Много супи от българската (а и от разни чуждестранни) кухня се застройват.
Застройката прави супата по-хранителна, придава и хубав цвят и може да прикрие някои нейни недостатъци (недостатъчно качествени продукти, например).
Недостатъкът на застройките са, че правят супите еднакви на вкус и вид, а в тях все пак има и допълнителни калории. Освен това, застроените супи са по-нетрайни.
Най-разпространената застройка е т.нар.
варена застройка, която се използва в детските градини и столовете, защото се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна.
Яйцето се смесва с брашно и кисело мляко, към сместа се добавя бульон от супата и като се бърка непрекъснато, се оставя да заври. След 2-3 минути се смесва със супата, кипва се още веднъж и супата е готова.
Тази супа може да се претопля и да се съхранява ден-два.
Приложение - в супа-топчета, пилешка, зеленчукова и пр. супи.Друга "варена" застройка е тази за
курбан - от
пресечено на парцали яйце. Яйцето се слага в края на варенето и чорбата се бърка енергично, за да стане на малки парцалчета.
Застройката от
жълтък и кисело мляко не се вари, тя се смесва с малко количество бульон, за да се темперира (иначе се пресича) и на тънка струйка се влива в супата. Супата с такава застройка трябва да се изяде веднага, тя не може да се съхранява, нито да се претопля.
Приложение - вж. варената застройка.Супите могат да се застройват и без яйца:
от
топено сирене - сиренето се разтопява на слаб огън с малко бульон от супата и се добавя в края на варенето;
приложение - супа със застройка от топено сиренеот
течна или заквасена сметана - добавя се в чинията преди поднасянето на супата;
приложение - крем-супи, боршот
прясно мляко - вж. застройката от сметана;
приложение - супи без доматиот
"сметанки" за кафе - течни и сухи - също в чинията преди сервиране.
приложение - всякакви супи.Това е

Приятно готвене и консумиране на супи и да не ви се пресече застройката
