По принцип, доматена
супа става и от пресни домати, и от домати от консерва, че даже и от готово доматено пюре. Става и в микровълнова, също.
Аз съм голям любител на доматената супа изобщо, но това, което правеше майка ми за мене си остава най-доброто, може би заради чисто сантименталния спомен... Ето въпросната супа.
ДОМАТЕНА СУПА "Както я правеше мама"
В тенджерата, в която ще готвим супата задушаваме в 1 с.л. олио една малка главичка лук и 2-3 кубчета целина, поръсени с 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Лукът трябва да е нарязан съвсем на ситно.
Когато поомекне лукът добавяме 1 равна с.л. препечено на сух тиган брашно.
Половин килограм добре узрели пресни домати бланшираме, обелваме и пасираме. През зимата това става с половин буркан обелени консервирани домати. Може да се използва и малка бутилка домашен доматен сок.
Принципно доматената супа не се прави с твърде много домати.
Добавяме пасираните домати към задушения лук и загряваме всичко до завиране.
Доливаме 2 литра вода и оставяме да заври.
По-интелигентният подход е да се добави гореща вода, въпреки, че от опит мога да ви кажа, че това не се отразява на вкуса ни най-малко.
Ври 15 мин.
Добре промиваме 3 с.л. ориз докато пусне чиста вода. Добавяме го във врящата супа.
Вместо ориз можем да добавим една "сармичка" тънко фиде или 1-2 с.л. "звездички" или кускус.
Варим на силен огън 5 мин., намаляваме огъня на 1 ст. на котлона и варим още 15 мин. Сваляме от огъня и поръсваме със ситнонарязани магданоз и 1-2 листа целина.
Супата е вкусна както топла, така и студена.
При поднасяне можем "за разкош" да поръсим с щипка ситнонастърган пармезан и да гарнираме с листенце босилек (който го обича).
* Обяснявам смисълът на добавяне на брашното - когато майка ми правеше тази супа, аз винаги протестирах, че олиото изплува отгоре като непривлекателен слой, в който плуват листенца магданоз...
Затова майка ми модифицира рецептата като добави въпросното брашно и така супата доби значително по-приятен външен вид и плътност.
Но задължително предварително препечено брашно, което има много по-различен вкус от "суровото".