Борш - гъста украинска супа. Задължителни съставки - зеле и цвекло. По принцип се прави с месо. (Сред украинците вегетарианството не е особено разпространено)
Шчи - рядка супа от кисело зеле, гъби (най-често сушени) или листа от цвекло, киселец, лапад и коприва. Обикновено се прави без месо.
Уха - рядка рибена чорба, приготвя се от дребна риба и отпадъци от едрата.
Солянка - царицата на руските супи - гъста, пикантна, с много съставки. Прави се от месо или няколко вида хубава риба - сьомга, чига, есетра и др. Сгъстява се с брашно. Пъвоначално се е казвала 'Селянка' - на празник хората от селото са се събирали около котел с вряща вода и всеки е пускал по нещо в него. Така се е появила 'Сборная Селянка', впоследствие прекръстена на 'Солянка', заради солените гъби и краставички, които се слагат в нея.
Рассолник (нямаше го в питанията, но реших да пиша и за него, защото това са най-разпространените супи в Русия и Украина) - месна или рибена супа, в бульона на която се слага саламура от солени краставички.
Трябва да се добави само, че руските кисели краставички са подобни на нашите, които се правеха в каци навремето. И нямат нищо общо с маринованите, които правим в буркани. Съответно и сокът им е различен.