Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Юли, 2018 9:34 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Мар, 2008 3:55 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Перфектният таратор

Обелената краставица се нарязва на ситни кубчета и се смесва с 1-2-3 ч.л. чеснова или чесново-орехова майонеза. Разбърква се добре и се оставя в съда, в който ще правим таратора, като го поставяме под лек наклон. Отделеният от краставицата сок перфектно се ароматизира, осолява и омазнява, така че служи за основа на целия таратор. От своя страна, кубчетата краставица се осоляват малко повече, отколкото по какъвто и да е друг начин на добавяне в таратора.
Така се получава уникалният ефект при консумиране - в лъжица таратор схрускваме осезаемо по-солени от основния разтвор парченца краставица, а разтворът изобщо не е пресолен. Така хем имеме чувството, че хапваме нещо соленко, хем не поемаме много сол.
Другият уникален ефект е невероятното количество чесън, което можем да поемем с една порция таратор, без при това да ни боли стомахът и без да имаме силен и неприятен дъх на чесън.
Този уникален ефект се дължи на голямото количество чесън, стрит със сол и диспергиран в майонезата, като при това няма едри частици чесън, които да дразнят стомашната лигавица. Не дразни стомаха и поради факта, че е във вид на водно-маслена дисперсия със зехтина (олиото) и счуканите орехи.
Друг, косвен, но чисто терапевтичен ефект като естествен бактерицид е, че по този начин можем (при нужда, разбира се...) да изконсумираме неподозирано голямо количество чесън, без да усетим изобщо.
След това "лирично" отклонение да продължим с таратора.
Към овкусените и осолени кубчета краставица и осоления и ароматизиран сок просто добавяме добре разбитото кисело мляко и подходящо количество вода.
Чесънът, мазнината, солта, орехите - всичко е в перфектната емулсия на чесново-ореховата майонеза.
Вкусът, уверявам ви, е неповторим. :)
Всеки, според вкуса си, може да добави количеството вода, да употреби мляко с различна масленост, да добави подправки по вкуса си - копър, магданоз.
Между другото, чесново-ореховата майонеза може с успех да се използва и при други ястия - супа или яхния от зелен фасул, спанак, леща и други, които "носят" на чесън, като кьопоолуто, например. Само трябва да внимаваме да не пресолим,защото по идея майонезата трябва да има концентриран вкус и аромат, да е леко пресолена, защото основната и функция е на подправка.
Чесново-ореховата майонеза не бива да се пържи, вари или пече, както и да се влага в ястия, които ще минават термична обработка, защото чесънът придобива тежък и неприятен аромат. Не става и за мариноване на месо, което ще се пече на скара или фурна. Но чудесно става за мариноване на различни видове месо, което ще се консумира сурово (карпачо).
Освен копър и магданос, може да опитате да подправите таратора с листенца пресен джоджен или мента.

Забележка: Чесново - ореховата майонеза ще постна в "Подправки" или "Сосове".


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 4:05 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Не знам дали е перфектен, но определено ще стане хубав, тлъст таратор с майонеза (освен ако не е без яйца, но и сухото мляко в "млечните майонези" не ще да е сред благите продукти). Тараторът като много други неща си е въпрос на вкус - едни го предпочитат гол айрян с настъргана красавица, други плътен и добре подправен вариант с повечко мазнина, зеленина и аромати :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 2:10 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Яну, 2008 4:28 pm Сря
Мнения: 74
Location: London
gotin написа:
Забележка: Чесново - ореховата майонеза ще постна в "Подправки" или "Сосове".


gotin, изчетох цялата рецепта..... сега имам проблем с откриването на Чесново - ореховата майонеза . Помощ?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB