миш маш написа:
Току що гледах по Националната Телевизия филм за тази супа и се разтърсих в нета!

И къде попаднах!
Много любопитна супа. Хареса ми и някой ден ще се опитам да я направя!
А и филмът не беше лош!
Филмът беше наистина направо чудесен, но уви, главната актриса Британи Мърфи почина през 2009 г. мисля, на 32 г....

Всъщност,
в основата на тази супа стои бульонът, който, ако не броим зеленчуците и различните видове месо и морски продукти (по това се различават стотиците видове Рамен) се прави от кости от свинско и пилешко месо, заради желатиноподобните вещества от тях по време на варенето (вари се между 4 и 5 часа на нехерметическа тенджера и съответно, по-малко, ако е херметическа).
Останалото в рецептата варира и то с много.
Рецептата всъщност е китайска, но през 1910 г. един китайски готвач прави ресторант в Япония и презентира за пръв път тази супа, наричана тогава Раиракен. След това тази супа се харесва на всички японци и става страхотно популярна, както преди години у нас шкембе-чорбата, шкембеджийници имаше на всяка крачка...
Та, въпросната супа Рамен, всъщност е наречена на специалния вид фиде, наречено рамен. Фидето за тази супа се прави ден за ден, въпреки, че до седмица спокойно може да стои в хладилник. Всъщност, това е т.н. "паста фреска", ако използваме италианската терминология.
Китайското фиде за рамен (раираикен) е по-жълто и по-еластично, а японският вариант е по-светъл и се прави с добавката на специален вид силно алкална минерална вода kansui, която съдържа доста натриев карбонат.
Всъщност "рамен" са различните видове китайска паста, позната като "нудълс", която принципно се прави от брашно сол и въпросната силно алкална минерална вода.
Има четири основни вида супи Рамен с фидето рамен:
tonkotsu - бяла, млечна супа, типична за южна Япония. Бульонът за този вид рамен се приготвя от свински кокали (варят се между 4 и 8 ч. ...).
shoyu - на основата на пилешки бульон със соев сос
miso - на основата на един от двата бульона - от свински кости с месо или пилешки кости, с паста от мисо
shio - бистра супа, солена и често сервирана с масло или царевица, или с царевица, запържена в масло.
Всеки кантон на Китай и всяка провинция на Япония си имат различни варианти на Рамен, включително и разнообразието става още по-голямо, защото стотиците ресторанти за рамен в Япония и по света си имат техни си специфични рецепти. така, че - "оригинална" и "автентична" рецепта за рамен няма и не би могло да има.
Добавянето на различни зеленчуци много варира, но задължително се слага соеви кълнове, пресен лук (перата), тънки ивички или пластинки печено свинско от корема (осмянката) и омлет, също на тънки ивички.