Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:01 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Дек, 2005 5:34 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Юни, 2004 12:21 am Сря
Мнения: 28
Наскоро в Била открих рагу от сьомга, взех си и веднага се обадих на човека, който ме е черпил с най-вкусна уха. Резултатът беше фантастичен и реших, че не мога да запазя рецептата за себе си - би било престъпление!

Продукти:
- За бульона
1. Рагу от сьмга - 1-1,5 кг. (може и друга риба - глави от щука или подобни ...)
2. 1 глава кромид лук
3. 1 голям морков
4. Черен пипер на зърна - 1 равна ч.л.
5. 3-4 зърна бахар
6. Дръжки от магданоз и девисил (от целина, копър също може)
7. Сол на вкус (1 ч.л.)
8. 1 с.л. олио
-За чорбата
1. 1 глава кромид лук
2. 3-4 картофа
3. 100-150 г зеле (може кисело)
4. 2 кисели краставички (не мариновани!)
5. 3-4 черни маслини с костилките
6. 1-2 с.л. червен пипер
7. 2 с.л. олио
8. Листенцата но девисила и магданоза (може и целина)
9. 1-2 резена лимон
10. няколко перца зелен лук - ако има

Начин на проготвяне
Рагуто от рибата (глава, опашка, средна кост) се почистват от хрилете и остатъците от вътрешности, измиват се и се поставят в студена вода, заедно с предвидените за бульона ароматни зеленчуци (моркова почистен и измит, лука само измит - със шушльопите - в тенжерата) и подправки. Вари се до готовност на месото - в тенджерата под налягане - около 20 min. Готовият бульон се прецежда и поставя да кипне. Всичко, освен рибата, се изхвърля, рибата се обезкостява и месото и, на малки късчета се оставя настрана.
В кипналия бульон се добавят олиото, почистения и ситно накълцан лук, обелените и нарязани на кубчета картофи, зелето нарязано на тънки лентички. След омекване на картофите се добавят нарязяните на кубченца кисели краставички, маслините, червения пипер и почистеното месо на рибата. Пробва се на сол и ако е необходимо се добавя. След 2-3 минути котлона се изключва - без да се оттегля тенджерата и се добавят листенцата зеленяж (магданоз, девисил, целина), перцата лук и лимона (две кръгчета ~3мм дебели). Захлупва се и се оставя подправките да си "пуснат" аромата - ~15min

Сервира се гореща, но водката задължително да е ледена!

p.s. Аз целина не обичам - сложих копър и е добре.
Моркова също не изхвърлих, а нарязах на кубчета и върнах - ухата става по-колоритна.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 9:56 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 10:19 pm Нед
Мнения: 120
Location: София
Това си е направо "Уха...ааа"


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 11:42 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
:ligi: Ау че вкусно! Но разбрал съм , че рибешката чорба трябва да е бистра.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Дек, 2005 3:54 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 02 Юни, 2004 12:21 am Сря
Мнения: 28
Правилно си разбрал Ясене, тази си е бистра...
Е, ако не е варена в тенждера под налягане и съответно е препенвана, сигурно ще е съвсем-съвсем бистра, но и тази има съвсем апетитен и не мътен вид ...


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2006 11:34 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Пробвах тази Уха, и съм съгласна че е "Ухаааааааааааааааааа!"
Щом и децата я ядоха с удоволствие, наистина е страхотна!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2008 2:57 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Вчера я сготвих, с малък (но нарочен) пропуск - пропуснах зелето, никой от домашните не харесва зелето на супа. Страхотен успех пожъна чорбата. Само дето бях сложила твърде малко сол, та досолявахме, но пък това да и е кусура.
Забравих да кажа, че и аз се сдобих с рагу от сьомга на скромната цена от 2 лв. килото. Страхотно беше.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2008 6:13 pm Сря 



Рагу от сьомга???????? Това пък какво е и кой го продава????


  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2008 6:41 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Това е остатъка от рибата след като се отделят филетата:

Image

парчето с главата

Продава се в рибни магазини и супермаркети с рибни щандове.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2008 6:52 pm Сря 



ахам, демек за да не се изхвърля....Никога нямаше да се поблазня да си купя нещо такова, но с тази рецепта наистина ще пробвам.


  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2008 7:03 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Хубавата рибена супа става с хубав рибен бульон, а той се получава като се сварят кости, глави, перки. Те винаги след това могат да се отстранят. Сьомгата обикновено е голяма риба и по рагуто има доста месо.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Фев, 2008 3:48 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Купих го от "Елемаг" зад "Кошарите", но съм сигурна, че го има и на много други места - "Метро" например.
И IPA е права, супата става хубава с глава и прочие, но аз само като видя глава на риба да ми се блещи насреща, особено толкова голяма, колкото на сьомгата и направо ми се отщява и да готвя и да ям и прочие. Затова това си беше рагуто, но без главата. От 500 гр. излезнаха около 250 гр. месо. Според мен си заслужава. Иначе филето беше 26 лв. и реших да го оставя те да си го ядат (тези в магазина) :) .


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2008 10:21 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мацо, права си, продават рагуто на много места, но не на тез народни цени. Ама аз го обичам с главата...


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Фев, 2008 3:53 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Мацо, права си, продават рагуто на много места, но не на тез народни цени. Ама аз го обичам с главата...


Е, там имаше и глави всъщност, но аз си избрах само скелета с опашката.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Фев, 2008 4:11 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Да допълня към горенаписаното: в рагуто има месо, достатъчно и за супата, и за пълнеж за кифлички или някаква манджа (примерно сос за паста или сготвено с ориз).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB