Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Ное, 2018 11:09 am Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Май, 2008 1:47 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
По принцип, доматена супа става и от пресни домати, и от домати от консерва, че даже и от готово доматено пюре. Става и в микровълнова, също.
Аз съм голям любител на доматената супа изобщо, но това, което правеше майка ми за мене си остава най-доброто, може би заради чисто сантименталния спомен... Ето въпросната супа.

ДОМАТЕНА СУПА "Както я правеше мама"

В тенджерата, в която ще готвим супата задушаваме в 1 с.л. олио една малка главичка лук и 2-3 кубчета целина, поръсени с 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар. Лукът трябва да е нарязан съвсем на ситно.
Когато поомекне лукът добавяме 1 равна с.л. препечено на сух тиган брашно.
Половин килограм добре узрели пресни домати бланшираме, обелваме и пасираме. През зимата това става с половин буркан обелени консервирани домати. Може да се използва и малка бутилка домашен доматен сок.
Принципно доматената супа не се прави с твърде много домати.
Добавяме пасираните домати към задушения лук и загряваме всичко до завиране.
Доливаме 2 литра вода и оставяме да заври.
По-интелигентният подход е да се добави гореща вода, въпреки, че от опит мога да ви кажа, че това не се отразява на вкуса ни най-малко.
Ври 15 мин.
Добре промиваме 3 с.л. ориз докато пусне чиста вода. Добавяме го във врящата супа.
Вместо ориз можем да добавим една "сармичка" тънко фиде или 1-2 с.л. "звездички" или кускус.
Варим на силен огън 5 мин., намаляваме огъня на 1 ст. на котлона и варим още 15 мин. Сваляме от огъня и поръсваме със ситнонарязани магданоз и 1-2 листа целина.
Супата е вкусна както топла, така и студена.
При поднасяне можем "за разкош" да поръсим с щипка ситнонастърган пармезан и да гарнираме с листенце босилек (който го обича).

* Обяснявам смисълът на добавяне на брашното - когато майка ми правеше тази супа, аз винаги протестирах, че олиото изплува отгоре като непривлекателен слой, в който плуват листенца магданоз...
Затова майка ми модифицира рецептата като добави въпросното брашно и така супата доби значително по-приятен външен вид и плътност.
Но задължително предварително препечено брашно, което има много по-различен вкус от "суровото".


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2008 7:45 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
По много подобен начин я правеше и баба ми тази супичка. Само не помня дали имаше целина.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2008 11:10 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
По много подобен начин я правеше и баба ми тази супичка. Само не помня дали имаше целина.

Целинката дава особено приятен свеж нюанс. А, да, и не е магданоз, нали? :P :P :P


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2008 11:22 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Тургам веднага в любими. Аз със фиде я правя обикноено и толко гъста, че според жената е сос за спагети.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2008 9:48 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
При сервиране аз лично предпочитам да и сложа лъжица заквасена сметана или малко обезсолена извара.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2008 7:33 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
При сервиране аз лично предпочитам да и сложа лъжица заквасена сметана или малко обезсолена извара.

За сметаната съм (отчасти и само вкусово) съгласен, но за изварата...
Няма ли да стои някак си като чуждо тяло, имам предвид, че не е вряла заедно със супата, а истинската обезмаслена (ако това имаше предвид, а не обезсолена) извара направо скърца между зъбите.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2008 9:05 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Скърца само нискокачествената извара.Иначе има една кашкавалена(в интерес на истината незнам защо се казва така - може би закваската е като за кашкавал,защото има значение дали ще заквасваш сирене или кашкавал -маята е различна),и идеално допълва доматеният вкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Май, 2008 2:28 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Скърца само нискокачествената извара.Иначе има една кашкавалена(в интерес на истината незнам защо се казва така - може би закваската е като за кашкавал,защото има значение дали ще заквасваш сирене или кашкавал -маята е различна),и идеално допълва доматеният вкус.

Нещо имаме различие в понятията - "нискокачествената" извара, според тебе е най-висококачествена от хигиенна гледна точка, т.е., е напълно обезмаслена и в това и е качеството.
А т.н. "кашкавалена", която се прави от суроватката при преработката на кашкавала, е най-високомаслена от наличните, затова, също от хигиенна гледна точка, е най-нискокачествена.
Въпрос на гледна точка - кайма, която е 50% сланина за мене е некачествена.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 10:34 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Не мисля, че категорията масленост е директно сравнима с категорията качество. Да не би да имаш предвид, че обезмаслените продукти са по-здравословни? Това, впрочем също би могло да се разгледа като спорно...


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 2:01 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Извинявам се за офф-типика, ама като стана дума за хигиена на храната, не мога да не отбележа, че мазнината в млечните продукти си е много на място именно колкото Господ е предвидил да бъде, а обезмасляването нарушава целостта на продукта. От друга страна за хигиенна се счита мазнина, която не е допълнително обработена - не е рафинарана и пр. Т.е. млечната мазнина е хигиенна стига да няма топлинна обработка и добавени чужди вещества (тук се изключват видовете млечно-кисели бактерии).
Факт е обаче, че именно мазнината в прясното мляко и кашкавалите ги прави толкова калорични и неподходящи за ограничителни диети.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 5:39 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
Не мисля, че категорията масленост е директно сравнима с категорията качество. Да не би да имаш предвид, че обезмаслените продукти са по-здравословни? Това, впрочем също би могло да се разгледа като спорно...


Отговарям и на Мег. :)
Явно и на двете не ви е напълно ясно какво означава хигиена на храненето, холестерол със съответните му фракции и понятието полезност/неполезност.
Цялата световна хигиенно-диетична общност от няколко години заклеймява употребата на всички видове млечни продукти, а най-вече пълномаслените.
По-скоро ми се струва, че бъркате дълбоко понятията "вкусност" с понятието "полезност", които в този и други подобни случаи (например вратната пържола :) ) сериозно се конфронтират.
Да отричаш хигиенното хранене и да проповядваш "полезността" на пълномаслените млечни продукти и всички видове животински мазнини не е най-добрата услуга на участващите във форума.
Вероятно по подобни причини и такъв тип "знания" България е на челните места в света (!) по брой на инсулти и инфаркти.
Никак не ми се спори и не ми се влиза в ролята на ментор. Не ми се иска и да ви ограмотявам, след като вие самите не сте се ограмотили досега.
Но ако от форумите за хигиенно и диетично хранене прочетат вашите мнения за "полезността" на животинските мазнини, вероятно ще има тайфун от негодувание. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 6:35 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Да разбирам ли, че си сбъркал подфорума и да преместя рецептата в Диетични рецепти.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Май, 2008 6:53 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Да разбирам ли, че си сбъркал подфорума и да преместя рецептата в Диетични рецепти.


Сакън! Тук си й е мястото на тази прекрасна супа!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2008 9:45 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Нито аз, нито Мег проповядваме каквото и да било. А ти дипломиран диетолог ли си? :roll: И моля не прибързвай със заключенията, че щом някой е несъгласен с твоето мнение значи 'не е наясно' и е 'неграмотен', става ли?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2008 8:41 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Куцо пиле написа:
Нито аз, нито Мег проповядваме каквото и да било. А ти дипломиран диетолог ли си? :roll: И моля не прибързвай със заключенията, че щом някой е несъгласен с твоето мнение значи 'не е наясно' и е 'неграмотен', става ли?


Не съм дипломиран, но съм грамотен. :mrgreen:
Освен това не съм длъжен да се съгласявам автоматично и безропотно с неграмотни твърдения, става ли?
Особено когато тази неграмотност може да дезинформира хора във форума.
Освен това, когато човек е модератор, той носи ДВОЙНА отговорност към форума, става ли?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Май, 2008 9:37 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Никой не е длъжен да се съгласява автоматично с твоите мнения.
Този форум е, доколкото на мен ми е известно, предимно с информационна цел, не стриктно образователна.
Фактът, че модераторите са хора различни от теб притеснява ли те? 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2008 9:36 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
gotin написа:
Не съм дипломиран, но съм грамотен. :mrgreen:
Освен това не съм длъжен да се съгласявам автоматично и безропотно с неграмотни твърдения, става ли?
Особено когато тази неграмотност може да дезинформира хора във форума.
Освен това, когато човек е модератор, той носи ДВОЙНА отговорност към форума, става ли?


Грамотноста, както е известно, е относително понятие. А относно функциите на форума и дезинформацията в него изобщо не си прав. Този форум има задачата, както каза и Пилето, първо да информира хората, второ да помага при нужда и трето и най-важното според мен, да кара хората да се чувстват добре, да се забавляват и да споделят личните си успехи и неуспехи. Ти си твърде краен и категоричен, което е причината много хора да се чувстват дискомфортно от поведението ти. Аз съм сред тях. Тук всички сме хора пълнолетни (или почти всички), някои с повече, други с по-малко опит, някои професионални готвачи, други - абсолютни любители (като мен). Не виждам нуждата да се държиш лошо с хората, да ги обиждаш и да се самоизтъкваш. Може би в други сайтове това е модно, харесва се на публиката и ти покачва рейтинга. Сигурна съм, че тук не е така.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Май, 2008 11:31 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Опитах се да се почувствам неграмотна... тц, не стана :mrgreen:
Още по малко се получи с отговорността и "вината" пред обществото. Пусто, уважавам го това обшество и мисля, че всеки има глава на раменете си именно, за да мисли с нея и да преценява, кое му е полезно като инфо и кое не.
А супата наистина звучи много добре и си я отбелязах в графата "полезно" :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Май, 2008 2:33 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Meg написа:
Опитах се да се почувствам неграмотна... тц, не стана :mrgreen:
Още по малко се получи с отговорността и "вината" пред обществото. Пусто, уважавам го това обшество и мисля, че всеки има глава на раменете си именно, за да мисли с нея и да преценява, кое му е полезно като инфо и кое не.
А супата наистина звучи много добре и си я отбелязах в графата "полезно" :)


Отговарям и на Куцо пиле и на Маца.
Нямам нито желание, нито настроение да се конфронтирам.
Нито пък да ви наливам акъл, вие явно, считате че имате и за износ. :P
Напълно съм съгласен, че човек сам преценява кое му е полезно като информация, и кое - не.
Нищо, че ставаше въпрос за подаване на очевидно погрешна информация, която човек без опит няма как да прецени варна ли е или не. Още повече, подадена авторитетно от дългогодишни участници във форума.
По-скоро обратното е по-вярно - че човек сам преценява какво да пише за пред повече хора.
А темата за отговорността, макар това да не ви е много приятно, все пак е важна и , ако имате добро желание, можете да си я сложите "едно на ум"... :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB