( разрежда) с рибения бульон.
След като поври се добавя един картоф на зарчета и като се посвари картофът - месцата от рибата( и желенцата).
Смачкват се няколко скилидки чесън и се ръсва джоджен на вкус.
Оставя се на изключения котлон.
Нататък кой както обича - може със чесън и лимон, може с лют червен пипер, може и най-добре с прясна зелена люта чушка.
Добиват се 10-тина чорби, макар олиото в рeцептата да изглежда много, всъщност сьомгата е постна и това, което прилича на мазнина е желе.
|