Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Окт, 2018 11:13 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Юни, 2007 10:32 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Искане за рецепта за супа Рамен...

За 1 порция:

Продукти:
40 г фиде рамен
15 г печурки
10 г моркови
10 г спанак
15 г тиквички
10 г маринован бамбук
15 г праз, само бялото

за бульона:
200 г силен месен бульон, без сол и други подправки
15 г соев сос
10 г мирин
няколко капки сусамово олио

Приготвяне:
Зеленчуците и гъбите се нарязват така, че да е удобно да се хващат с пръчици.
Бульонът се кипва, в него се слагат фидето и морковите и се вари 5 мин

След това се добавят гъбите и маринования бамбук, а след минута - празът, тиквичката и спанака.

Вари се още 1-2 мин, подправя се със соев сос, мирин и сусамово олио.

В готовата супа може да се добавят и други съставки, като нарязан омлет, или пилешко филе.

Източник: списание Гастрономъ


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2009 10:55 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Точно се чудихме тия дни с една приятелка, какво ястие е рамен! Мерси, Кабал. Но ако кажеш и мирин що за чудо е, цена няма да имаш. А и не се ли прави с черни гъби тази супа? Защото китайците обикновено такива използват.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2011 12:01 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Току що гледах по Националната Телевизия филм за тази супа и се разтърсих в нета! :) И къде попаднах! :lol:
Много любопитна супа. Хареса ми и някой ден ще се опитам да я направя!
А и филмът не беше лош!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2011 2:23 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Току що гледах по Националната Телевизия филм за тази супа и се разтърсих в нета! :) И къде попаднах! :lol:
Много любопитна супа. Хареса ми и някой ден ще се опитам да я направя!
А и филмът не беше лош!

Филмът беше наистина направо чудесен, но уви, главната актриса Британи Мърфи почина през 2009 г. мисля, на 32 г.... :(
Всъщност, в основата на тази супа стои бульонът, който, ако не броим зеленчуците и различните видове месо и морски продукти (по това се различават стотиците видове Рамен) се прави от кости от свинско и пилешко месо, заради желатиноподобните вещества от тях по време на варенето (вари се между 4 и 5 часа на нехерметическа тенджера и съответно, по-малко, ако е херметическа).
Останалото в рецептата варира и то с много.
Рецептата всъщност е китайска, но през 1910 г. един китайски готвач прави ресторант в Япония и презентира за пръв път тази супа, наричана тогава Раиракен. След това тази супа се харесва на всички японци и става страхотно популярна, както преди години у нас шкембе-чорбата, шкембеджийници имаше на всяка крачка...
Та, въпросната супа Рамен, всъщност е наречена на специалния вид фиде, наречено рамен. Фидето за тази супа се прави ден за ден, въпреки, че до седмица спокойно може да стои в хладилник. Всъщност, това е т.н. "паста фреска", ако използваме италианската терминология.
Китайското фиде за рамен (раираикен) е по-жълто и по-еластично, а японският вариант е по-светъл и се прави с добавката на специален вид силно алкална минерална вода kansui, която съдържа доста натриев карбонат.
Всъщност "рамен" са различните видове китайска паста, позната като "нудълс", която принципно се прави от брашно сол и въпросната силно алкална минерална вода.
Има четири основни вида супи Рамен с фидето рамен:
tonkotsu - бяла, млечна супа, типична за южна Япония. Бульонът за този вид рамен се приготвя от свински кокали (варят се между 4 и 8 ч. ...).
shoyu - на основата на пилешки бульон със соев сос
miso - на основата на един от двата бульона - от свински кости с месо или пилешки кости, с паста от мисо
shio - бистра супа, солена и често сервирана с масло или царевица, или с царевица, запържена в масло.
Всеки кантон на Китай и всяка провинция на Япония си имат различни варианти на Рамен, включително и разнообразието става още по-голямо, защото стотиците ресторанти за рамен в Япония и по света си имат техни си специфични рецепти. така, че - "оригинална" и "автентична" рецепта за рамен няма и не би могло да има.
Добавянето на различни зеленчуци много варира, но задължително се слага соеви кълнове, пресен лук (перата), тънки ивички или пластинки печено свинско от корема (осмянката) и омлет, също на тънки ивички.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2011 9:57 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
gotin написа:
...miso - на основата на един от двата бульона - от свински кости с месо или пилешки кости, с паста от мисо...
.


Една малка поправка в изчерпателния коментар на Готин - супата мизо не се прави с рамен, нито с бульон от кости. Твърдя го не само защото я консумирам редовно в японските ресторанти, но и защото проверих съвестно в интернет различните рецепти на супа. Вкуса на бульона се получава от мизото, което е паста от бобчетата на соята, морска сол, вода, оризово или ечемичено брашно и kōji (фермент). Освен това се слага тофу, пресни гъби, вода, пресен кориандър и водорасли уакаме (морскa папрат).


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2011 10:10 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
kristi написа:
...супата мизо не се прави с рамен, нито с бульон от кости. Твърдя го не само защото я консумирам редовно в японските ресторанти...


Ако не си забелязала, тук изобщо не става въпрос за "супата Мизо", а за вариант на Рамен с добавката на соевата паста Мизо...
Никой не коментира компетентността ти по отношение на японската кухня във Франция и лично аз съм ти много благодарен за информацията за тази супа.
Може би трябваше да пуснеш тази информация като отделна тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2011 10:24 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Готин, подведе ме думата мизо. Прав си - съществува супа рамен мизо, която датира от 60-те години на миналия век - т.е. относително нова за японската кухня и се приготвя с пилешки бульон.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB