Това е една традиционна чорба в семейството , яде се по традиция на 27 декември ( и в други дни не и прощаваме де..

) сутринта. Лека и приятна супа за подобряване на храносмилането след обилната Коледна вечеря.
Куркудена чорба
Необходими продукти:
300-350 гр. шарено свинско месо
1 голям стрък праз
2 шепи нарязано наситно кисело зеле
зелев сок ( от киселото зеле )
черен пипер
червен пипер
чубрица
(тарос , по-желание - той е традиционна подправка в семейството на съпругът ми )
олио
малко сол (защото и киселото и сокът са солени)
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на малки парченца, а празът на ситно. В малко олио запържваме месото , докато побелее, добавяме лукът, посоляваме и след като омекне сипваме зелето. Посипваме с черен пипер, червен пипер , разбъркваме и заливаме с топла вода.Варим докато месото и зелето са готови.Прибавяме зелевия сок, като количеството му зависи от това доколко е кисел и солен. Като кипне поръсваме със подправките и варим още 10-ина мин.
Това е ! Много проста и приятно киселка супа.
Приятен апетит!
П.С. Ако случайно пресоля супата, добавям 2-3 с.л. ориз. Той "дръпва " малко от солта.
Друга добавка , която само аз си слагам , защото обичам лютото е - препечена суха люта чушка..натрошена в чинийката.
