inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Дек, 2014 2:24 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 05 Яну, 2008 3:50 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много супи от българската (а и от разни чуждестранни) кухня се застройват.

Застройката прави супата по-хранителна, придава и хубав цвят и може да прикрие някои нейни недостатъци (недостатъчно качествени продукти, например).

Недостатъкът на застройките са, че правят супите еднакви на вкус и вид, а в тях все пак има и допълнителни калории. Освен това, застроените супи са по-нетрайни.

Най-разпространената застройка е т.нар. варена застройка, която се използва в детските градини и столовете, защото се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна.
Яйцето се смесва с брашно и кисело мляко, към сместа се добавя бульон от супата и като се бърка непрекъснато, се оставя да заври. След 2-3 минути се смесва със супата, кипва се още веднъж и супата е готова.
Тази супа може да се претопля и да се съхранява ден-два.
Приложение - в супа-топчета, пилешка, зеленчукова и пр. супи.

Друга "варена" застройка е тази за курбан - от пресечено на парцали яйце. Яйцето се слага в края на варенето и чорбата се бърка енергично, за да стане на малки парцалчета.

Застройката от жълтък и кисело мляко не се вари, тя се смесва с малко количество бульон, за да се темперира (иначе се пресича) и на тънка струйка се влива в супата. Супата с такава застройка трябва да се изяде веднага, тя не може да се съхранява, нито да се претопля.
Приложение - вж. варената застройка.

Супите могат да се застройват и без яйца:

от топено сирене - сиренето се разтопява на слаб огън с малко бульон от супата и се добавя в края на варенето;
приложение - супа със застройка от топено сирене

от течна или заквасена сметана - добавя се в чинията преди поднасянето на супата;
приложение - крем-супи, борш

от прясно мляко - вж. застройката от сметана;
приложение - супи без домати

от "сметанки" за кафе - течни и сухи - също в чинията преди сервиране.
приложение - всякакви супи.

Това е :)

Приятно готвене и консумиране на супи и да не ви се пресече застройката :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB